به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم اختتامیه چهارمین جایزه بزرگ شهید آوینی، شامگاه روز گذشته یکشنبه 12 آبان با حضور حجتالله ایوبی معاون وزیر ارشاد و رئیس سازمان سینمایی، سیدعلیرضا طباطبایی نژاد مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و جمعی از مدیران و مسئولان سینمایی و فعالان سینمای مستند در تالار وحدت برگزار شد.
حجتالله ایوبی، رئیس سازمان سینمایی در این مراسم به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: امروز پیش از هر چیزی نیازمند این هستیم که بگوییم سیدمرتضی آوینی که بود؛ شخصی که علاوه بر بینش بلند هنری خود، قلمی زیبا، چهرهای شیوا و بیانی دلنشین داشت.
وی ادامه داد: شهید آوینی با آنچه که از خود به یادگار گذاشت امروز در همه جای دنیا مورد پسند هنرمندان عرصه سینما و به ویژه سینمای مستند است و در عرصه خطیر دنیای اسلام، امروز امت اسلامی نیازمند نوع نگرش او به دین است که باید این بینش متعالی را در مشاهده فیلمهای او جستوجو کرد؛ چرا که آوینی خودش بود و آنچه میانگاشت و در آن مسیر فیلم میساخت و قلمفرسایی میکرد، بدون آن که بیم آن را داشته باشد که چه بازخورد مثبت و منفی خواهد داشت، دلی بود.
ایوبی با اشاره به سبکها و نحلههای به وجود آمده در عرصه فیلمسازی تصریح کرد: در دنیای مدرنیته که البته تأویلهای بیشماری از آن ممکن است به دست آید، امروزه باب شده است که از این گونه نگاه گفته میشود که هنر متعهد نیست و هیچ رسالتی ندارد و هنرمند به کار هنری میپردازد که صرفاً کار هنری کرده باشد و دغدغه و غوغاهای درونی خود را بازگو کرده و با مخاطبانش در میان بگذارد در حالی شهید آوینی به عنوان یک فیلمساز معاصر، با خلق آثار سینماییش در عرصه مستندسازی ثابت کرد که تفکر هنر برای هنر تفکر ناصحیحی است و هنر متعهد رسالتی دارد و در خدمت آمال و اهدافی متعالی باید صرف شود.
رئیس سازمان سینمایی در ادامه گفت: امروز عرصه سینمای حرفهای کشور و به ویژه سینمای مستند نیازمند سیر در راستای خط فکری شهید آوینی است و باید گفت که با این طرز فکر و نگاه سینمای پرافتخار کشورمان که تاکنون خدمات فراوانی به عرصه تعالی فرهنگ این مرز و بوم داشته است، از امسال و با روی کار آمدن نظام مدیریتی جدید رسالتی پرشورتری نسبت به گذشته بر دوش دارد.
ایوبی با اشاره به ساخته شدن تصویری خشن و افراطی از جهان اسلام در دنیا و به ویژه غرب تأکید کرد: تصویر ارائه شده از دنیای اسلام نتیجه افراط گراییها و تعصبات خشن و بدون منطق گروهی متحجر است که به بهانه اصلاح جوامع در سطح دنیا و به ویژه در منطقه خاورمیانه در حال فعالیت هستند و حتی گستاخانه به جرم و جنایت مشغولند که این امر موجب اسلامهراسی جوامع غربی شده است در حالی که یکی از وظایف سینمای متعهد دینی برچیده شدن این تصویر خشن و غیر روحانی از سیمای اسلام است.
وی افزود: تاریخ گواه این مسئله است که ایرانیان با برداشت صحیح از آموزههای اسلام در عرصههای گوناگون هنری و فرهنگی و حتی ادبی توانستهاند چهرهای متمدن و فرهنگی که بیشتر به شریعت رحمانی محمدی نزدیک است خلق کرده و در معرض دید همگان قرار دهند و لذا اکنون سینماگر متعهد، مسلمان ایرانی باید به تأسی از عملکرد گذشتگانش در راه اعتلای اسلام و فرهنگ الهی آن، به زبان سینما کوشاتر باشد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه شهید آوینی تفکر را به سینمای دینی تزریق کرد، گفت: مصطلح شده است که به سینمایی سینمای دینی اطلاق شود که مستقیم به دین و بیان مفاهیم و مصادیق آن بپردازد در حالی که تجربه نشان داده است که بیان تفکر دینی در مناسبات ارزشی و انسانی در جوامع گوناگون مصداق پیدا میکند و سینمایی که به این مهم بپردازد، ذاتاً دینی است.
ایوبی سینمای ایران را علاوه بر مجهز بودن به ادوات و تجهیزات سینمای روز دنیا، متکی به فرهنگ چند هزارساله توصیف کرد و گفت: فرهنگ غنی ایرانی، ظهور اسلام در ایران و تحولات عمیق فرهنگی حاصل آن، دوران خطیر صدساله ایران و تاریخ معاصر آن تا همین اواخر که تجلی اراده و فرهنگ ایرانی و اسلامی در طول 8 سال دفاع مقدس را شاهد بودیم همگی گنجینه ارزشمند را به دست میدهد که میتواند مواد مناسبی به دست کارگردانان و فیلمسازان داده تا به خلق نابترین و ارزشمندترین آثار سینمایی دست زنند.
وی با تأکید بر این نکته که سینمای دفاع مقدس با فیلم جنگی فرق میکند گفت: لزوماً در ساخت یک فیلم دفاع مقدسی نباید، صحنههای جنگی و نظامی به تصویر کشیده شود بلکه میتوان در قالب تصویر، صحنههایی از حس و حال کسانی را بازگو کرد که به نیروی اراده و ایمان پای در راه جبهههای حق علیه باطل گذاشتند و قطعاً خالق صحنههای زیبایی از خلوص و بندگی به درگاه الهی بودند که این مورد را به وضوح میتوان در سینمای شهید آوینی دید.
ایوبی ابراز امیدواری کرد: این جایزه بزرگ در آینده نزدیک تبدیل به جشنوارهای مستقل و پربارتری شود که موجب شود مردم بیشتری در جریان فعالیتهای مؤثر سینمایی در این عرصه قرار گیرند و از مسئولان جشنواره سینمای حقیقت برای اختصاص شبی از برگزاری جشنواره به سینمای شهید آوینی تشکر کرد.
وی در پایان گفت: من و همکارانم در معاونت سینمایی اینجا هستیم تا موانع پیش آمده بر سر راه فعالیت سینماگران را مرتفع سازیم و بر این باوریم که سینماگر متعهد ایرانی نیازی به وجود ما ندارد و تنها در صورت هموار شدن مشکلات خواهد توانست پویایی خود را در راه رسیدن به اعتلا و سربلندی سینمای ایران حفظ کند.
این گزارش حاکی است که در این مراسم و پیش از سخنان معاون سینمایی ارشاد، در قالب تصاویری، ادوار گذشته جایزه بزرگ شهید آوینی مرور تصویر شد و همچنین در خلال این مراسم سه آئین بزرگداشت برگزار شد که در آن به ترتیب از خانواده شهید هادی باغبانی، مستندسازی که در حوادث تروریستی سوریه به شهادت رسید، از خانواده زندهیاد طاها کریمی، مستندساز سنندجی که چند ماه پیش در حادثه رانندگی جان باخت و محمد یوسفزادگان، فیلمبردار پیشکسوت مجموعههای مستندی همچون روایت فتح با اهدای لوح، تجلیل شد.
همچنین سیدعلیرضا طباطبایینژاد، مدیرعامل مرکز گسترش مستند و تجربی نیز در سخنان کوتاهی با تشکر از تلاش همکاران خود در برگزاری این جایزه بزرگ، پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به این مراسم را در غیاب وی قرائت کرد.
در پیام وزیر ارشاد به مناسبت برگزاری چهارمین جایزه بزرگ شهید آوینی آمده بود: در جهان که سیر و سلوک در آن دائماً به دلیل مخاطرات و انحرافاتی در حال تغییر است هنر میتواند شیواترین فرصتها را برای طی مسیر حق و حقیقت به وجود آورد.
جنتی در بخش دیگری از پیام خود سید مرتضی آوینی را نامی در سیادت قلم و اندیشه خوانده و گفته بود: این شهید بزرگوار انقلابی در شیوه نگارش و روایت سینمای مستند به وجود آورده است و شیوه وی تعریفی هنرمندانه در ساخت فیلم مستند است که از «روایت فتح» تا «شهر آسمان» میتوان آن را به وضوح دید که حاصل تفکر اشراقی اوست.
این مراسم همچنین از برگزیدگان بخشهای مختلفی این جایزه بزرگ همچون فنی و پژوهش، مستند دفاع مقدس، مستند مقاومت و پایداری، مستند سیاسی، مستند اشراقی، مستند پرتره و مستند اجتماعی با اهدای لوح، تندیس شهید آوینی و جایزه نقدی تقدیر شد.