وقتی «اندوه خاک» به «هفت شهر عشق» می‌رسد
کد خبر: 4006517
تاریخ انتشار : ۳۰ مهر ۱۴۰۰ - ۰۹:۴۵
گزارش ایکنا از تازه‌های نشر در مهر 1400

وقتی «اندوه خاک» به «هفت شهر عشق» می‌رسد

بازار نشر در ماه مهر شاهد انتشار آثاری چون «اندوه خاک»، «انتظار در دیدگاه شیعه»، «عاشورا و رهایی»، «از کرامات شیخ ما»، «چالش‌های رواقی»، «هفت شهر عشق» و ... بود.

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ بر اساس آمار خانه کتاب در مهر امسال ۳۶۳۷ عنوان کتاب چاپ نخست با مجموع شمارگان سه میلیون و ۴۴۴ هزار نسخه منتشر شده است. تعداد عناوین کتاب‌های گروه دین ۲۳۳ عنوان را شامل می‌شود. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته ۴۷۸۳ عنوان کتاب چاپ اولی با مجموع شمارگان ۴ میلیون و ۳۴۴ هزار نسخه منتشر شده است که تعداد عناوین کتاب‌ها در گروه دین ۳۸۷ عنوان قید شده است. در گزارش پیش‌رو گزیده‌ای از این عناوین منتشر شده در حوزه دین و اندیشه معرفی شده است.

انتظار از دیدگاه شیعه

کتاب «انتظار از دیدگاه شیعه» نوشته جواد علی با ترجمه محمدحسن تقیه به همت انتشارات سروش منتشر شده است. عنوان اصلی این کتاب «المهدی المنتظر عند الشیعة الاثنی‌عشریة» است که نویسنده‌اش یک تاریخ‌پژوه عراقی است. کتاب پیش‌رو رساله دکترای جواد علی به زبان آلمانی است که طی سال‌های گذشته به زبان عربی ترجمه و منتشر شد. این کتاب خلاف بیشتر آثار روایی یا مطالب درباره حضرت مهدی و مهدویت، دربردارنده نظریه‌پردازی‌های مؤلف است. علت چاپ‌نشدنش هم در زمان حیات مؤلف، دیدگاه شیعی حاکم بر رساله بود که مؤلف تمایل نداشت که در سال‌های حکومت حزب بعث عراق آشکار شود.

«انتظار از دیدگاه شیعه» ۱۰ فصل اصلی دارد که در فصل اول آن، به دیدگاه امامت از نظر شیعه پرداخته شده است. فصل دوم به موضوع جانشینی پیامبر(ص) و فصل سوم به غیبت و رجعت اختصاص دارند. در فصول چهارم تا هفتم هم نواب اربعه معرفی شده‌اند و پس از آن در فصل‌های هشتم تا دهم به مباحث تکمیلی پیرامون مهدویت و انتظار در مکتب تشیع پرداخته شده است.

چالش رواقی

کتاب «چالش رواقی؛ راهنمای فلسفی برای دستیابی به استقامت، آرامش و انعطاف‌پذیری بیشتر» نوشته ویلیام اروین با ترجمه محمد یوسفی به همت انتشارات ققنوس منتشر شده است. نسخه اصلی این کتاب سال ۲۰۱۹ منتشر شده است. ویلیام اروین نویسنده این کتاب، فیلسوف است و در ابتدای مقدمه در معرفی خود، می‌گوید عضو هیچ فرقه مذهبی عجیب و غریب نیست بلکه طرفدار مدرنِ فلسفه باستانی است. او این ‌معرفی را این‌گونه دقیق‌تر انجام می‌دهد که پیرو مکتب رواقی است؛ یعنی می‌خواهد زندگی قرن بیست‌ویکمی‌اش را مطابق راهبرد‌هایی سامان دهد که دوهزارسال پیش فیلسوفان رواقی، چون مارکوس آورلیوس، سنکا و اپیکتتوس طراحی کردند.

این کتاب ۴ بخش اصلی با عناوین «مواجهه با چالش‌های زندگی»، «روان‌شناسی مشکلات»، «آزمون‌های رواقی» و «زیستن به شیوه رواقی» دارد که در مجموع، ۱۵ فصل را شامل می‌شوند. در بخش اول، ۴ فصل درج شده‌اند. «موانع»، «پیامد‌های خشم»، «انعطاف‌پذیری» و «آیا می‌توانیم انعطاف‌پذیر شویم؟» عناوین چهارفصلی هستند که در بخش اول کتاب آمده‌اند. «شما دو دهن دارید»، «لنگر‌های فرورونده» و «اجرای بازی قالب‌بندی» عناوین سه فصلی هستند که در بخش دوم کتاب درج شده‌اند. در بخش سوم هم مخاطب با ۳ فصل «چالش دیگرتان با مشکلات»، «به کار بستن راهبرد آزمون رواقی» و «قاعده پنج ثانیه» روبرو می‌شود. بخش چهارم کتاب هم فصول ۱۱ تا ۱۵ آمده‌اند که عناوینشان به‌این‌ترتیب است: «آمادگی برای آزمون‌های رواقی»، «پذیرش شکست»، «مشق سرسختی»، «دسیسه‌ها» و «مرگ».

اندوه خاک

کتاب «اندوه خاک؛ محیط زیست در شعر معاصر ایران» نوشته سهراب طاووسی به همت نشر آفتابکاران منتشر شده است. نویسنده در این اثر تلاش کرده ابتدا تعریف جامعی از بوم نقد ارائه کند و نحوه دلایل پیدایشش در ادبیات جهان به دست دهد و سپس به جستجوی آن در ادبیات ایران و جهان بپردازد. به‌این‌ترتیب، از لحاظ نظری، کتاب به ۲ بخش تقسیم می‌شود که دغدغه بخش نخست، پاسخ به این سؤال است که بوم نقد چیست و چگونه به وجود آمده است؛ و بخش دوم هم دربرگیرنده این پرسش مهم است که چگونه می‌توان آن را در آثار ادبی پیدا کرد. این اثر ۵ فصل اصلی با عناوین «بوم‌نقد»، «شاملو در اعماق»، «آواز کاکلی یا ترانه نیما»، «نامی بر پیشانی آسمان» و «ظهور زمین» است که هرکدام بخش‌های مختلفی را شامل می‌شود.

معاصریت تاریخ

کتاب «معاصریت تاریخ: یادداشت‌هایی پیرامون تاریخ اسلام و تاریخ ایران معاصر» نوشته مرتضی بریری به همت موسسه نشر و تحقیقات ذکر منتشر شده است. یکی از مقدمه‌های کتاب به قلم آیت‌الله محمدجواد مروجی طبسی، استاد حوزه علمیه قم و پژوهشگر و نویسنده آثاری مهم در تاریخ اسلام است. کتاب دو فصل دارد: در فصل نخست کتاب یادداشت‌های پیرامون تاریخ اسلام منتشر شده است و در فصل دوم کتاب یادداشت‌هایی پیرامون برخی از رخداد‌های تاریخ ایران معاصر. نویسنده در یادداشت‌های هر دو فصل کتاب رویکردی مسئله محور داشته و بر اساس موضوعات تاریخی به شرح یکی از مشکلات فرهنگی جامعه فعلی پرداخته است. 

«مأمون عباسی؛ شیعه امام‌کش»، «ضرورت دفاع از ایمان ابوطالب(ع)»، «محمد بن ابی‌بکر، مصر و حقوق بشر»، «ماجرای حکمیت صفین و مصائب نشناختن ولایت»، «ماجرای مرگ عمروعاص؛ نسبت ما با حاکم بر حق چیست؟»، «اربعین نبود، عاشورا فراموش می‌شد» و «ماجرای مرگ عمروعاص؛ نسبت ما با حا کم بر حق چیست؟» عناوین شماری از مباحث مطرح شده در فصل نخست کتاب است.

همچنین عناوین بخشی از مباحث مطرح شده در یادداشت‌های فصل دوم کتاب نیز به این شرح است: «چرا توهین مکرون به پیامبر اکرم(ص) نقض حقوق بشر است؟»، «تأملاتی پیرامون فلسفه تشکیل بسیج»، «غرب و مسئله پیشرفت تسلیحاتی ایران؛ در فضیلت فخری زاده بودن»، «نقش رسانه‌ها در مسئله‌مند کردن مکتب سلیمانی»، «معارف صیاد؛ چه معرفتی از پیروز میدان‌های بزرگ نبرد داریم؟»، «استخراج نظامنامه آزادی مطبوعات از اندیشه‌های بنیانگذار انقلاب» و «کنکاشی در روایت مقدس و کارکرد تئولوژیک خواندن».

عنقا مغرب

کتاب «عنقا مغرب فی ختم الاولیا و شمس المغرب» اثر شیخ اکبر محی الدین ابن‌عربی و ترجمه و حواشی امیرحسین اللهیاری به همت نشر مولی منتشر شده است. این اثر یکی از دشوارترین متون ابن‌عربی است که سال‌ها رنگ ترجمه کامل به فارسی و هیچ زبان دیگری را به خود ندیده بود و ترجمه اللهیاری نخستین ترجمه این متن به زبان‌های دیگر است. برای درک بهتر متن، مترجم در پیشگفتار دوم کتاب یک دوره حکمت اسلامی از منظر ابن‌عربی را به زبانی ساده برای مخاطبان شرح داده است تا مخاطب در مواجهه با این متن دچار سرگشتگی نشود. انتهای کتاب نیز متن اصلی نسخه بهنساوی درج شده است.

شیخ اکبر «عنقای مغرب» را در اثبات مهدویت نوشته است. برخی شاخه‌های اهل سنت به مسئله مهدویت معتقد هستند، اما مهدویت در نظر آن‌ها به معنای ادامه حضور جسمانی امام عصر نیست. یعنی خداوند پایان ولایت را تضمین کرده است، اما نه به معنای در قید حیات ماندن امام از چند قرن پیش. ابن‌عربی، اما به عنوان یک سنی مالکی مذهب اعتقاد دارد که مهدویت هم به معنای مورد قبول اهل سنت رخ می‌دهد و هم به معنای ادامه حضور جسمانی آخرین امام است؛ بنابراین او هم به اثبات عقاید شیعه در این مقوله می‌پردازد و هم ایده اهل سنت در این موضوع را طرح می‌کند. او در شرح مفهوم ولایت آن را به دو گونه ولایت عامه و ولایت خاصه تقسیم می‌کند. به باور او ولایت خاصه جزئیه در وجود حضرت مهدی (عج) منحصر است و ولایت عامه کلیه در حضرت مسیح (ع) تمام می‌شود.

تعارض و نقد در آراء فلسفی و عرفانی

کتاب «تعارض و نقد در آراء فلسفی و عرفانی» نوشته حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید محمود هاشمی نسب به همت نشر دلیل ما منتشر شده است. کتاب همانطور که از نام آن پیداست به بحث و بررسی پیرامون قسمتی از تضاد‌ها و تناقض‌های میان مبانی و نتایج فلسفی و عرفانی است و همینطور تذکر به بخشی از تعارضات بین قرآن و سنت با یافته‌های فلسفی و عرفانی. نویسنده اشاره کرده که عموم فلاسفه و عرفا و شاگردان آن‌ها مدعی هستند که فهم آیات و روایات مبتنی بر مباحث فلسفی و عرفانی است و می‌توان بر اساس روش این دو علم به حقیقت و باطن دین رسید و حتی می‌گویند که اگر فلسفه و عرفان حذف شود، راه وصول به معارف دین بسته شده و بساط برهان و تعقل برچیده خواهد شد. این در صورتی است که به کارگیری فلسفه و عرفان برای فهم آیات و روایات موجب ارائه دو تفسیر متنافی و متعارض خواهد شد و این به باور نویسنده وهن دین و زوال شریعت را سبب می‌شود.

نویسنده این سؤال را مطرح کرده که هنگامی که فلسفه و عرفان در درون خود دچار تعارضند چگونه می‌توانند لسان دین و مفسر قرآن و سنت قرار گیرند؟ او برای ارائه پاسخی به این سؤال کتاب خود را در دو بخش اصلی به ترتیب با این عناوین سامان داده است: «تعارض فلسفه و عرفان در مبانی و نتایج» و «تعارض فلسفه و عرفان با نصوص و ظواهر شرعی».

تاریخ بانکداری اسلامی در ایران

کتاب «تاریخ بانکداری اسلامی در ایران» به قلم میثم مهرپور در دو نسخه الکترونیکی و کاغذی به همت نشر صاد منتشر شده است. این اثر، روایت چهار دهه تلاش برای اسلامی‌سازی بانکداری در ایران است. نویسنده تلاش کرده است در این کتاب، نظام بانکداری در ایران از ابتدای انقلاب تا امروز را با روایتی تاریخی بررسی کند. برای آشنایی مخاطبان با شرایط نظام بانکی در سال‌های قبل از انقلاب، در پیشگفتار این کتاب علاوه‌بر بیان تاریخچه‌ای مختصر از بانکداری در سطح جهان، به بررسی پیدایش و گسترش بانک‌ها در ایرانِ قبل از انقلاب پرداخته شده است. در این کتاب افکار و اندیشه‌های افراد تأثیرگذار در مبانی اقتصاد اسلامی و تغییرات یا رفرم‌های صورت گرفته در یکصد سال اخیر نیز بررسی شده است.

در زیر ابر‌های نبارنده

«در زیر ابر‌های نبارنده» مجموعه‌ای از غزل‌های وحید عیدگاه طرقبه‌ای شاعر و استاد ادبیات دانشگاه تهران به همت انتشارات هنر موسیقی منتشر شده است. سراینده، با زبانی استوار و درعین‌حال روشن و روان به مفاهیم و مضامین مختلفی توجه نشان داده است؛ از عشق، که موضوع اصلی غزل است، و حدیث نفس گرفته تا سوگ و درد‌ها و دغدغه‌های اجتماعی و سیاسی حتی گاه رگه‌هایی از طنز در کلام او دیده می‌شود. غزل‌های عیدگاه با وجود بهره‌مندی از پشتوانه‌های ادبی و فرهنگی تازه و امروزی است و خواننده در آن با فضایی ویژه مواجه می‌شود که سرشار است از افکار نغز، احساسات ژرف انسانی، تصاویر خلاقانه، آرایه‌پردازی‌های هنری، نکته‌سنجی‌های شاعرانه و گاه غافلگیری‌های لذت‌بخش. برخی اشعار این دفتر به بزرگانی، چون ایرج افشار، محمدرضا شجریان، قیصر امین‌پور و… تقدیم شده است.

بهانه می‌کنم تو را

مجموعه شعر «بهانه می‌کنم تو را» اثر الهام نجمی به همت نشر ۲۷ منتشر شده است. این کتاب دربرگیرنده اشعاری درباره شهدای لشگر ۲۷ محمدرسول‌الله (ص)، فرماندهان دوران دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم است. فهرست برخی از شعر‌های مندرج در این کتاب به‌این‌ترتیب است؛ تقدیم به شهادت، تقدیم به کتاب آب هرگز نمی‌میرد، تقدیم به سردار شهید حاج حسین همدانی، تقدیم به حاج احمد متوسلیان، به یاد حاج احمد متوسلیان، تقدیم به حاج احمد متوسلیان، تقدیم به حاج احمد متوسلیان، تقدیم به حاج ابراهیم همت، تقدیم به حاج ابراهیم همت، تقدیم به قدس و آزادی آن، تقدیم به قدس و آزادی آن، تقدیم به سید شهیدان اهل قلم شهید سید مرتضی آوینی، تقدیم به مدافعان حرم، تقدیم به سردار شهید حاج قاسم سلیمانی.

عاشورا و رهایی

کتاب «عاشورا و رهایی» اثر عماد افروغ پژوهشگر و فعال عرصه فرهنگی اجتماعی و استاد دانشگاه است که با نگاهی تحلیلی به واقعه عاشورا و قیام امام حسین(ع) نوشته شده و به همت انتشارات کتاب نیستان منتشر شده است. افروغ در مقدمه کتاب خود بر این اثر با بیان اینکه عاشورا بالاترین مرتبت اخلاق و هنرورزی است، تأکید داشته که هنرورزی امام حسین (ع) در اخلاق کریمانه و محسنانه و عمل عزیزانه و ایثار جان و نشان گرفته از بالاترین حد فعلیت نفس یعنی فعل شدن و رسیدن به مقامی سرشار از جود و وجود است. وی همچنین در این کتاب عاشورا را به مثابه اثر هنری متعالی به لحاظ ماهوی و هستی‌شناسی معرفی کرده و می‌نویسد؛ عاشورا یک حقیقت وجودی زیباست و با جوهر عالم و لایه‌های رمزآلود آن گره خورده است.

افروغ کتاب خود را در چهار گفتار با عنوان «امکان تحلیل‌های دینی و فرادینی از عاشورا ویژگی‌های آن»، «عزت عاشورایی»، «وجه قیامی عاشورا» و «اخلاق و سیاست متعالیه و تجلی عاشورایی آن» تنظیم کرده است که غالب آن سخنرانی‌هایی بوده که وی در دهه ۹۰ ایراد و پس از ویرایش و تنظیم در این کتاب گردآوری کرده است.

این اثر از منظر توان علمی نهاده شده در تهیه متن آن و توجه به تحلیل‌های تازه و بهروز و درعین‌حال مبتنی بر ساختار اجتماعی ایران معاصر و توجه دقیق به ساختار سیاسی و اجتماعی جهان اسلام در زمان واقعه عاشورا و نیز توجه مؤلف به مخاطب عام و فهم و گیرایی عامه مردم از این تحلیل و سخنرانی در زمان ایراد، اثری در خور اعتنا و قابل توجه برای علاقه‌مندان به مباحث نظری و نیز مخاطبان آثار و افکار عماد افروغ به شمار می‌رود.

موسی‌ترین به‌طور

کتاب «موسی‌ترین به‌طور» نوشته سیدعلی شجاعی است که به همت انتشارات کتاب نیستان روانه بازار نشر شده است. این اثر روایتی داستانی از زندگی و زمانه امام هفتم شیعیان حضرت امام موسی کاظم(ع) است. سیدعلی شجاعی پیش از این در حوزه‌های مختلف نوشتاری طبع‌آزمایی کرده است، از نگارش رمان دینی تا داستان کوتاه اجتماعی. از نمایشنامه‌نویسی تا تولید کتاب برای مخاطبان کودک و نوجوان. اما در این اثر بار دیگر به یکی از سنت‌های ادبی دیرینه رجعت کرده است و داستانی تاریخی با روایت تاریخی و درباره یکی از بزرگان دین و تشیع خلق کرده است. داستان «موسی‌ترین به‌طور» از زبان شش نفر روایت می‌شود.

شجاعی داستان این کتاب را با تعلیق قابل توجهی شروع می‌کند و در ادامه به زیبایی به گزارشی از فرقه‌ها و مدعیان امامت پس از امام صادق(ع) می‌پردازد و نوع بدعتگزاری‌های میان آن‌ها را به زیبایی در قلب روایتی داستانی بازگو می‌کند و پس از طرح این بدعت‌ها و نیز شرح کینه آل عباس بر خاندان نبوت و امامت، به شرح ویژگی‌های حقیقی امام شیعیان می‌پردازد.

مادرلند

کتاب «مادرلند» سفرنامه اربعین به قلم فاطمه تقی‌زاده است که به همت انتشارات کتاب جمکران روانه بازار نشر شده است. نویسنده در این کتاب روایت آدم‌هایی را نوشته است که در پیاده‌روی اربعین، با آن‌ها برخورد داشته و همراهشان شده است. آدم‌هایی با ملیت‌ها و زبان‌هایی گوناگون که شاید به وسعت یک جهان از هم دور باشند، اما کربلا و سرزمینِ مادری به هم نزدیکشان می‌کند. «مادرلند» دومین سفرنامه اربعینی این نویسنده است. پیش از این، کتاب «جوادی کجایی؟» که شرح ماجرا‌های سفر اربعین به زبان طنز است، نیز از این نویسنده به چاپ رسیده بود. مادرلند مجموعه روایت‌های شیرین و روانی است که گاه لبخند به لب می‌نشاند و گاه اشک معرفت و حسرت را جاری می‌کند.

قصه‌های جنگ

مجموعه ۷ جلدی «قصه‌های جنگ» در قالب «کتاب‌های پروانه» و با عناوین «پروانه‌های آبی»، «خانه‌ای روی شیشه»، «پرواز موج»، «دست‌های سبز لاله»، «جزیره آفتابگردان»، «بچه‌های شهر ما» و «قشنگ‌ترین هدیه دنیا» با محوریت دفاع مقدس به همت به‌نشر روانه بازار نشر شده است. «پروانه‌های آبی» به قلم نورا حق‌پرست به رشته تحریر در آمده و تصویرگران آن علیرضا پوراکبری، فائزه تقی‌زاده، هاجر مرادی هستند. «خانه‌ای روی شیشه» به قلم شهرام شفیعی نوشته و با تصویرگری سارا نارستان برای گروه سنی «ب و ج» منتشر شده است. این کتاب، جنگ را از دید ضربدر سفید روی شیشه یک ساختمان روایت می‌کند. 

«پرواز موج» اثر «سرور پوریا» و با تصویرگری زهرا رسولی است. این کتاب داستان پدر و پسر صیادی را روایت می‌کند که یک روز در جریان صید با مرغ دریایی زخمی مواجه می‌شوند و می‌خواهند آن را نجات دهند، اما در برگشت با حمله دشمن به شهر روبرو می‌شوند. «قشنگ‌ترین هدیه دنیا» نوشته مژگان شیخی با تصویرگری نرگس دلاوری منتشر شده است. این کتاب دو داستان جذاب دارد که داستان اول به نام «با من باش» ماجرای پسری به نام علی است که با تصادفی که رخ می‌دهد، دلزدگی را در مورد پدر معلولش کشف می‌کند و داستان دوم به نام «قشنگترین هدیه دنیا» قصه زهرا کوچولوست که آنقدر از عصای پدرش خجالت می‌کشد که حتی حاضر نیست به شکلات‌های عصایی اکبر آقا بقال نگاه بیندازد. 

«دست‌های سبز لاله» به قلم سرور پویا و با تصویرگری سحر فرهادروش برای گروه سنی «ب» و «ج» در حوزه داستان‌های کودکانه دفاع مقدس روانه بازار کتاب شده است. این کتاب نیز روایتگر سال‌های دفاع مقدس، حفظ وطن، شرافت و ایمان به خداست. این قصه حکایت پایمردی‌های جوانانی است که در راه دفاع از وطن به شهادت رسیدند و سرزمینمان را به دشت لاله‌ها تبدیل کردند. «بچه‌های شهر ما» نیز از آثار حمید هنرجو و در قالب شعر‌های جنگ است که تصویرگر آن ویدا کریمی است. در این کتاب ۲۴ شعر با زبانی کودکانه و با موضوع دفاع مقدس سراییده شده است.

عباس تو‌ام بانو

کتاب «عباس توام بانو» روایت داستانی همسر، دختر و پسر شهید عباسعلی علیزاده مدافع حرم حضرت زینب(س) است که به قلم خانم راضیه تجار به نگارش درآمده و انتشارات روایت فتح آن را روانه بازار نشر کرده است. مطالعه این روایت‌های داستانی که از دید افراد مختلف است، مخاطب را با زندگی و خُلق‌وخوی این شهید مدافع حرم آشنا می‌کند. یکی از روایت‌ها درباره صدای ماندگار شهید علیزاده است. در بخشی از این روایت آمده است؛ «سینا، سینا، عباس! «سینا جان» به گوشی بابا؟ منم پدرت «عباسعلی علیزاده». حالت خوبه بابا؟ حال مادرت خوبه؟ «سینا جان» صدامو داری بابا؟ دختر بابا «ندا» حالش چطوره؟ سینا جان! هوای خواهرت رو داشته باشی. تو الان تکیه‌گاه خونه‌ای سینا جان! جای همه شما خالیه...».

سرباز شهر ممنوعه

کتاب «سرباز شهر ممنوعه»، مستند روایی خاطرات افسر گارد جاویدان نجات‌علی اسکندری است که به قلم حسین گلدوست تألیف شده و انتشارات روایت فتح روانه بازار نشر کرده است. این اثر، روایت کوشش و مبارزه یکی از مبارزان عرصه پرتلاطم نیم قرن اخیر است که میدان‌ها و صحنه‌های گوناگون زندگی و مبارزاتی متفاوتی را از سر گذرانده است. مردی که از نزدیک شاهد فروپاشی و ضعف دستگاه اشرافیت و سلطنت بوده و پس از طلیعه انقلاب اسلامی، چون سربازی وفادار و متعهد به پاسداری از کیان و امنیت ایران اسلامی پرداخته است. او، روایتگر شجاعت و رشادت نیرو‌های مؤمن ارتشی است که با وجود همه توطئه‌ها و هجمه‌های منافقان و بدخواهان این مرز و بوم علیه سازمان نیرو‌های مسلح، دوش به دوش سپاه پاسداران و نیرو‌های مردمی در برابر ارتش متجاوز و سراپامسلح بعثی ایستادگی کردند و پرچم پر افتخار ایران اسلامی را بر بلندترین قله‌های افتخار و رشادت به اهتزاز درآوردند.

درس‌های مکاسب

جلد چهارم «درس‌های مکاسب (کتاب الاخیارات)» برگرفته از درس‌های آیت‌الله سیدحسن مرتضوی و به قلم سیدمحسن مرتضوی به همت مؤسسه بوستان کتاب منتشر شده است. کتاب پیش رو که با عنوان «درس‌های مکاسب (کتاب الاخیارات)» به رشته تحریر درآمده، برگرفته از درس‌های پربار و شاگردپرور فقیه عالی مقام و استاد برجسته حوزه‌های علمیه، سیدحسن مرتضوی است که دوره‌های متعدد در حوزه علمیه نجف اشراف و مشهد مقدس در جمع صد‌ها نفر از طلاب و فضلا ارائه شده است. عمق، دقت علمی و تسلط فوق‌العاده بر مباحث، بیان شیوا، رسا و دلنشین، دسته‌بندی بدیع و ابتکاری، همراه با ذکر مثال‌های متعدد و کاربردی، از ویژگی‌های بی‌بدیل درس‌های استاد بود که خاطره شیرین آن در خاطر شاگردان ماندگار شده است. جلد چهارم این مجموعه که به مباحث «اقسام خیارات» کتاب مکاسب شیخ اعظم انصاری (ره) اختصاص دارد، در هشت بخش و ۱۱ جلسه درسی تنظیم شده که از بحث معنای لغوی و اصطلاحی «خیار» شروع و تا ابتدای بحث «شروط» ادامه می‌یابد. عناوین بخش‌های مختلف این اثر عبارتند از: معنای لغوی و اصطلاحی خیار، خیار مجلس، خیار حیوان، خیار شرط، خیار غبن، خیار تأخیر، خیار رؤیت و خیار عیب.

ذهن سوژه‌پرداز

«ذهن سوژه‌پرداز: مقدمه‌ای بر سوژه و سوژه‏‌پردازی در رسانه‌ها» عنوان اثری جدید در حوزه روزنامه‌نگاری و نوشته هومن خشندیش است. در معرفی این کتاب آمده است: «ژورنالیست»، با نگاهی هستی‌شناسانه، انسانی است بهره‌مند از یک «ذهن سوژه‌پرداز» و چنین انسانی به همراه ویژگی‌هایی که در حقیقت شالوده اصیل انسان‌بودن است، «خودآگاهی خلاقانه انسان سوژه‌پرداز» را در تحریریه یک رسانه برای تولید محتوای موثر و مسئولانه و شکل‌دهی به ذهنیت جمعی دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم، به‌کار می‌گیرد. خشندیش در این کتاب با بهره‌گیری هم‌زمان از دانش ارتباطات اجتماعی، روان‌شناسی و بیش از دو دهه تجربه حرفه‌ای خود، به تشریح چگونگی کارکرد ذهن سوژه‌پرداز یک روزنامه‌نگار در فرآیند تولید محتوا می‌پردازد؛ آنچه از دیدگاه او، دست‌کم در سنت آموزش روزنامه‌نگاری در ایران چندان به آن پرداخته نشده است. این کتاب گامی است برای ساماندهی دانسته‌ها و دریافت‌های علمی و تجربی در توصیف نحوه اندیشیدن به عنوان یک ژورنالیست.

معجزه رتیان

کتاب «معجزه رتیان» نوشته طاهره کوهکن برداشتی داستانی از زندگی جانباز مدافع حرم، عباس دهقانی است که به همت انتشارات روایت فتح منتشر شده است. جوانی اهل گوریگاه که بیشتر روز‌ها و شب‌های بیست و هشت سالگی‌‌اش در تاریکی خلاف می‌گذرد. تا اینکه یک روز دیدن نامه اعزام دوستش به سوریه تلنگری می‌شود بر شیشه ذهنش. آن نامه یادآور خوابی می‌شود که عباس روز قبلش دیده بود. خوابی که در محاصره چند ساعته رتیان، زیر گلوله‌باران تعبیر شد و روی سیاه سکه زندگی عباس را برگرداند.

هفت شهر عشق

کتاب «هفت شهر عشق (شرح عرفانی و انفسی زیارت عاشورا)» نوشته میثم زنجیرزن حسینی به همت مؤسسه بوستان کتاب منتشر شده است. این اثر در هفت وادی و ۴۰ مقام، با نثر و شعری بدیع، تهیه و تنظیم شده است. منزل اول این اثر، با عنوان «دارالثنا» تألیف شده که مشتمل بر هفت مقام است. عناوین مقام‌های تدوین شده در این وادی عبارت است از؛ معرفت به سبوحیت حقیقت حسینیه و ریاست کلیه ایشان بر مقام عبودیت، معرفت به حقیقت حسینیه مضاف به انوار محمدیه و علویه و فاطمیه، معرفت به مقام ثارالله در حقیقت حسینیه، معرفت به غایت سلوک یعنی فنای ارواح سالکان در حقیقت حسینیه و عرض سلام به حقیقت حسینیه در مقام کثرت. دومین منزل از این زیارت در کتاب یادشده با عنوان «دارالعزا» تألیف شده که عناوین مقامات این منزل در دو عنوان «بدایه المعرفه به مصیبت حسینیه در سیر انفسی و آفاقی» و «برائت تمهیدیه از ممهدین قتال حقیقت حسینیه در جهاد اوسط و تخلی نفس از رذایل»، آمده است. 

نویسنده این اثر، سومین منزل از زیارت عاشورا را با عنوان «دارالبرا» آورده است که دربردارنده مقام دهم تا دوازدهم می‌شود. «دارالفدا» عنوان چهارمین منزل از این زیارت است. منزل پنجم زیارت عاشورا با عنوان «دارالفنا» است که از مقام هجدهم تا سی ام این زیارت را شامل می‌شود. منزل بعدی با عنوان «دارالهُوی» تبیین شده است که شش مقام را در بر می‌گیرد. هفتمین و آخرین منزل زیارت عاشورا در این اثر با عنوان «دارالشفاع» آمده است.

مقتل از زبان منتقم

کتاب «مقتل از زبان منتقم»، حجت‌الاسلام و المسلمین محسن صبوری فیروزآبادی تلاش کرده با استناد به روایات معصومان، مقاتل و کتاب‌های تاریخی به شرح فراز‌های این زیارتنامه بپردازد. تا با درک بهتر فراز‌ها و مصائبی که بر سالار شهیدان وارد شده به بینش و معرفت عمیقی از نوع نگاه امام معصوم به این حماسه برسیم و با سیر در این دعا مى‌آموزیم که محور دعا‌ها چه باشد و چگونه دعا کنیم. این کتاب به همت انتشارات کتاب جمکران وارد بازار نشر شده است.

زیارت ناحیه مقدسه از زیارتنامه‌های امام حسین(ع) که یکی از نائبان خاص امام زمان(عج) آن را از حضرت نقل کرده است و، چون اصطلاح ناحیه مقدسه را شیعیان، از زمان امام هادی(ع) تا پایان غیبت صغری برای اشاره به امام معصوم استفاده می‌کردند، این زیارت به ناحیه مقدسه مشهور شده است. زیارت «ناحیه مقدسه» سوگنامه تأثرانگیز و مرثیه سوزناک امام مهدى(عج) براى جد بزرگوارش حضرت سیدالشهدا(ع) در روز عاشوراست. هیچ زیارتى همانند این زیارت، عمق فاجعه کربلا را بیان نکرده است. در حقیقت این زیارت آموزه‌هایى از عشق، معرفت، عرفان، سوز، حماسه و توسل است. درعین‌حال که مرثیه است، مسئولیت آفرین و حرکت‌ساز نیز هست.

چهل دسته گل سفارشی

کتاب «چهل دسته گل سفارشی» برش‌هایی از خاطرات چهل شهید است که دربرگیرنده عشق و ارادت شهدا به حضرت زهرا(س) و نیز عنایت آن بانو به این چهل دسته‌گل است. این اثر به همت انتشارات شهید کاظمی روانه بازار نشر شده است. سیدمهدی موسوی نویسنده اثر، برای توصیف این عشق و ارادت هم از زبان روایت بهره جسته و هم از زبان شعر. به قول خودش آنجا که زبان روایت تاب نمی‌آورد، شعر از راه می‌رسد و بخشی از بار ماجرا را به دوش می‌کشد. بُرش‌های مناسب و کوتاه از خاطرات و همچنین تلفیق نثر و شعر، دو شاخصه‌ای است که کتاب را از کتاب‌های مشابه متمایز می‌کند.

سب و لعن از منظر شیعه امامیه و وهابیت

کتاب «سب و لعن از منظر شیعه امامیه و وهابیت» به قلم قاسم حریزاوی و به همت چاپ و نشر بین‌الملل روانه بازار نشر شده است. این کتاب یک اثر پژوهشی است که با روش توصیفی، تحلیلی و انتقادی انجام شده است. امامیه معتقد است آغازگر سب در تاریخ اسلام، معاویةبن ابی‌سفیان بوده است و پس از او، دیگر حاکمان اموی این سنت را ادامه داده و سلفیه وهابی این سیره را در زمان خود احیا کرده‌اند. 

از دیدگاه شیعه امامیه و با استناد به آیات قرآن و روایات پیامبر(ص) و حضرات معصومین(ع) و واقعیات و گزارش‌های تاریخی، شبهات و افترائات وهابیت به امامیه در باب سب و لعن صحابه صحت ندارد؛ بنابراین برای خنثی کردن توطئه این گروه در این کتاب کوشیده شده با بهره‌گیری از منابع شیعه و اهل سنت به این اتهامات مطرح شده پاسخ داده شود. باید توجه داشت که بین لعن و سب فرق است. سب در اسلام حرام اعلام شده و در لغت به معنای شتم و دشنام است. همانطور که امام صادق (ع) می‌فرمایند: «سِبابُ المُؤمِنِ کَالْمُشرِفِ عَلَی الهَلَکَةِ».

من مهدی آذریزدی هستم

رمان «من مهدی آذریزدی هستم»، نوشته هادی حکیمیان است که برای آشنایی نوجوانان با مهدی آذریزدی، نویسنده فقید ادبیات کودک و نوجوان به نگارش درآمده و به همت نشر صاد چاپ و منتشر شده است. در این داستان، حسینعلی و کوچک‌علی دو نوجوان هستند که در دهه ۳۰ به تهران می‌آیند و گذرشان به جا‌های مختلفی مثل مسافرخانه، مجلس شورای ملی، مدرسه شبانه‌روزی و دفتر نشریه چهره‌نما می‌افتد. آن‌ها با آدم‌های مختلفی از راننده کامیون تا نماینده مجلس و شخص شاه روبرو می‌شوند. این دو نوجوان برای مدتی به کار چاپ کتاب‌های مختلف با نام مستعار مشغول می‌شوند و همین باعث می‌شود از سوی پلیس دستگیر شوند. در این هنگام مهدی آذریزدی، نویسنده کودک و نوجوان ضمانت آن‌ها را می‌کند تا آزاد شوند.

هوای حوالی حوا

کتاب «هوای حوالی حوا» مجموع داستان کوتاه برای رده سنی بزرگسال است که به همت انتشارات نیستان به چاپ رسیده است. ویژگی‌های این مجموعه داستان عبارتند از: بومی‌نگاری، نگاه جهانی در عین بهره‌مندی از عناصر بومی و ملی، تنوع پیرنگ، تغییر مداوم تم داستان‌ها با توجه به موضوعات روز جامعه ایران، استناد به فراز‌هایی از تاریخ معاصر، تنوع زبان روایت و تغییر شیوه روایت در هر داستان، ارجاعات بینامتنی و فرامتنی، داستان در داستان، آمیختگی کمدی و تراژدی، مواجهه سنت و مدرنیته، پایان‌بندی قوی و دور از انتظار در عین توجه به اقتصاد کلمات و اختصار جملات. 

زمان، مکان و فضای داستان‌ها به فراز‌هایی از تاریخ معاصر (مشروطه، جنگ تحمیلی، بمباران شیمیایی و …) اشاره می‌کنند و موضوعات روز جامعه ایران (معیشت، دشواری‌های فضای مجازی، یاس فلسفی، پوچ‌پسندی، اهدای عضو، آمار بالای جراحی زیبایی، طبیعت‌دوستی، حیوان‌آزاری، کولبری، وفاداری، اسیدپاشی و مرگ آگاهی) را دستمایه قرار می‌دهد. شرح ظرایف بومی و مختصات اقلیمی در این کتاب، علاوه بر بعد داستانی، می‌تواند در آینده مرجعی برای جامعه‌شناسی، مردم‌شناسی و اتنوگرافی باشد. این کتاب حاوی ۱۲ داستان کوتاه با اسامی «قرص جوشان»، «با انگشتان خیس»، «مشروطه»، «هوای حوالی حوا»، «یک داستان مودار»، «کولبر»، «به امید دیدار»، «پروای پروانه شدن»، «درنا»، «باران اسیدی»، «انفرادی دونفره» و «دژاوو» است.

از کرامات شیخ ما

کتاب «از کرامات شیخ ما» مجموعه داستانی است که از کنار آن به سادگی نمی‌توان گذشت. خلق این اثر، بی‌تردید اتفاقی مهم در عرصه ادبیات داستانی است. این اثر به قلم سیدمهدی شجاعی به نگارش درآمده و انتشارات کتاب نیستان آن را روانه بازار نشر کرده است. آسیب‌شناسی واقع‌گرایانه و نقد دقیق و موشکافانه مسائل اجتماعی، در قالب ادبیات داستانی با استفاده از نثر کهن پارسی و به‌طور خاص ادبیات عرفانی از جنس متصوفه، گامی نوین در عرصه ادبیات داستانی است. جنس قلم در این مجموعه داستان، تقلید یا کپی‌برداری از یک اثر عرفانی از یک دوره مثل تذکرةالاولیاء نیست. بلکه ترکیبی تازه از امتزاج نثر‌های مختلف عرفانی در دوره‌های مختلف تاریخی است. داستان‌های «از کرامات شیخ ما» عامل اصلی همه مفاسد و مظالم را جهل و عوامی مردم، قلمداد می‌کند و این واقعیت را به مخاطب نشان می‌دهد که بازار عوام‌فریبان تا زمانی سکه است که عوامی وجود داشته و از جهالت خود راضی باشند.

انتهای پیام
captcha