کد خبر: 4292573
تاریخ انتشار : ۱۳ تير ۱۴۰۴ - ۱۷:۵۲
عبدالهادی فقهی‌زاده:

آیت‌الله حجتی از پیشگامان علوم قرآن و حدیث در کشور است

معاون سابق قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: آیت‌الله سیدمحمدباقر حجتی در علوم قرائات، تجوید، اسباب‌النزول و تاریخ قرآن جزء پیشگامان علمی بودند. 

عبدالهادی فقهی زادهعبدالهادی فقهی‌زاده، معاون سابق قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت‌وگو با ایکنا به مناسبت ارتحال آیت‌الله سیدمحمدباقر حجتی با تسلیت وفات این عالم ربانی، خادم و مفسر برجسته قرآن کریم، گفت: رحلت ایشان مصادف با ایام شهادت امام حسین(ع) و یاران با وفای ایشان است و پیکر مطهر این عالم ربانی در روز تاسوعا در قطعه 80 بهشت زهرا تشییع و به خاک سپرده خواهد شد. انشاء الله مدفن ایشان روضه من ریاض الجنه باشد.
 
وی افزود: ایشان از نسل عالمان پاک‌دین و پُردان حوزه علمیه مقدسه مکتب اهل بیت(ع) بودند که خدمات بسیار شایسته‌ای را به حوزه قرآن و عترت در دانشگاه و حوزه کردند و صدها تن از استادان کنونی دانشگاه‌های سراسر کشور جزء تربیت‌شدگان مستقیم و غیرمستقیم ایشان محسوب می‌شوند.
 
فقهی‌زاده تصریح کرد: آیت‌الله حجتی هم درس و از دوستان آیات عظام جوادی آملی و حسن‌زاده آملی بودند که به تهران آمدند و ابتدا سالیان سال در مدرسه مروی به تدرس و تدریس پرداختند و بعد وارد دانشگاه تهران شدند و در رشته فلسفه و حکمت اسلامی با رتبه اولی مدرک دکتری گرفتند و در همان دانشگاه استخدام شدند؛ سپس در یک چرخش ناگهانی با وجود صلاحیت لازم و برجستگی در رشته فلسفه و کلام وارد بحث قرآنی، تدریس و تالیف شدند. 
 
استاد دانشگاه تهران بیان کرد: در سالیان آغاز پیروزی انقلاب اسلامی، ایشان بنیانگذار رشته علوم قرآن و حدیث در دانشکده الهیات دانشگاه تهران شدند و سپس در دانشگاه‌های دیگر هم این رشته را تاسیس کردند؛ از جمله در دانشگاه علوم اسلامی رضوی و دانشکده علوم قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه و دانشکده علوم حدیث وابسته به آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) که به عنوان هیئت امنا و استاد حضور داشتند.
 

جامعیت علمی؛ ویژگی برجسته آیت الله حجتی 

 
فقهی‌زاده اضافه کرد: ویژگی بسیار برجسته دکتر حجتی، جامعیت علمی بود؛ ایشان دانش‌آموخته برجسته فلسفه و کلام اسلامی بودند و با دقت نظری مثال زدنی آثار برجسته در حوزه قرآن کریم داشتند از جمله تفسیر کاشف که چند جلد چاپ و متاسفانه نیمه تمام رها شد؛ آثار متعددی هم در حوزه علوم تربیتی داشتند؛ در علوم قرائات، تجوید، اسباب‌النزول و تاریخ قرآن هم جزء پیشگامان علمی بودند. 
 
معاون سابق قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تربیت شاگردان متعدد از سوی ایشان، اظهار کرد: بنده به عنوان یکی از شاگردان ایشان به عینه شاهد بودم که در کنار تسلط بر علوم قرآن، فلسفه و کلام اسلامی تسلط بسیار هم بر علوم حدیث داشتند؛ ایشان نگرش نقادانه به آرای علما و دیدگاه‌های رایج داشتند و ضمن تکریم و اجلال از علمای گذشته و رعایت ادب متعالی اخلاقی در حق ایشان به نقد هم می‌پرداختند و استقلال علمی در وجود شریفشان متجلی بود. 
 
استاد دانشگاه تهران ادامه داد: موضوع دیگری که جامعیت علمی ایشان را نشان می‌دهد تسلط بر فقه و اصول بود که این هم در کنار سایر مزایای علمی قابل توجه است؛ ایشان استاد راهنمای رساله‌های فقه و اصول در کنار فلسفه و کلام و علوم قرآن و حدیث بودند. برنده جایزه ویژه جمهوری اسلامی به عنوان چهره ماندگار علوم اسلامی و خادم برجسته قرآن کریم بودند. 
 
وی افزود: تالیف بیش از 50 جلد کتاب در عرصه‌های علمی مختلف، شرکت در تعداد زیادی کنفرانس علمی در کشورهای متعدد جهان به نمایندگی از علمای برجسته مکتب اهل بیت(ع) و گفت‌وگو با صاحبان مذاهب و ادیان دیگر از جمله دستاوردهای علمی ایشان در طول عمر مبارکشان است.

یادآور می‌شود؛ دکتر سیدمحمدباقر حجتی (متولد ۲۵ بهمن ۱۳۱۱ / بابل) روحانی، دانشمند، مؤلف، قرآن‌پژوه ایرانی و استاد بازنشسته استاد دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران بود. 

مرحوم سیدمحمدباقر حجتی اولین استاد علوم قرآن و حدیث و در حقیقت پایه‌گذار این رشته دانشگاهی بود. نفر اول دکتری رشته فلسفه در سال ۱۳۴۶ بود و در دانشکده الهیات دانشگاه تهران با شهید استاد مرتضی مطهری همکار بوده است.

گفت و گو از علی فرج زاده
انتهای پیام
captcha