به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در ابتدای این مراسم، حسن نجفیسولاری، رئیس مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال در سخنانی گفت: دوراندیشی و رایزنی و با خردمندان منجر به آن میشود که یک گام از آنچه هستیم، جلوتر رویم.
وی با خطاب قرار دادن مجلس و دیگر دستگاهها گفت: با وجود تأکیدات مقام معظم رهبری و در شرایطی که دشمن بهدنبال تسخیر فضای مجازی است و تا سال 2019 غلبه رسانهای رخ میدهد، دیگر این غلبه از رادیو و تلویزیون به فضای مجازی و رسانههای دیجیتال منتقل میشود؛ در این حوزه چه کردهاید؟
نجفی در بخش دیگری از سخنان خود حوزه رسانههای دیجیتال را تنها حوزهای خواند که کل زنجیرهاش در دست متخصصان داخلی است و گفت: با توجه به اینکه سالانه حدود پنج هزار دانشآموخته در گرایشهای گوناگون رشتههای مربوط به رسانههای دیجیتال داریم، اگر میدان بازی را درست ترسیم کنیم و قواعد را خوب بنویسیم، موفق خواهیم بود.
در ادامه چند تن از فعالان عرصه رسانههای دیجیتال به بیان دیدگاههای خود در مورد فضای کاری این حوزه و مشکلات پیشروی خود پرداختند و سپس گروه موسیقی «اشتیاق» تصنیفی بهمناسبت آغاز دهه محرم اجرا کردند.
در پایان علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی با اشاره به نقش اساسی و پایهای فناوری اطلاعات در توسعه کشورها گفت: امروز، بیشتر کشورهای پیشرفته، آثار عظیم فناوری اطلاعات را در تولید ناخالص ملی خود مشاهده میکنند.
وی از امریکا بهعنوان قویترین دولت در عرصه فناوری اطلاعات یاد کرد و افزود: امریکا از این قدرت در مواردی نظیر شنود مکالمات سران دیگر کشورها استفاده میکند.
جنتی، فناوری اطلاعات را دارای سه بخش سختافزاری، نرمافزاری و محتوایی برشمرد و گفت: نقش کشور ما در عرصه سختافزار، صفر است، در نرمافزار هم دستاوردهای اندکی داشتهایم، اما در بخش محتوا با توجه به ریشهها و مایههای فرهنگی، میدان وسیعی در اختیار داریم که باید حداکثر استفاده را از آن بکنیم.
وی با اشاره فرهنگ غنی، هوش و ذکاوت بالای ملت ایران خاطرنشان کرد: اهمیت فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال به قدری است که مقام معظم رهبری، دستور تأسیس شورای عالی فضای مجازی با مجموعهای از مسئولیتها را صادر کردند و امروز، مرکز ملی فضای مجازی، عهدهدار اجرای مصوبات این شورا شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اهداف بلند ترسیمشده برای شورای عالی فضای مجازی را یادآور شد و گفت: گاه، ممکن است برخی فکر کنند، هدف از تشکیل این شورا، اعمال نظر سلبی است، در حالی که نقاط مثبت آن بسیار بیش از نقاط سلبی است.
وی ادامه داد: طبیعتاً بحث محتوا در این شورا، جایگاه ویژه دارد، زیرا امروز، انتقال آزاد اطلاعات بهراحتی صورت میگیرد و فیلترینگ، نمیتواند جلوی دسترسی آزاد به اطلاعات را بگیرد، ما هم چارهای جز تسهیل آن نداریم.
جنتی تولید محتوا را تنها چاره در عصر فناوری اطلاعات خواند و گفت: فرستادن پارازیت و جلوگیری از دسترسی به شبکههای خارجی و ممانعت از نصب دیشها و گیرندههای ماهوارهای، تأثیری در قطع دسترسی به اطلاعات نداشته است، پس باید به سمت تولید محتوا رفته تا با تولیدات جذابتر، مانع میل مردم به تولیدات بیگانه شویم و بدینوسیله از فرهنگ بومی و ملی خود، حراست و پاسداری کنیم.
وی اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب فرمودهاند که در این کارزار، اگر به تولید محتوا بپردازیم، هیچوقت، زیان نمیکنیم و قطعاً برنده خواهیم بود و تولیدات ما در هر شرایطی نعمت محسوب میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با ارائه آماری گفت: ضریب تلفن همراه در ایران 130 درصد است، در ثبت دامنه در منطقه، اول و در جهان، چهارم هستیم و تعداد دامنههای ir از 400 هزار گذشته است، همچنین با تشکلهایی که در کشور برای تولید محتوا و نشر دیجیتال تأسیس شده است، سال گذشته، 400 میلیون دلار، صادرات نرمافزار داشتهایم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وظیفه خود میداند که با تمام توان از تولیدات محتوایی در حوزه دیجیتال، حمایت و مشکلات و موانع را قدم به قدم حل و فصل کند که بخشی از آن مربوط به خود وزارت ارشاد است، بخشی نیاز به حمایت دولت دارد و بخشی نیز به همراهی مجلس نیازمند است.
جنتی یکی از سیاستهای اساسی دولت را واگذاری امور به بخش خصوصی ذکر کرد و گفت: ما به هیچ وجه بهدنبال تصدیگری نیستیم، زیرا وظیفه ما فقط و فقط، حمایت و نظارت است و دلیلی ندارد که کاری که بخش خصوصی میتواند انجام دهد را ما به عهده بگیریم.
وی از حضور در صحنه جهانی و تقویت صادرات در حوزه دیجیتال بهعنوان یکی از سیاستهای وزارت ارشاد نام برد و اضافه کرد: یکی از برنامههایی که من هنگام معرفی به مجلس ارائه کردم، «اقتصاد فرهنگ و هنر» است، یعنی باید تلاش کرد فعالان این حوزه، روی پای خود بایستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با ابراز تأسف از ورشکست شدن بسیاری از شرکتهای حوزه مجازی به مطالب و مطالبات مطرحشده از سوی فعالان این عرصه اشاره کرد و با تأیید آنها و تأکید بر حرکت قدم به قدم برای تحقق آنها، مشکلات کشور در موضوعاتی چون حق مالکیت معنوی، قانون «کپی رایت» و موازیکاریها را یادآور شد و گفت: مرکز فناوری دیجیتال باید با مشارکت بخش خصوصی در تولید محتوا اقدام کند و فعالان با تولید و نشر دیجیتال در سراسر کشور و ما نیز با زمینهسازی برای حضور فعالانه همه مردم در نهضت تولید محتوا به اهداف خود در عرصه مجازی و دیجیتال دست یابیم.