کد خبر: 4293257
تاریخ انتشار : ۱۷ تير ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۰
سیدسجاد رضوی:

بیشتر مجروحان جنگ ترخیص شده‌اند

معاون درمان وزارت بهداشت از ترخیص بیشتر مجروحان جنگ خبر داد و گفت: اکنون ۱۷۰ مجروح بستری داریم که ۷۵ مجروح در آی‌سی‌یو هستند.

به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری سیدسجاد رضوی، معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هدف تشریح برنامه‌های این وزارتخانه طی جنگ ۱۲ روزه امروز سه‌شنبه ۱۷ تیرماه برگزار شد. 
 
در این نشست رضوی در خصوص عدم اظهارنظر سازمان بهداشت جهانی در خصوص این جنگ، گفت: نماینده سازمان بهداشت جهانی پیگیر راه‌هایی بود که اگر کمکی نیاز است انجام دهند ولی متأسفانه در چنین شرایطی سازمان‌های بین‌المللی تابع سیاست‌های یک‌طرفه می‌شوند. 
 
وی در خصوص اظهارنظرهای صورت گرفته از سوی برخی مبنی بر ازسرگیری جنگ، گفت: وزارت بهداشت در آماده‌باش کامل است اما مطالبی مربوط به حدس‌ها و گمان‌ها ملاک کار ما نیست و هشداری از مقامات رسمی در مورد از سرگیری جنگ دریافت نکرده‌ایم اما در آماده‌باش کامل هستیم. 
 
رضوی افزود: رئیس جمهور در خصوص بار روانی این جنگ بر مردم دغدغه داشتند که دستور فعال شدن مراکز مشاوره به حوزه درمان داده شد. در حال مطالعه در حوزه حمایت‌های روانی هستیم و برنامه‌های رسانه‌ای نیز تولید شد و برنامه‌های مختلفی برای افرادی که از نظر روانی آسیب دیده‌اند ارائه خواهد شد. افزایش آسیب‌های روانی در چنین حوادثی طبیعی است اما در خصوص میزان آن فعلا آماری نداریم.
 
وی اعلام کرد: حدوداً هزار عمل جراحی بر روی مجروحان انجام شده است و اکثر مجروحان مرخص شده‌اند. اکنون ۱۷۰ مجروح بستری داریم که ۷۵ مجروح در آی‌سی‌یو هستند و در کل پنج هزار و ۷۵۰ مجروح به مراکز درمانی مراجعه کردند. حدود هزار و ۶۰ نفر نیز شهید شدند. اما تعداد جانبازان و افراد قطع عضو فعلاً مشخص نیست و بنیاد شهید در این زمینه اقدام می‌کند. 
 
ذخیره استراتژیک دارو و تجهیزات
 
رضوی ادامه داد: وزارت بهداشت ذخیره استراتژیک دارو و تجهیزات دارد. با دستور مقام معظم رهبری سال قبل بودجه‌ای به وزارت بهداشت برای خرید تجهیزات اختصاص داده و موجب شد در طول این مدت کمبودی نداشته باشیم و حتی در موارد زیادی از منابع استراتژیک استفاده نشد. 
 
وی در خصوص بسته بودن برخی داروخانه‌ها نیز، گفت: در روزهای اول غافلگیری در کشور رخ داد و مسئولان در حال مذاکره بودند که این حمله تروریستی اتفاق افتاد و مردم شک شدند و عده‌ای در حال رفتن به مناطق امن بودند و مراجعه به داروخانه‌ها کم شده بود اما تعطیلی داروخانه‌ها تخلف بود که از روز سوم این مسئله رفع و با خاطیان برخورد شد. 
 
معاون درمان وزارت بهداشت از برگزاری جلسه‌ای در خصوص بررسی نقاط قوت و ضعف طی این مدت خبر داد و گفت: نقاط قابل بهبود بررسی و تقویت خواهد شد. بحث هماهنگی سازمان‌های مختلف مسئله مهمی است. مانور کم برگزار می‌کنیم و نیاز به هماهنگی و برگزاری مانور مشترک داریم. در ایاب و ذهاب پرسنل به دلیل صف بنزین مشکل داشتیم که هماهنگ شد خودروها بنزین دریافت کنند. در زمینه دارو و تجهیزات پزشکی مشکل نداشتیم اما در ایاب و ذهاب با مشکل روبرو بودیم‌. همچنین خانواده‌ها نگران فرزندانشان که کادر درمان هستند، بودند که بعد از روز سوم مسائل را مرتفع کردیم. 
 
بیمارستان‌های آسیب دیده‌
 
وی در خصوص بیمارستان‌هایی که آسیب دیده‌اند، گفت: هفت بیمارستان مورد حمله مستقیم و غیر مستقیم قرار گرفتند. در کرمانشاه یک بیمارستان مورد حمله قرار گرفت. بیمارستان حضرت فاطمه(س) نیز مورد حمله قرار گرفت که راکت عمل نکرد و پرسنل ما بیماران بستری و ای سی یو را به پارک نزدیک منتقل کردند و تا صبح از آنها مراقبت کردند که بعد از خارج کردن راکت، بیماران را به بیمارستان بازگرداندند. در آسیب بیمارستان سوختگی نیز بیماران را به بیمارستان دیگری منتقل کردیم. 
 
رضوی در خصوص همکاری مردم با کادر درمان نیز، گفت: همکاری مردم با بیمارستان‌ها عالی بود و در اورژانس‌ها به ما کمک می‌کردند و مسیرها را برای آمبولانس‌ها باز می‌گذاشتند. در اتفاقی که در میدان قدس رخ داد چون آمبولانس نمی‌توانست به محل برود پرسنل برانکاردها را برداشتند و به محل رفتند و مجروحان را آوردند که در این مسئله مردم هم به ما کمک کردند. حتی میزان عکاسی و فیلمبرداری توسط مردم بسیار کم بود. ولی نیاز به آموزش وجود دارد، هر قدر مردم آموزش ببینند اضطراب آنها کمتر خواهد شد. مانور ما برای بحران‌ها کم است و نیاز است این مانورها و آموزش‌های مردم بیشتر شود. 
 
وی در پاسخ به این سؤال که چگونه بیمارستان‌های فرسوده مرمت و بازسازی خواهد شد؟ گفت: بیش از نیمی از بیمارستان‌ها فرسوده هستند. در بیمارستان‌هایی که تازه ساخته می‌شود موارد امنیتی و سازه‌ای رعایت می‌شود اما امکانات این را نداریم که همه بیمارستان‌هایی که نیاز به بازسازی دارند را بازسازی کنیم. اما این بیمارستان‌ها در نوبت بازسازی هستند. 
 
رضوی افزود: طی این مدت پرسنل ما حتی به خانه نرفتند و پرستارانی داشتیم که سه روز در بیمارستان بودند و حتی بازنشستگان ما اعلام آمادگی کردند و حتی در بیمارستان در یک اتاق ساکن می‌شدند تا به بیماران کمک کنند و حتی یک بار هم مطرح نکردند که کارانه و حقوقشان را نگرفته‌اند و من از همه آنها تشکر می‌کنم. 
 
هیچ خدمتی به دلیل نبود پرسنل کنسل نشد

وی با اشاره به حضور مردم به صورت گسترده در برخی از شهرها، گفت: به شهرهای میزبان تجهیزات مورد نیاز مثل دستگاه‌های دیالیز منتقل شد تا بیماران مزمن دچار مشکل نشوند. در سیستان برای تأمین خون بیماران تالاسمی به این دلیل که خون از طریق هواپیما به این استان منتقل می‌شد، دچار مشکل شدیم؛ ولی مردم و استان‌های اطراف کمک کردند و مشکل حل شد. طی این مدت هیچ خدمتی به دلیل نبود پرسنل کنسل نشد البته اطلاع دادیم که تمرکز بر خدمات اورژانسی باشد. 
 
رضوی از اعلام آمادگی داوطلبان پزشک، پرستار، دستیار، کارورز و حتی کادر درمان خارج از کشور برای کمک به مجروحان نیز سخن گفت و افزود: نیروهای داوطلب ثبت نام کرده‌اند اما با مدیریت کادر درمان، نیازی به فراخوان آنها نشد. 
 
وی در خصوص کسری بودجه وزارت بهداشت و معوقات کادر درمان نیز گفت: وزیر بهداشت پیگیر بود و کسری از دو تا چهار ماه معوقات پرسنلی و تجهیزاتی پرداخت شد. تمام مجروحان نیز رایگان درمان شدند و حتی مجروحانی که به بیمارستان‌های بخش خصوصی رفته بودند هماهنگ شد که به آنها نیز کمک شود. سازمان برنامه و بودجه، بیمه‌ها و سازمان تأمین اجتماعی نیز در خصوص بودجه مورد نیاز کمک کردند. 
 
رضوی در خصوص احتمال نشت مواد خطرناک از مراکز هسته‌ای، گفت: حمله به مراکز هسته‌ای کار غیر انسانی بود. ما نگران راکتور بوشهر و تهران بودیم که در بوشهر مردم آموزش دیده بودند. هیچگونه اشعه‌ای نیز منتشر نشده است اما در زمان صلح باید آموزش‌های لازم را ارائه دهیم.
 
وی در پاسخ به این سوال که آیا بیمارستان‌های ما محل امنی برای نگهداری بیماران دارند؟ گفت: خیر. در بیمارستان‌های فرسوده اگر بمب منفجر شود فاجعه انسانی بروز خواهد کرد. باید بیمارستان‌های زیرزمینی و امن داشته باشیم که باید در خصوص آنها تصمیم‌گیری شود. بیمارستان‌های تازه‌ساز نیز اگر بمباران شوند، آسیب خواهند دید. وقتی آژیری نیست امکان جابه‌جایی بیماران قبل از حمله وجود ندارد. اگر جنگ طولانی می‌شد ما به سراغ استفاده از اقلام استراتژیک می‌رفتیم اما سازمان غذا و دارو طی این مدت اقلام مصرفی را جایگزین می‌کرد و تا یک سال هم امکان تأمین مواد لازم را داریم.
 
رضوی اعلام کرد: دو شهید و ۱۰ زخمی کادر پیش بیمارستانی، پنج شهید کادر پزشکی، یک مهندس پزشکی، یک پرسنل علوم آزمایشگاهی، یک پرستار و یک نگهبان بیمارستان شهید شدند. پنج امدادگر هلال احمر نیز شهید شدند. 
 
نحوه قدردانی از کادر فعال در جنگ

وی از بررسی نحوه قدردانی از کادر فعال در جنگ خبر داد و گفت: وزیر بهداشت دستور قدردانی از کادر فعال طی این ۱۲ روز را داده‌اند. ما خواسته بودیم که عمل‌های غیر ضروری که نیاز به خون دارند انجام نشود اما اگر جنگ طولانی می‌شد برای انجام آن‌ها نیز برنامه‌ریزی می‌کردیم. به فکر نقاهتگاه و بیمارستان صحرایی نیز بودیم و اگر جنگ طولانی می‌شد به فکر استفاده از مساجد و مدارس و استفاده از خدمات داوطلبان هم بودیم.
 
جلیل کوهپایه‌زاده، رئیس فدراسیون ورزش جانبازان و معلولان نیز در این نشست، گفت: جانبازان ۴۰ سال پیش ما همچنان در حال ورزش حتی در سطح قهرمانی هستند‌. متأسفانه هزاران معلول در تصادفات نیز داریم. در جنگ اخیر نیز پنج هزار مجروح داشتیم که یک تا دو پنجم آنها ممکن است دچار معلولیت دائم شوند. یعنی برآورد ما این است که بین هزار تا هزار و ۳۰۰ نفر معلول دائم در اثر جنگ داریم.
 
وی اعلام کرد: برای کمک به این معلولان و مجروحان در ۳۱ استان و ۳۴۰ شهرستان هیئت‌های ورزشی معلولان و جانبازان داریم که از آنها خواستیم که معلولان جنگ را شناسایی کنند، چون ورزش برای سلامت جسم و روح آنها مهم است. یکی از بهترین راه‌های کاهش آسیب‌های جسمی روانی جنگ، ورزش است‌. به کمک ورزش می‌توانیم بر بسیاری از مشکلات ضایعه نخاعی، قطع عضو و ... کمک کنیم. 
 
کوهپایه‌زاده از رایگان بودن ورزش معلولان خبر داد و گفت: هزینه ایاب و ذهاب برای ورزش معلولان مشکل ایجاد می‌کند که با هماهنگی بنیاد شهید و بهزیستی و ... در حال رفع این مشکل هستیم.
انتهای پیام
captcha