به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، صبح امروز، 15 اردیبهشت با حضور حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی، رئیس جمهور در بخش جنوبی مصلای امام خمینی(ره) افتتاح شد.
حجتالاسلام روحانی در این مراسم با تبریک آغاز به کار نمایشگاه کتاب تهران گفت: اگر ما بگوئیم انس ما با کتاب، افتخار ما به کتاب و هدایت ما از کتاب است و فرهنگ ادب در شعر ما از کتاب نشئت میگیرد و بخش بزرگ دیپلماسی فرهنگی ما برعهد کتاب است، سخن گزافی نیست. ما دارای آئین و دینی هستیم که معجزه پیامبر از کتاب به شمار میآید و میراث امامش نیز کتاب است و آن قرآن مجید و این نهجالبلاغه است. اگر بگویم افتخارات سرزمین و فرهنگ ایران اسلامی در شاهکاری چون شاهنامه و در تحفهای چون بوستان و گلستان و مثنوی معنوی و در یک اثر گرانبها چون دیوان حافظ جمع شده، این واقعیتی است که ما با کتاب با دنیا حرف زدیم و تمدن ما از طریق کتاب به جهانیان معرفی میشود.
وی افزود: مگر نه اینکه قانون ابنسینا در همه دانشگاهها و کتابخانههای بزرگ شرق و غرب زیبایی کتابخانههای جهانیان بوده و محل مراجعه اندیشمندان و دانشمندان است. منطق ما با کتاب است، زبان گویای اسلام نیز کتاب است و نه شمشیر. با کتاب قرآن و کلمات پیامبر و صحابه ایشان و امامان، واقعیت اسلام برای جهانیان تبیین شده است و هنوز قرن دوم هجری بود که صدها کتاب درباره قرآن و بیان فقه اسلامی تدوین شد و نشر یافت.
حجتالاسلام روحانی تصریح کرد: برخی فکر میکنند در یک جدال میان کتاب کاغذی و دنیای دیجیتال، این کتاب کاغذی است که مغلوب و مغلوبتر میشود و کمکم جای خود را به موبایل و تبلت میدهد. گر چه شکل کتاب ممکن است به صورت گوناگون نشر یابد، اما هیچ چیز جای کتاب را نمیگیرد و کتاب است که پایدار خواهد ماند.
وی در ادامه عنوان کرد: مگر میشود خانهای باشد، اما با وجود ابزار الکترونیکی، کتاب قرآن و صدها کتاب دینی، روایی، تاریخی و ادبی در قفسه نباشد و اوراق آن دیده و زیارت نشود. پس کتاب میماند، اما در قبال آن وظایفی بر دوش داریم.
حجتالاسلام روحانی گفت: کتاب با تلاش مجموعهای از مولف و مترجم گرفته تا ویراستار و حرفچین و موزع و ناشر منتشر میشود که همه دست به دست هم میدهند تا کتاب نوشته و به دست اهلش برسد. برای این کار دولت در زمینه سختافزاری احساس وظیفه میکند تا ابزارها را در اختیار آنها قرار دهد و در زمینه نرمافزاری کار را سهلتر کند.
لزوم دوری از افراط و تفریط
رئیس جمهور کشورمان با تاکید بر اینکه فضای ما باید فضای امن و آزادی باشد، بیان کرد: البته اصولی همچون احترام به فرهنگ دینی در چارچوب امنیت و منافع ملی با توجه به هویت اسلامی، ملی و دینی نیز باید مورد توجه همگان باشد و نمیتوان آن چنان دروازهها را باز کرد تا هر حرفی در کتاب در اختیار دیگران قرار گیرد و یا هر سخن افراطی به نام دین و انقلاب در اختیار جوانان و نوجوانان باشد و نمیتوان آن چنان سختگیرانه و سوءگرایانه عمل کرد که برای مولف و ناشر هر روز زحمت و ورود در کوچههای پر پیچ و خم واقع شود.
وی تصریح کرد: اصول ما برای نشر باید کاملاً روشن، شفاف و کوتاه باشد و اگر این گونه نباشد، نظارتها سلیقهای خواهد شد و چاپ اول مجاز، چاپ دوم ممنوع و چاپ سوم مستحب میشود و خدا نکند روزی این کارها جناحی شود و منافع شخص مد نظر باشد. کتاب برای بیان تاریخ گذشته و رفع نیازمندیهای امروز است؛ همچنین برای مهارتآموزی و رسیدن به قلههای دانش است تا جامعه بتواند با بهترین ابزار مشکلات را حل کند.
حجتالاسلام روحانی در بخش دیگری از سخنان گفت: امروز نمایشگاه کتاب مانند هر سال در تهران پررونق است و اینکه گفته شد 300 هزار عنوان کتاب داخلی و 160 هزار عنوان کتاب خارجی در نمایشگاه عرضه میشود و اینکه هزاران ناشر داخلی و خارجی حضور دارند و یا نمایندگان آنها حضور یافتهاند، جای بسی افتخار است و اینکه گفته میشود در سال گذشته نمایشگاه کتاب تهران 3 میلیون بازدید کننده داشته، جای خوشحالی است، اما باید به همین نسبت کتابفروشیهای سطح شهر و روستا پررونق باشد و کتابخانهها مراجعهکننده بسیار داشته باشند. اگر کتابخانههای عمومی خلوت باشند و ناشر در انتظار مشتری، پیداست که ما هنوز مشکل داریم و در جامعه ما آشتی و دوستی کامل با کتاب تحقق نیافته است.
رونق کتاب نیازمند تعامل همگان است
وی تاکید کرد: هم دولت، هم ناشران و هم جوانان باید بار این مسئولیت را بپذیرند تا کتاب رونق یابد و کتاب خریدن و کتابخوانی وارد سبک زندگی ما شود؛ تا چنین نشود مشکلات حل نخواهد شد. اینکه کتاب گران است و باید ارزان شود تا همه بخوانند درست نیست، چرا که اگر کتاب را مجانی هم در اختیار عموم قرار دهیم آن را را نمیخوانند، بلکه ورق میزنند، اما اگر پول دهند برگ برگ آن را میخوانند.
رئیس جمهور ادامه داد: ناشری کتابی را مجانی به همه جا میفرستد و برخی آن را استقبال از کتاب تعبیر میکنند، در صورتی که باید آثار کتاب را در جامعه مشاهده کرد و آثار آن را در رقابت سالم و ناسالم بین احزاب و گروهها دید؛ چرا که معیار در جامعه ادب، اخلاق، متانت، تدین، کشوردوستی، جامعهدوستی و مردمدوستی است. کتاب خوب این نیست که به نفع یا ضرر من باشد، کتاب خوب کتابی است که همراه با ادب و استدلال باشد. کتابی که با بیادبی همراه، ولو به ظاهر با شعار زیبا و مواضع حق و حقیقت باشد و لحن ناصحیح و با توهین و بیادبی همراه باشد ارزش کتاب را به صفر تنزل میدهد. از این رو کتاب خوب یعنی کتابی که با اخلاق همراه است. بر این اساس باید کاری کنیم تا فضا برای نویسندگان آمادهتر شود و کتاب راحتتر در دسترس قرار گیرد. چرا در مترو، اتوبوس، قطار بین شهری و هواپیما کتاب کمتر دیده میشود و یا کم هستند کسانی که کتاب بخوانند؟
راهکارها را از کتاب به دست آوریم
وی با بیان اینکه به کتاب ایمان بیاورید تا وارد زندگی شما شود، عنوان کرد: اگر روزنامهها، رسانهها، تلویزیون و ... همان اندازه که برای ورزش و فلان حزب ارزش قائل هستند و آن را قهرمان میکنند، برای کتاب ارزش قائل نشوند مشکل خواهیم داشت. ما باید مولفان بزرگ را به عنوان فرهیختگان جامعه و ناشران را به عنوان بزرگترین مددکاران جامعه بشناسیم و به جامعه معرفی کنیم، در غیر این صورت نمیتوانیم مشکلاتمان را حل کنیم. مشکلاتی که امروز در کشور با آن مواجه هستند، راهکارهای آن را باید در کتاب ببینیم.
حجتالاسلام روحانی بیان کرد: در بسیاری از کشورهای منطقه ایران را با حافظ و سعدی و ابن سینا و زکریای رازی میشناسند، پس کتاب میتواند راه ارتباط و تماس با ملتهای دیگر باشد. امروز در منطقه ما متاسفانه با کشتار و ترور و انفجار و نابودی آثار تمدن قرنها پیش مواجه هستیم.
وی خطاب به کشورهای غربی گفت: مناطق جهان متاسفانه ناامن شده و زمینه برای بازار سلاح فراهم آمده است و از این طریق میلیاردها دلار و یورو به کشورهای فروشنده سلاح فروخته میشود و از بمباران و کشتار مردم بیدفاع حمایت میشود. ما شیعه و سنی، عرب و بلوچ، کرد و ترکمن قرنها با هم زندگی کردهایم و جنگ و اختلافی نداشتیم. در همین بازار تهران، بغداد یا دمشق، مسلمان مسیحی و این قوم و آن قوم کنار هم بودند، اما اختلافی نداشتند. چرا میان ما اختلاف ایجاد کردید؟
وی یادآور شد: مولفان و ناشران جامعه امروز و جهان معاصر راهی غیر از اعتدال ندارند؛ دینمان دین اسلام و انقلابمان انقلاب کتاب بود و امروز وظیفه سنگینی را بر دوش داریم که فرهنگ و اخلاق را توسعه دهیم و جوانان و نوجوانان را به کتابخوانی تشویق کنیم.
رئیس جمهور کشورمان تاکید کرد: تا زنگ کتابخوانی در مدارس احیاء نشود، معضل کتابخوانی ما حل نخواهد شد؛ چرا که باید از مدارس و مساجد آغاز و کتابخانههای مساجد را پررونق کنیم و بدانیم کتاب در این صورت جایگاه خود را مییابد و اثر آن که تعالی و رشد و توسعه است در جامعه گسترش مییابد.