آیات و روایات، چراغی فراروی پیشرفت نانوتکنولوژی است
کد خبر: 3963469
تاریخ انتشار : ۲۱ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۶:۴۶
استاد دانشگاه تهران:

آیات و روایات، چراغی فراروی پیشرفت نانوتکنولوژی است

استاد دانشگاه تهران و کارشناس نانوتکنولوژی با بیان اینکه آیات و روایات می‌توانند جهت‌دهی مناسبی به علم نانو داشته باشند، گفت: باید با استناد به آیات و روایات، رد پای صحیحی از این علم ایجاد و اصالت آن را در معارف پیدا کنیم، زیرا قطعاً چراغی فراروی این حوزه علمی رو به انفجار خواهد بود.

ارسال// آیات و روایات چراغی فراروی پیشرفت نانوتکنولوژی استبه گزارش ایکنا؛ فائزه کاشانیان، استاد دانشگاه تهران و متخصص نانو، 21 فروردین‌ماه در نشست «نانو در خلقت با رویکرد پژوهش‌های قرآنی» در جامعة الزهراء(س) با بیان اینکه اشیاء در ابعاد نانو، رنگ‌ها و خواص متفاوتی دارند، مثلاً یک النگوی طلا وقتی در ابعاد نانو بررسی شود، از ذرات ریز به سمت درشت‌تر رنگ‌‍‌های متفاوتی هم خواهد داشت؟ گفت: در ابعاد نانو، با تغییر هر نانومتر، یک خاصیت جدید داریم و وارد یک دنیای بکر و شگفت‌انگیز می‌شویم که می‌توان از خواص مختلف آن بهره برد.

استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه یک تار موی انسان که از کوچکترین چیزهایی است که چشم می‌بیند، به اندازه صدهزار نانومتر است، اضافه کرد: یک گلبول قرمز ده هزار نانومتر است. اگر گلبول قرمز را به اندازه استادیوم آزادی بدانیم، مقیاس نانو به اندازه یک انسانی است که در این استادیوم ایستاده است. جالب اینکه یک ویروس سرماخوردگی حدود 30 نانو است و در برابر گلبول تقریباً دیده نمی‌شود.

وی افزود: اینکه وقتی مبتلا به یک ویروس می‌شویم، یعنی مبتلا به ذراتی در حد نانو هستیم که یک نمونه آن کرونا دنیا را به زانو در آورده است، گاهی پزشک در مواجهه با ویروس سرماخوردگی انسان را به استراحت توصیه می‌کند تا بدن آن را دفع کند و می‌بینیم گاهی قدرت تشخیص آن را ندارند.

کاشانیان اظهار کرد: کرونا که این همه تلفات گرفت در حد چند گرم است و به راحتی در بدن افراد شیوع می‌یابد و تکثیر می‌شود؛ این ویروس با این کوچکی، امکان رشد و تکثیر و ساختار و بافت دارد و بشر به دلیل پیچیدگی آن نمی‌تواند با آن مقابله کند.

استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه همانطور که استادیوم آزادی از واحدهای مختلف درست شده است، افزود: گلبول قرمز هم دارای اجزای نانومتری است و این ساختمان دارای بخش‌های مختلف از جمله دیواره است؛ گلبول قرمز در شریان ما جاری است و نقل و انتقال اکسیژن را بر عهده دارد و اجزای نانومتری آن در کنار هم، این گلبول را شکل داده‌اند.

وی افزود: بشر تصور می‌کرد که وقتی فردی دچار سرطان خون می‌شود، دنبال عوامل خارجی می‌رفتند، اما الان سراغ اجزای تشکیل‌دهنده گلبول و اینکه چرا تغییر شکل و رنگ داده، می‌روند. در ابعاد نانو، اتفاقات اصلی عالم رخ می‌دهد و آجرهای نانو سنگ بنای خلقت هستند.

بنای خلقت عالم بر نانو

وی با طرح این سؤال که آیا همه اجزای عالم نانویی هستند و خداوند در این مدل به خلقت عالم دست زده است؟ تصریح کرد: بله، در روایات مرتبط با اشک ریختن بر شهادت امام حسین(ع) و فضیلت آن بیان شده است که اگر کسی به اندازه بال مگسی برای اباعبدالله اشک بریزد، بهشت بر او واجب می‌شود؛ این روایت از امام صادق(ع) بیان شده است؛ یعنی خیس شدن چشم عزادار به اندازه بال مگس که در حد نانولیتر است، چقدر اهمیت دارد؛ یعنی حتی در روایات هم به ابعاد بسیار کوچک توجه شده است.

کاشانیان با بیان اینکه نانو به ما کمک می‌کند تا وقایع عالم را از مبدأ شکل‌گیری ببینیم و دقیق‌تر در کائنات بنگریم، اظهار کرد: قطعاً انسان در مواجهه با مفاهیمی مانند تار مو به طور ساده برخورد نمی‌کند و ناز شصت خالق را در آن می‌بیند؛ اگر این را به پوست و اندامک‌های داخل سلول بسط دهیم، در این صورت سلول هم برای ما بزرگ خواهد بود.

ارسال// آیات و روایات چراغی فراروی پیشرفت نانوتکنولوژی است

استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه اندازه ذراتی که در پرتو نور خورشید دیده می‌شود، چقدر است؟ تصریح کرد: برخی آیات و روایات، ما را به این سمت سوق می‌دهند که دقت ما را ذره‌بین کنند؛ از معصوم(ع) روایت داریم که «العلم سلطان»؛ یعنی کسی بر جهان حاکم می‌شود که علم داشته باشد؛ آیا اگر ما بخواهیم سیطره قدرتمند بر عالم داشته باشیم، می‌توانیم بدون تجهیز شدن به علم این کار را بکنیم؟ از ذرات عرق بدن شخص می‌توان گلوکز و ph و عوامل دیگر خون فرد را به دست آورد، عرقی که در حد نانولیتر است و از طریق آن می‌توانیم بفهمیم که مثلاً فشار یک فرد بالا رفته و فوراً باید دارو به وی تزریق شود.

وی با تأکید بر اینکه ما نمی‌توانیم دست روی دست بگذاریم تا غرب به علم نانو مسلط شود و ما از آنها تقلید کنیم، افزود: اگر ما به تعبیر روایات بر این سلاح‌ها مسلط شویم، اتفاقات جدیدی در زندگی رخ خواهد داد؛ الان کنترل المان‌های سلامتی یک کودک را بدون درد و رنج می‌توان از طریق نانو به دست آورد، حتی ممکن است تراشه‌هایی در عمل جراحی روی بدن شخص قرار بگیرد و کم کم جذب بدن شود و این هم یکی دیگر از فواید نانو است.

کاشانیان با بیان اینکه دنیای جدیدی در اثر نانو در حال ایجاد شدن است، تصریح کرد: به زودی زود نانو در فناوری انقلاب ایجاد خواهد کرد؛ علم نانو شیوه جدید و کاملاً متفاوتی از به خدمت درآوردن خلقت را فراروی بشر قرار می‌دهد و تفاوت دنیای فردا قابل قیاس با امروز نیست.

استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه ورود دارو به بدن انسان هم حوزه دیگری از تأثیر نانو است، افزود: امروز گریزی از اینکه علم نانو را در کشور تقویت کنیم، نیست و باید با استناد به آیات و روایات رد پای صحیحی از این علم ایجاد و اصالت آن در معارف پیدا کنیم، زیرا قطعاً چراغی فراروی این حوزه علمی رو به انفجار خواهد بود.

انتهای پیام
captcha