کد خبر: 4296798
تاریخ انتشار : ۰۶ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۱۵
طی مصوبه شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآنی دانشگاه‌ها

وزارت علوم میزبان چهلمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان شد

هفتاد‌وششمین نشست شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآن و عترت دانشگاه‌ها، امروز و به میزبانی وزارت بهداشت برگزار شد که ضمن بررسی اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان میزبان جشنواره سی‌ونهم قرآن دانشجویان کشور، وزارت علوم به عنوان میزبان دوره چهلم تعیین شد.

وزارت علوم، بانی برگزاری چهلمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان شدبه گزارش خبرنگار ایکنا، مسعود حبیبی؛ معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در هفتاد و ششمین نشست شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآن و عترت دانشگاه‌ها که پیش از ظهر امروز دوشنبه 6 مرداد و به میزبانی این وزارتخانه برگزار شد، در سخنانی با اشاره به اینکه باید نگاه عرصه علمی و دانشگاهی به قرآن و آموزه‌های قرآنی به عنوان یک اصل محسوب شود، گفت: اگر بتوانیم ارتباط خوبی با لایه‌های گوناگون دانشجویی برقرار کرده و در آن محتوای قرآنی را محور قرار دهیم با تأثیری که این نوع ارتباط خواهد گذاشت، بسیاری از مشکلات این قشر از جامعه رفع خواهد شد.

وی ادامه داد: آموزه‌های قرآنی درباره عدالت، دادگری، زندگی مبتنی بر فرهنگ و چگونگی زیست اجتماعی است و لذا این امر می‌تواند در ارتباط با دانشجویان و قشر دانشگاهی تأثیر عمیق و مثبت خود را داشته باشد.


گزارش تصویری نشست شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآنی دانشگاه‌ها


معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت تصریح کرد: مسابقات اخیر قرآن که در آن بیش از 4500 دانشجو و استاد دانشگاه و کارکنان این وزارتخانه در آن شرکت داشتند نشان از علاقه‌مندی این قشر به قرآن و آموزه‌های آن دارد و لذا با هم‌افزایی میان نهادهای قرآنی در دانشگاه‌ها می‌توان این نوید را بدهیم که قادر خواهیم بود گام‌های بلندی در زمینه بسط و گسترش فرهنگ قرآنی برداریم.

وزارت علوم میزبان چهلمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان شد

این گزارش حاکی است در ادامه این نشست، حجت‌الاسلام مهدی فاطمی‌پور؛ معاون فرهنگی و سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها با اشاره به اینکه تاکنون در زمینه کانون‌های قرآن و عترت، یا کانون‌های مهدویت و... برنامه‌های تجمیعی یا برگزار نشده و یا تعداد آنها محدود بوده است، گفت: لازم است رویکرد متفاوتی در برگزاری جلسات و نشست‌های تمرکزی با مسئولان کانون‌های قرآن و عترت دانشگاه‌ها داشته باشیم که در این زمینه باید مسئولان در هر یک از واحدهای دانشگاهی به کمک شورای هماهنگی آمده و حمایت‌های خود را در زمینه برگزاری این برنامه‌ها اعلام کنند.

وی ادامه داد: از جمله نکاتی که متأسفانه جسته و گریخته این روزها به گوش می‌رسد این است که عزمی برای کوچک‌سازی ساختارهای کانون‌های قرآن و عترت و حتی حذف آنها به جهت نبود حمایت، تأمین نشدن نیرو و امکانات وجود دارد که باید برای این معضل فکری صورت گیرد.

وزارت علوم میزبان چهلمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان شد

فاطمی‌پور تصریح کرد: برگزاری جشنواره قرآن و عترت دانشجویان کشور در دوره اخیر آن نشان داد که با برگزاری چنین رویدادی حداقل 8 درصد از فعالان عرصه دانشگاه در چنین رویدادهایی شرکت فعال دارند و به غیر از رشته‌های اصلی رقابتی، بیش از چهار هزار نفر در حوزه نوآوری، بالغ بر هفت هزار نفر در حوزه فناوری و چیزی نزدیک به یک‌صد و 30 هزار نفر در بخش معارفی این مسابقات شرکت می‌کنند. از این ظرفیت نباید غافل شد؛ هر چند که بودجه‌های قرآنی از سران بودجه فرهنگی اختصاص یافته در دانشگاه‌ها، رقم ناچیزی است که البته مسئولان باید به آن عنایت ویژه‌ای داشته باشند اما در عین حال و با توجه به ظرفیت ایجاد شده می‌توان این مسیر را به منظور توالی و تعالی مسیر قرآنی در دانشگاه‌ها با جدیت بیشتری پشت سر نهاد.

وی در ادامه گفت: براساس آمارهای ارائه شده وزارت بهداشت در جریان برگزاری سی و هشتمین جشنواره قرآن و عترت دانشجویان کشور که بانی برگزاری آن بود جهش محسوسی را به لحاظ کمی و کیفی تجربه کرد که در اینجا از رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت درخواست می‌کنیم که به عنوان دستور نخست این جلسه گزارشی از جشنواره سی و هشتم را ارائه دهد.

محمدجواد باقری‌بیلندی؛ رئیس مرکز  قرآن و عترت وزارت بهداشت با اشاره به اینکه سال گذشته و امسال شاهد رویدادهای متفاوت قرآنی در  وزارت بهداشت بودیم، گفت: در جریان یک سال تحصیلی این وزارتخانه دو جشنواره قرآنی را برگزار کرد؛ یکی بیست و نهمین جشنواره قرآن و عترت نظام سلامت بود که 16 درصد از جامعه هدف شامل دانشجویان علوم پزشکی، کارکنان و اساتید را جذب خود کرد که از این تعداد 11 درصد در حوزه دانشجویی و 27 درصد در حوزه کارکنان دانشگاه‌های زیرمجموعه وزارت بهداشت در این رویداد شرکت کردند که به این واسطه شاهد یک رشد جهش یافته کمی در امر مشارکت در این جشنواره بودیم.

وزارت علوم میزبان چهلمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان شد

وی ادامه داد: صرف نظر از این مسئله، وزارت بهداشت سال گذشته میزبان سی و هشتمین دوره جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور بود که دانشگاه علوم پزشکی تبریز آن را میزبانی کرد و باید به جرئت بگویم که به اذعان بسیاری از کارشناسان و اهالی فن 650 نفر در حوزه دانشجویی به شکل حضوری در این جشنواره شرکت داشتند که با یک رشد کمی، دبیرخانه این جشنواره توانست 250 نفر را در 9 بخش و 43 رشته به عنوان برگزیدگان رتبه‌های اول تا پنجم معرفی کند که این امر رویکرد انگیزشی و تبلیغی را در مشارکت بیشتر دانشجویان در ادوار آتی به دنبال خواهد داشت.

باقری‌بیلندی تصریح کرد: 1377 نفر در بخش‌های مختلف در این رویداد و در رشته‌های گوناگون راه پیدا کرده بودند که البته چون این جشنواره بخش غیرآوایی نیز داشت، در این بخش‌ها، رقابت‌ها به شکل غیرحضوری رخ داد و 650 نفر متسابقی که به آن اشاره شد در رشته‌های آوایی شرکت کرده که نیاز بود به شکل حضوری در تبریز حضور داشته باشند.

رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تأکید کرد: از نظر رتبه‌بندی دستگاهی متسابقان شرکت‌کننده در سی و هشتمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان کشور باید به این نکته اشاره کنم که  وزارت علوم با 264 نفر، وزارت بهداشت با 222 نفر  رتبه‌های اول و دوم این جشنواره را به خود اختصاص داده و دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه فرهنگیان در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

دبیر سی و هشتمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان کشور در پایان گفت: از جمله نکاتی که می‌تواند این جشنواره را به عنوان یک شاخص و الگو برای ادوار آتی این جشنواره مطرح کند این است که ما همه امور مدیریت و اجرایی این جشنواره را در تبریز به 100 دانشجوی نخبه که در خود این شهر مشغول به تحصیل بودند محول کردیم که از این نظر هم در هزینه‌ها صرفه‌جویی اتفاق افتاد و هم از دانش و پویایی دانشجویان ساعی و نخبه نیز در جریان امور اجرایی یک رویداد فرهنگی استفاده کردیم.

دستور دوم نشست شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآن و عترت دانشگاه‌ها به ارائه گزارشی از سوی علیرضا زارع‌شهرآبادی؛ مدیرکل دفتر تبلیغ و امور دینی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان میزبان سی و نهمین دوره جشنواره ملی قرآن دانشجویان کشور اختصاص داشت. 

زارع شهرآبادی در ابتدای گزارش خود با اشاره به اینکه قرار بود این دوره از جشنواره شهریورماه برگزار شود، اما به دلیل جنگ تحمیلی دوازده روزه زمان آن به تعویق افتاد، گفت: هنوز برخی از واحدهای دانشگاهی موفق به برگزاری مسابقات قرآن داخلی خود نشده‌اند و لذا با این تفاصیل برگزاری این دوره از جشنواره به زمانی اواخر مهرماه یا اوایل آبان‌ماه سال جاری موکول خواهد شد.

وزارت علوم میزبان چهلمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان شد

مدیرکل دفتر تبلیغ و امور دینی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه ایده‌آل برای برگزاری این دوره از جشنواره هفته قرآن و عترت دانشگاه‌ها یعنی بازه زمانی 18 تا 24 آبان‌ماه است، تصریح کرد: در مورد مکان برگزاری جشنواره صحبت‌های نهایی صورت گرفته  و به احتمال زیاد این جشنواره به میزبانی اصفهان برگزار شود که به این منظور چند مکان نیز از سوی دوستان مسئول مورد بازدید قرار گرفته است.

وی در پایان سخنانش گفت: از سه دانشگاهی که همچنان اختتامیه مسابقات قرآنی داخلی خود را برگزار نکرده‌اند، درخواست می‌کنم که در وقت مقتضی این کار را به انجام برسانند تا بتونیم داوری به ویژه در بخش هنری و پژوهشی سی و نهمین دوره جشنواره ملی قرآن دانشجویان کشور را آغاز کنیم تا در زمان مقرر بتوانیم شاهد برگزار بموقع مرحله نهایی این جشنواره باشیم.

سومین دستور جلسه این نشست، بررسی عملکردی حوزه حفظ قرآن و ارتباط آن با بدنه دانشگاهی و علمی کشور بود که در این بخش محمدمهدی بحرالعلوم؛ مسئول دبیرخانه ملی حفظ قرآن کریم به ارائه مطالبی پرداخت و گفت: ستاد راهبری حفظ قرآن کریم تا آبان سال گذشته در سازمان اوقاف مستقر بود بود و از  این تاریخ براساس تصمیم شورای توسعه فرهنگ قرآنی در این ساختار آن مداقه‌ای صورت گرفت و در مجمع مشورتی نیز از سوی شورای توسعه نیز این امر به بحث گذاشته شد.

وزارت علوم میزبان چهلمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان شد

وی ادامه داد: در ساختار جدید این ستاد یکی بر مردمی‌سازی حفظ قرآن تأکید شد و دیگر اینکه به جای ساختار ستادی این مرکز به سمت شاکله قرارگاهی میل پیدا کند که بر این اساس چند قرارگاه اصلی طراحی شد؛ قرارگاه دانش‌آموزی و فرهنگیان که در آموزش و پرورش پیرامون آن با دوستان به توافق رسیدیم؛ قرارگاه مردمی که مسئولیت این قرارگاه فعلاً به عهده بسیج است و در شکل سوم قرارگاه دانشگاهیان را طراحی کردیم که دبیرخانه آن در نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها مستقر خواهد شد.

بحرالعلوم با اشاره به اینکه تأکید و تمرکز  بیشتر در زمینه حفظ در ساختار آموزش و پرورش است که حدود 75 درصد آن را هدایت و راهبری خواهد کرد، تصریح کرد: با این وجود از قرارگاه دانشجویان در زمینه حفظ که در این نهاد و با حضور همه اعضای شورای هماهنگی مستقر است درخواست داریم که عملکردی هماهنگ، منظم و هدفمند را در پیش گیرند تا در بازه زمانی مناسب به اهدافی که مورد نظر است نائل آییم.

وی در پایان سخنان خود گفت: در برنامه هفتم توسعه، هفت عنوان برنامه قرآنی با تعیین کمیت‌های آن منظور شده است  که دو بند از آن به حوزه حفظ قرآن مربوط می‌شود؛ از جمله موارد مصوبی که به آموزش و پرورش مربوط می‌شود تأسیس 1200 مدرس حفظ محور با عزم آموزش و پرورش است که آئین نامه آن آماده و قرار است برای آغاز سال تحصیلی در مهرماه ابلاغ شود. به غیر از این امر، تربیت 10 میلیون حافظ جزء قرآن را در دستور کار داریم که البته حجم قابل توجهی از این امر به آموزش و پرورش مربوط می شود اما نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری نیز در این امر سهم قابل توجهی دارد که باید در تحقق آن کوشا باشد. 

حجت‌الاسلام مسعود دادسرشت، مسئول اجرای طرح ملی «زندگی با آیه‌ها» در دانشگاه‌ها در بخش دیگری از این برنامه و به عنوان دستور چهارم جلسه به شرح اقدامات صورت گرفته در دستگاه آموزش عالی در راستای اجرای این طرح پرداخت و گفت: این طرح بیش از دو سال است که در سطح گسترده و فرادستگاهی در کشور در حال اجراست و آموزش عالی نیز سهمی در اجرای این طرح دارد.

وزارت علوم میزبان چهلمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان شد

وی ادامه داد: در ماه رمضان گذشته بالغ بر 5 هزار مبلغ در کسوت دانشجو و استاد دانشگاه که علاقه‌مند به این طرح بودند در سطح دانشگاه‌ها به عنوان مبلّغ  مشعول به فعالیت بودند و مبتنی بر کتابچه‌ای که در آن آیات منتخب و توصیه‌هایی به چاپ رسیده است، مشغول به تبلیغ این طرح شدند.

دادسرشت در پایان گفت: در حال حاضر این طرح در طول سال در سطح دانشگاه‌ها جاری و ساری است و برای فراگیر شدن آن نیاز به حمایت دستگاه‌های فرهنگی داریم؛ این امر نیازمند چاپ وسیع کتابچه‌های این طرح است تا در سطح گسترده‌ای در میان دانشگاهیان توزیع شود که به این خاطر دست یاری به سوی همه دلسوزان عرصه فرهنگ و قرآن دراز می‌کنیم.

اما در بخشی خارج از دستور جلسه شورای هماهنگی، جلیل بیت‌مشعلی؛ رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور و مدیرعامل ایکنا گزارشی از فعالیت‌های قرآنی صورت گرفته در جهاددانشگاهی ارائه داد و گفت: هفتمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان هم‌ اکنون در حال برگزاری است و در هفته گذشته مرحله مقدماتی رشته حفظ آن را شاهد بودیم که با داوری معتز آقایی؛ استاد پیشکسوت حفظ به انجام رسید.

وزارت علوم میزبان چهلمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان شد

وی ادامه داد: تاکنون شش دوره از این مسابقات برگزار شده است و آخرین دوره آن سال 97 در مشهد مقدس بوده و بعد از وقفه‌ای نسبتاً طولانی شاهد برگزاری هفتمین دوره آن هستیم که در مسابقات این دوره علاوه بر رشته حفظ و قرائت رشته دیگری با عنوان نوآوری‌های قرآنی را نیز اضافه کرده‌ایم.

مدیرعامل ایکنا با اشاره به اینکه 11 خرداد شورای سیاستگذاری این دوره از مسابقات در دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی برگزار شد، گفت: دانشجویان مسلمان از 64 کشور در این دوره از مسابقات شرکت کرده‌اند که در هفته جاری نیز داوری مقدماتی بخش قرائت آن نیز با حضور اساتید داوری به انجام خواهد رسید.

وی در پایان با اشاره به تمجید برخی از اساتید بنام قرآنی جهان اسلام از این مسابقات گفت: از جمله این اساتید محمد بسیونی؛ قاری مصری است که چندین بار نیز به ایران اسلامی سفر کرده است و در محضر رهبر معظم انقلاب نیز تلاوت‌هایی داشته است و حمایت و تعریف و تمجید این استاد از این مسابقات موجب دلگرمی است و نشان از آن دارد که تا چه اندازه این جشنواره می‌تواند ظرفیت بسزایی در تبلیغ و ترویج فرهنگ قرآنی میان دانشجویان جهان اسلام داشته باشد.

در ادامه به مصوبات این نشست اشاره می‌شود:

ـ برگزاری همایش سراسری مسئولان کانون‌های قرآن، عترت و کانون‌های نماز به میزبانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش 

پزشکی که محل برگزاری آن به احتمال زیاد، تهران خواهد بود.

ـ مشارکت دانشگاه‌ها(وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد) در برگزاری جشنواره صحیفه سجادیه با کمک‌هزینه 500 میلیون نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری(این جشنواره دوسالانه است و یک سال در میان اختصاص به نهج‌البلاغه دارد و از آنجا که سال گذشته جشنواره نهج‌البلاغه برگزار شد، امسال نوبت برگزاری جشنواره صحیفه سجادیه است).

ـ برگزاری چهلمین جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور به میزبانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری.

ـ تقبل هزینه‌های مربوط به طرح حفظ دانشگاهیان با محوریت قرارگاه دانشگاهی ستاد راهبری حفظ قرآن از سوی هر یک از دستگاه‌های دانشگاهی (اعتبارات لازم برای تأمین کلاس و استاد هادی).

ـ دعوت از نماینده بنیاد ملی نخبگان در جلسه آتی به منظور ارائه گزارشی مبنی بر نحوه حمایت از نخبگان قرآنی دانشگاهی و راهکارهایی به منظور همکاری بنیاد و نهاد نمایندگی.

همچنین با توجه به ظرفیت‌های مطلوبی که جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور و مسابقات بین‌المللی  قرآن دانشجویان مسلمان ایجاد می‌کند، مقرر شد تا از این ظرفیت در راستای گرامیداشت یک‌هزار و پانصدمین سالروز تولد حضرت محمد(ص) استفاده در خوری صورت گیرد. 

در پایان این نشست نیز با اهدای الواح تقدیر از معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و مرکز قرآن و عترت این وزارتخانه به دلیل برگزاری سی و هشتمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان کشور قدردانی شد.

انتهای پیام
captcha