حجتالاسلام سید حسین کوششی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با این که سطحبندی فعالیتهای مؤسسات قرآنی باید براساس چه اصولی صورت پذیرد، گفت: معیارهایی که برای سطحبندی مؤسسات قرآنی قرار داده شده است، معمولاً معیارهای عمومی است که شامل مدرک تحصیلی قرآنآموزان، آموزههای تخصصی قرآن و غیره است، اما غیر از اینها یک ارزیابی و توانسنجی باید بین مؤسسات صورت پذیرد که مدیریت، کادر اجرایی، عوامل اجرایی، فضای مؤسسه و زیرساختش زمینهساز چه برنامههایی میتواند باشد.
وی با اشاره به تأثیر سطحبندی مؤسسات قرآنی بر تقویت معلمان و مدرسان قرآن، اظهار کرد: سطحبندی مؤسسات قرآنی در تقویت معلمان بسیار تأثیرگذار است و قطعاً این هدفمند شدن برنامههای قرآنی در قالب سطحبندی مردم را از سردرگمی در میآورد و فضای قرآنی را هدفمند میکند و ورود و خروج در عرصه آموزش قرآن مشخص میشود.
حجتالاسلام کوششی درباره این که سطحبندی مؤسسات قرآنی چه تأثیری بر روند شناسایی مراکز قرآنی دارد، عنوان کرد: سطحبندی مؤسسات قرآنی از جمله عوامل تأثیرگذار بر روند شناسایی مراکز قرآنی است، چون سطحبندی، اولین خروجی و بازخردش این است که توانایی مؤسسات شناسایی میشود و براساس آن برنامهریزیها بهتر صورت میپذیرد.
وی درمورد این که برگزاری مسابقات قرآنی چه تأثیری در مشخص شدن سطوح آموزشی مؤسسات قرآنی دارد، بیان کرد: مسابقات قرآنی در مراحل شهری، استانی، بینالمللی و غیره برگزار میشود و با توجه به میزان ورود مؤسسات به عرصه مسابقات، تأثیر آنها در جذب و علاقهمند کردن جامعه بهطرف مسابقات و موفقیت آنها در امور اجرایی مسابقات قرآن میتواند، معیاری برای تعیین سطح مؤسسات باشد.
مدیرمسئول مؤسسه ندای ملکوت تهران با اشاره به نقش فعالیتهای پژوهشی در سطحبندی مؤسسات قرآنی، تصریح کرد: یکی از مواردی که با سطحبندی میتواند از مغفول شدن خارج شود، همین بحثهای پژوهشی است و در استان تهران بالغ بر هزار عنوان پژوهش در حوزه قرآن داریم که توسط مؤسسات انجام شده و بیش از 1200 تا 1300 اثر پژوهشی توسط مؤسسات دنبال شده است، اما هیچوقت به این موارد توجه لازم نشده است و این سطحبندی میتواند توانمندی مؤسسات را در حوزه پژوهش کاملاً روشن کند.
وی با اشاره به ضرورت و چالشهای سطحبندی مؤسسات قرآنی، اظهار کرد: مانعی برای سطحبندی مؤسسات قرآنی وجود ندارد، ولی گاهی واکنشهایی نسبت به سطحبندی صورت میپذیرد که ناشی از عدم اطلاع از ضرورت این طرح است، مثلاً برخی مؤسسات ممکن است برخی شرایط را نداشته باشند و واکنش نشان میدهند که چرا در فلان سطح قرار گرفتهاند.
حجتالاسلام کوششی بیان کرد: در حال حاضر مانعی که موجب کند شدن طرح سطحبندی شود، وجود ندارد و سطحبندی به خوبی انجام میشود و به طور طبیعی در مدت کوتاه خیلی از مؤسسات تغییر سطح پیدا کردهاند و سطحبندی باعث شده است که مؤسسات ارتقاء آموزش داشته باشند و بعضاً ممکن است کاهش سطح هم داشته باشند.
وی در ادامه افزود: سطحبندی فعالیتی بود که توسط سازمان دارالقرآن انجام شد و از آنجا که سازمان دارالقرآن با مأموریتی که از ناحیه مقام معظم رهبری گرفته است، مرجع ساماندهی برنامههای قرآنی در کشور است، طرح ساماندهی را انجام میدهد و نهادی که ساماندهی را انجام میدهد در بحث سطحبندی هم باید دخالت داشته باشد و هم متولی باشد.
مدیرمسئول مؤسسه ندای ملکوت تهران عنوان کرد: سازمان دارالقرآن بهترین تشکلی است که اهلیت کار تخصصی در حوزه قرآن را مخصوصاً در زمینه سطحبندی دارد و در این زمینه هم سازمان دارالقرآن باید توسط نهادهای بالاتر حمایت شود و هم مؤسسات قرآنی باید مورد حمایت قرار گیرند و حمایت به این معنا که مؤسسات باید بتوانند ارتقای فعالیت داشته باشند.
وی ضمن تأکید بر این که دستگاههای دیگری هم که میتوانند در حوزه قرآن، مؤثر و حامی باشند، باید به کمک سازمان دارالقرآن بیایند تا کار قرآن به صورت یکدست، همگرا و هدفمند دنبال شود، تصریح کرد: آسیب مهمی که جامعه قرآنی را تهدید میکند، تشتت فعالیت است و تشتت فعالیت با تنوع فعالیت متفاوت است، همه دستگاهها و مجموعههای دولتی وغیر دولتی وظیفه دارند در حوزه قرآن وارد شوند، اما باید با هم اتحاد و همبستگی داشته باشند.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران در پایان خاطرنشان کرد: مؤسسات قرآنی، حافظان و قاریان قرآن و گروهای مختلف قرآنی باید در راستای عینیت بخشیدن به رهنمودهای مقام معظم رهبری دست به دست هم دهند و کارهای قرآنی را پیش ببرند.