استناد به آیات و احادیث در اشعار چشمگیر است
کد خبر: 4064276
تاریخ انتشار : ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۵۸
گزارش ایکنا از نشست جشنواره ملی شعر نیکوکاری

استناد به آیات و احادیث در اشعار چشمگیر است

نشست خبری «جشنواره ملی شعر نیکوکاری» با حضور دبیر این جشنواره، مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری و مدیرکل فرهنگی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.

نشست خبری اختتامیه نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری

به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری اختتامیه نخستین «جشنواره ملی شعر نیکوکاری» امروز سه‌شنبه ۲۴ خردادماه برگزار شد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدمهدی خان‌محمدی، دبیر جشنواره در ابتدای این نشست ضمن اشاره به تقویم برگزاری این جشنواره عنوان کرد: نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری از بهمن سال گذشته شروع به فعالیت کرد. با توجه به اهداف و ضرورت‌های جشنواره افتتامیه آن را در تهران برگزار شد، اما در ادامه در استان‌ها نیز با شاعران و اساتید گوناگون در ارتباط بودیم و در استان‌هایی که شاعران برجسته کشور حضور داشتند نشست‌هایی برگزار کردیم.

او ادامه داد: پس از برگزاری افتتاحیه در استان قم نشستی با شاعرانی چون استاد محمدعلی مجاهدی، محمدجواد شرافت، عباس احمدی و... داشتیم. استان دوم کرمان بود و در ادامه استان‌های گیلان، اصفهان و خراسان رضوی هم میزبان نشست‌ها و جلسات شعری این جشنواره بودند.  

دبیر نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری در ادامه به بیان آمار کمی این جشنواره اشاره و عنوان کرد: در اولین سال برگزاری این جشنواره حدود 616 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که از این تعداد 257 اثر در بخش کلاسیک، 135 اثر در بخش سپید و نیمایی، 78 اثر در بخش کودک و نوجوان و 45 اثر در بخش ترانه بود.

وی با اعلام اینکه 287 نفر در نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری شرکت کردند، اضافه کرد: با توجه به اینکه سال اول برگزاری این جشنواره بود، استقبال و مشارکت مردم و شاعران خوب بود.

حجت‌الاسلام خان‌محمدی با اشاره به استقبال خوبی که جامعه ادبی از جشنواره شعر نیکوکاری داشتند، عنوان کرد: می‌توان گفت جامعه ادبی کار خود را در راه نیکوکاری انجام داده است. اشعار جشنواره شعر نیکوکاری قابلیت نماهنگ شدن و تلفیق با هنرهای دیگر را دارد و ما پیگیر این جریان هستیم که با مشارکت سازمان‌های مختلف اشعار را به تولیدات مختلف هنری تبدیل کنیم.

دبیر نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری با اشاره به اینکه امسال موضوع و محور ویژه‌ای برای آثار ارسالی به این جشنواره تعیین نشده بود، اظهار کرد: با توجه به اینکه مرکز نیکوکاری خیر ماندگار نخستین جشنواره شعر ملی نیکوکاری را برگزار کرده در سال اول نگاه کلی به جشنواره داشت و زاویه خاصی را در نظر نگرفت، هر شعری با رویکرد نیکوکاری در این جشنواره شرکت داده شد اما در ادامه این جشنواره با توجه به سیاست‌هایی که در حوزه نیکوکاری بر زمین مانده است، ادامه می‌یابد و احتمالا به مقتضای زمان بخش‌های ویژه‌ای برای آن تعریف شود.  

وی همچنین از برگزاری جشنواره نیکوکاری در زمینه داستان خبر داد و گفت: مرکز نیکوکاری خیر ماندگار با توجه به اهداف و شاخص‌های تعریف‌شده و از آنجا که تاثیرگذاری شعر بسیار زیاد است، تصمیم گرفت در قالب یک جشنواره شعر به امر نیکوکاری بپردازد اما در آینده جشنواره داستان را نیز در زمینه نیکوکاری برگزار خواهیم کرد.

همگانی شدن امر خیر نیاز امروز جامعه است

عباس محمدی، مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری هم ضمن اشاره به معنای نیکوکاری در لغت عنوان کرد: امروزه نهادها، جمعیت‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد بسیاری به دنبال این هستند که در زمینه‌های مختلف و متفاوت از جمله کودکان کار، خانواده‌های نیازمند، بیماران خاص و... کمک‌رسانی و دستگیری کنند که همه مصداق نیکوکاری است.

وی با اشاره به پررنگ بودن مفهوم نیکوکاری در شعر شاعران ما از زمان قدیم، تاکید کرد: گفتار نیک، پندار نیک و کردار نیک در فرهنگ ما نشان می‌دهد که فرهنگ ما از قدیم به امر نیکوکاری توجه بسیار داشته است؛ اما با تغییر سبک جهانی یک مقدار از فرهنگ اصیل خود فاصله گرفتیم. برای بازگشتن به فرهنگ اصیل خود نیاز به تلنگری بود که دوستان ما در مرکز نیکوکاری خیر ماندگار بر این اساس پیشنهاد برگزاری جشنواره شعر نیکوکاری را مطرح کردند.

 وی با تاکید بر اینکه امروز ضرورت پرداختن به امر خیر و نیکوکاری زیاد حس می‌شود؛ تصریح کرد: درست است که ارگان ها و نهادهایی مانند بهزیستی و کمیته امداد برای این قبیل کارها به‌وجود آمده است اما با توجه به افزایش قشر مستضعف، همگانی شدن امر خیر که نیاز امروز جامعه است، ضروری است و خود جامعه هم باید همراه شود.

نیکوکاری مقوله ملی و مذهبی است

سیدمهدی طباطبایی، عضو هیئت‌ علمی و مدیرکل فرهنگی دانشگاه شهید بهشتی هم با اشاره به پیشینه نیکوکاری در ادبیات فارسی، عنوان کرد: وقتی تاریخ ادب فارسی را ورق می زنیم، متوجه می‌شویم فرهنگ نیکوکاری از همان ابتدای شکل‌گیری ایران وجود داشته و حتی پیش از اسلام شاهد رگه‌های نیکوکاری در فرهنگ و ادب ایران هستیم. خوشبختانه وقتی تعالیم ملی به تعالیم دینی گره می‌خورد، جریان نیکوکاری چشمگیرتر می‌شود و این مسئله در تمام مقوله‌های ادب فارسی دیده می‌شود.

طباطبایی ادامه داد: این گستردگی تا حدی است که نیکوکاری را در ادبیات علمی، غنایی، عرفانی و حتی حماسی هم می‌بینیم؛ بنابراین وقتی با پیشنهاد مرکز نیکوکاری خیر ماندگار برای برگزاری جشنواره شعر نیکوکاری مواجه شدیم، به عنوان یک نهاد دانشگاهی و فرهنگی تصمیم گرفتیم در این جشنواره مشارکت داشته باشیم.  

مدیرکل فرهنگی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه گفت: خوشبختانه در نخستین دوره این جشنواره مشارکت شاعران از 23 استان را داشتیم که این گستره جغرافیایی برای ما حائز اهمیت است. ضمن اینکه اشعار برگزیده نخستین جشنواره شعر ملی نیکوکاری هم در سطح بالایی هستند و اگر این اشعار چاپ شوند، اساتید ادبیات بر این ادعای بنده صحه خواهند گذاشت.

وی در بخش دیگر صحبت‌های خود عنوان کرد: جشنواره ملی شعر نیکوکاری، فرهنگ نیکوکاری را از قید مراکز، نهادها و سازمان‌ها بیرون آورد. در حقیقت نیکوکاری مقوله ملی و مذهبی است و همه باید برای گسترش چنین امری کمک کنند.

استاد دانشگاه شهید بهشتی حضور بیشتر شرکت‌کنندگان خانم‌ نسبت به آقایان در تمام بخش‌های نخستین جشنواره شعر ملی نیکوکاری، گفت: از منظر سبکی برای ما بسیار اهمیت دارد که برخی از شاعران در این جشنواره به مظاهر فقر در جامعه پرداخته بودند و از گروهی از شاعران که فقط به مسئله عشق می‌پردازند، انتقاد کرده بودند که چرا به مسایل اجتماعی و سیاسی نمی‌پردازند.

طباطبایی ادامه داد: مسایلی همچون وقف، اهدای عضو و روزی حلال، دستگیری از نیازمندان به تاسی از ائمه اطهار (ع) مضامینی است که در اشعار جشنواره شعر نیکوکاری بیشتر شاهد بودیم. همچنین در اشعار این جشنواره استناد به آیات و احادیث چشمگیر بود.

در پایان این نشست اعلام شد، اختتامیه نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری با معرفی برگزیدگان دوشنبه 30 خرداد ساعت 18 در سالن سوره در حوزه هنری برگزار می‌شود.

انتهای پیام
captcha