ضرورت حمایت از سوت‌زن‌ها و تقویت داده‌های اطلاعاتی در تحقق عدالت مالیاتی
کد خبر: 4070926
تاریخ انتشار : ۲۴ تير ۱۴۰۱ - ۰۹:۱۹
سنگدوینی در گفت‌وگو با ایکنا بیان کرد:

ضرورت حمایت از سوت‌زن‌ها و تقویت داده‌های اطلاعاتی در تحقق عدالت مالیاتی

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: دولت برای تحقق عدالت مالیاتی باید از سوت‌زن‌ها که فرارهای مالیاتی را گزارش می‌دهند حمایت کند و از سویی ضروری است داده‌های اطلاعاتی دولت در حوزه مالیات‌ستانی گسترده و بروزرسانی شود.

سنگدوینی

رمضانعلی سنگدوینی، نماینده مردم گرگان در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایکنا، با بیان اینکه فرارهای مالیاتی سبب شده به بخشی از درآمدهای عمومی دولت آسیب وارد شود و قطعاً دولت بدون درآمدهای مالیاتی نمی‌تواند هزینه‌‎های جاری کشور اعم از پرداخت حقوق کارمندان خود، انجام پروژه‌های عمرانی، هزینه‌های درمان و غیره را تأمین کند، گفت: باید دولت در شناسایی منابع مالیاتی به خوبی عمل کند و در این زمینه نیازمند دسترسی به اطلاعات کامل و جامع آماری است. متأسفانه به دلیل اینکه دولت دسترسی کامل و جامعی به اطلاعات ندارد، افرادی که باید مالیات پرداخت کنند، فرار مالیاتی دارند و افرادی که شاید دریافت مالیات از آنها صحیح نیست به صورت دقیق و تا ریال آخر مالیات خود را پرداخت می‎کنند و قشر کارمند و کارگر هم به جای خود دارد که مالیاتشان از حقوقشان کسر می‌شود.

وی افزود: دولت باید در جمع‌آوری اطلاعات و جامعیت جامعه اطلاعاتی خود از ابزارهای مهم اطلاعاتی بهره ببرد. دیگر همانند گذشته اقدامات سنتی و پیش پا افتاده در حوزه مالیات‌ستانی جوابگو نیست. امروزه ابزارهای بسیاری برای جمع‌آوری اطلاعات وجود دارد که می‌توان با شناسایی و کاربردی ساختن هریک به نظام مالیاتی کشور کمک فراوانی کرد. متأسفانه همیشه ما در نظام مالیاتی چندین قدم از کشورهای موفق در این حوزه عقب‌تر بوده‌ایم و این عقب بودن ما هم به عدم اشراف به اصول و شیوه‌های نوین مالیاتی بازمی‌گردد که اگر این شیوه اصلاح شود می‌توان به موفقیت‌های چشم‌گیری در حوزه مالیاتی دست پیدا کنیم و در زمینه بروزرسانی جامعه آماری باید در کنار بهره‌گیری از ابزارهای نوین از ظرفیت‌های نهفته وزارت صمت، وزارت تعاون، سازمان ملی آمار و سایر وزارتخانه‌های مرتبط نهایت بهره را برد.


بیشتر بخوانید:

مالیات بر حقوق و دستمزد عادلانه نیست


عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه کاهش دخالت انسان در مالیات‌ستانی باید جدی گرفته شود، عنوان کرد: دولت با برجام و بدون برجام نیازمند مالیات است. متأسفانه یک رویکردی در کشور وجود دارد که اگر برجام امضا شود درآمدها بیشتر خواهد شد و چون درآمدها بیشتر می‌شود دولت نیازی به مالیات‌ستانی ندارد. این رویکرد واقعاً اشتباه است، چون وابستگی دولت را به یک منبع اقتصادی آنقدر زیاد می‌کند که دولت خود را بی نیاز از مردم و درآمدهای عمومی می‌داند.

اقتصاد ایران؛ مبتلا به آفت نگاه تک‌بعدی

سنگدوینی با بیان اینکه اقتصاد ایران مبتلا به آفت تک‌بعدی نگری است و این نگاه تک‌بعدی سبب شده تا دولت نتواند منابع متعدد درآمدی را جست‌وجو و پیدا کند، افزود: به عنوان مثال همین درآمد ناشی از مالیات بهترین و مهمترین منبع درآمدی و کارآمدترین آن است و دولت‌های بعد از انقلاب اسلامی هرگز بحث مالیات را جدی نگرفته‌اند و اکنون که این دولت می‌خواهد سروسامانی به وضعیت مالیات بدهد همه با آن مخالفت می‌کنند. عدم جدی انگاری سبب شده اقتصاد ایران با افت و خیز قیمت جهانی نفت و گاز، بالا و پایین شود یا اینکه با افت و خیز در عرصه سیاست خارجی سفره مردم کوچک‌تر و کوچک‌تر و به تبع آن درآمدهای دولت هم روند نزولی پیدا کند. امروزه درآمدهای دولت فقط کفاف پرداخت حقوق کارمندانش را می‌دهد اما در مقابل درآمدهای دولت به حدی نیست که بتواند پروژه‌های زیرساختی را بدون تعلل و مشکل اجرایی سازد، بلکه دولت برای اجرایی کردن یک پروژه سال‌ها در تأمین مالی آن با مشکل مواجه است و با کاهش بودجه یک بخش، بودجه بخش دیگر را تأمین می‌کند و این روند تا به امروز ادامه پیدا کرده و تا زمانی که دولت در منابع درآمدی خود اصلاحاتی انجام ندهد این روال ادامه خواهد یافت.

وی با بیان اینکه مالیات نقش حیاتی در سیاست‌گذاری و اجرای سیاست‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و حتی امنیتی دارد و دولت اگر در سیستم مالیات اصلاحی را انجام دهد ثمره آن را خواهد دید، گفت: در غیر این صورت اگر دولت به درآمدهای نفت و گاز وابسته باشد، نمی‌توان در اقتصاد کشور گشایش‌هایی را شاهد بود. درآمدهای نفت و گاز باید صرف توسعه شود، صرف واردات تکنولوژی یا اینکه صرف فراهم آوردن بسترهای لازم در حوزه اقتصاد نه اینکه با فروش نفت و گاز حقوق و هزینه‌های جاری کشور پرداخت شود. هزینه‌های جاری کشور را باید با مالیات پرداخت کرد اما چون در حوزه مالیاتی خوب عمل نکرده‌ایم، هرگاه دولت خواسته مالیات دریافت کند یا آن را شفاف سازد و متناسب‌سازی کند با مخالفت اجتماعی روبه‌رو بوده و جریان‌های رقیب دولت هم از فضای به وجودآمده علیه دولت استفاده کرده و در نهایت هم دولت مجبور به عقب‌نشینی خواهد شد. این مسئله به مرور زمان ناترازی‌ها و ناعدالتی‌های اقتصادی را تشدید می‌کند، بازوان اقتصادی دولت را تضعیف می‌کند و دولت هم در نهایت مجبور می‌شود با فروش دارایی‌ها و محدود کردن نگاه خود به سیاست خارجی به دنبال راه چاره باشد.

نقش سوت‌زنی در افشای فرارهای مالیاتی

نماینده مردم گرگان در مجلس در پایان تأکید کرد: نیازمند شفاف‌سازی، کارآمدسازی و هوشمندسازی نظام مالیاتی هستیم. باید دولت در راستای تحقق این اهداف با مردم صادقانه سخن بگوید، افکار عمومی را قانع سازد و به مردم بگوید که عده‌ای فرار مالیاتی دارند و تمام تلاشش این است براساس عدالت و درآمدها مالیات دریافت شود و از این طریق مردم را با خود همراه سازد. از سوی دیگر باید بسترهای لازم برای سوت‌زنی فراهم شود، یعنی ابزارهای تشویقی را برای سوت‌زن‌ها که موارد تخلف مالیاتی و فرار ثروتمندان از مالیات را مشاهده کردند یا حتی به آن شک کردند را فراهم سازد و سامانه‌ای را در نظر بگیرد که در آن گزارش‌های سوت‌زن‌ها ثبت شود و قطعاً سوت‌زنی در حوزه مالیاتی شفافیت و کاهش فرارهای مالیاتی را به دنبال دارد.

گفت‌وگو از سعید امینی

انتهای پیام
captcha