کد خبر: 948176
تاریخ انتشار : ۱۷ بهمن ۱۳۹۰ - ۰۹:۲۹
ایرج اسکندری:

نمادهای دینی با توجه به بافت فرهنگی هر منطقه طراحی شوند

دبیر شورای ارزیابی و خرید آثار تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت توصیه من این است که نمادهای دینی با توجه به بافت فرهنگی هر منطقه سفارش داده شده و تولید شوند و مسئولان در نهادهایی مثل شهرداری فضای مناسبی را برای نصب آن ایجاد کنند.


گروه هنر: دبیر شورای ارزیابی و خرید آثار تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: توصیه من این است که نمادهای دینی با توجه به بافت فرهنگی هر منطقه سفارش داده شده و تولید شوند و مسئولان در نهادهایی مثل شهرداری فضای مناسبی را برای نصب آن ایجاد کنند.



ایرج اسکندری، دبیر شورای ارزیابی و خرید آثار تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) در مورد وضعیت نمادهای قرآنی در فضای شهری گفت: نماد خاصی را در فضای شهری به عنوان نماد قرآنی ندیده‌ام، البته گاهی یک سری مجسمه‌ها و خط‌نوشته‌های سنگی وجود داشته که به نظر من مکان‌یابی و جایگذاری آنها مفید و موثر نبوده است.



وی که سابقا عضو شورای زیباسازی شهرداری بوده است، اضافه کرد: در کشور ما معمولا نهادها و سازمان‌ها خودشان برای سفارش و نصب آثار، چه به صورت دیواری و چه به صورت حجمی، اقدام می‌کنند و متأسفانه در این خصوص با نهادی مثل شهرداری هماهنگ نمی‌شوند.



اسکندری اظهار کرد: اگر در اطراف میدان امام حسین تهران دقت کنید، سنگ‌هایی را می‌بینید که بر روی آنها اسامی ائمه اطهار(ع) حک شده است. این آثار از نظر تناسب مکانی، اندازه و از لحاظ جایگیری، به هیچ وجه جای مناسبی ندارد. قائدتا بایستی شهرداری و شورای متولی اجرای آن اثر بر روی آن نظارت داشته باشند که متأسفانه با توجه به اینکه نامناسب بودن محل نصب این آثار محرز است، قائدتا نظر کارشناسی روی آن انجام نشده است.



وی اضافه کرد: هر عنصری اگر قرار است در فضای شهری نصب شود، باید هماهنگی با ساختمان‌ها و معماری آن منطقه داشته باشد. اگر این هماهنگی وجود نداشته باشد قائدتا آن فرم یا حجم یا کتیبه جای مناسبی برای نصب پیدا نخواهد کرد و تبدیل به یک ناهنجاری تصویری می‌شود.



این هنرمند نقاش بیان کرد: اگر فرهنگ منطقه‌ای و یا فرهنگ شهری با نمادی که قرار است نصب شود هماهنگ شود می‌تواند تأثیر مثبت فرهنگی داشته باشد؛ ولی این هماهنگی چه در محیط نصب و چه از لحاظ فرهنگی انجام نمی‌شود و معمولا بودجه‌ای توسط یک سازمان هزینه می‌شود و پس از مدتی هم آن اثر هنری خریب می‌شود و از بین می‌رود.



وی افزود: توصیه من این است که نمادها با توجه به بافت فرهنگی هر منطقه سفارش داده شده و تولید شود و مسئولانی مثل شهرداری فضای مناسبی را برای نصب آن ایجاد کنند و بعد از اینکه در فضای مناسب نصب شد می‌تواند تاثیر مثبت بر تفکر شهروندان داشته باشد.



اسکندری در مورد انتخاب محل‌های نصب آثار اسلامی اظهار کرد: به لحاظ موضوعی باید هر نماد با عملکرد ساختمان یا محیط آن هماهنگ باشد؛ ما کتاب مقدس قرآن را در منزلمان در هر جایی نمی‌گذاریم و بایستی حتما در جای مناسبی که حرمت آن حفظ شود آن را نگه‌داری کنیم. اگر چیزی منصوب به آیات قرآنی باشد، خصوصا، در مورد نمادها، باید در جای مناسبی نصب شود. شما نمی‌توانید این فرم‌ها را در هرجایی نصب کنید. اگر قرار باشد یک نماد مذهبی در یک پارک نصب شود بهترین جای آن در فضایی است که نمازخانه در آنجا واقع شده است و نصب نماد قرآنی در محل بازی کوکان به هیچ عنوان تناسب ندارد.



وی متذکر شد: با توجه به تصویب یک دهم درصد بودجه وزارتخانه‌‌ها و مؤسسات دولتی برای سفارش و خرید آثار هنری، بهتر است که مؤسساتی که خودشان کارشناس ندارند و در این مورد متخصص نیستند، از طریق شورای هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای خرید این آثار اقدام کنند.



اسکندری در پایان خاطرنشان کرد: من فکر می‌کنم اگر مؤسسه یا وزراتخانه‌ای می‌خواهد در ارتباط با آیات قرآنی اثری را خریداری کند و نصب کند، حتما از این طریق اقدام کند؛ چرا که شورا نسبت به هنرمندانی که در این خصوص کار می‌کنند آگاهی دارد و می‌تواند مؤسسات را راهنمایی کند و بودجه‌های وزراتخانه‌ها از این طریق به هدر نرود و به بار بنشیند.

captcha