فرهاد تجویدی، نویسنده و کارگردان تئاتر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان مطالب فوق گفت: تمرکز جشنوارههایی که یک مفهوم کلی همچون مفهوم دینی را القاء میکنند بسیار خوب است و علاوه بر همگرایی توان تخصصی و فنی موجب هدفمندی بودجههای در نظر گرفته برای آن می شود.
وی ادامه داد: این مسئله در مورد جشنواره «تئاتر صاحبدلان» که از تجمیع چند خردهجشنواره تئاتر دینی به وجود آمده است صدق می کند و توقع میرود که رشد و ارتقای کمی و کیفی را در هر یک از ادوار برگزاری آن به نسبت دورههای پیشین داشته باشیم که درست با مطرح شدن چنین مسئلهای بحث آسیبشناسی جشنوارهای آغاز میشود.
تئاتر صاحبدلان نیز همانند سایر جشنوارهها دچار تکرار و کلیشه شده است
تجویدی تصریح کرد: موضوعی که پس از برگزاری سه دوره جشنواره «تئاتر صاحبدلان» همچنان باقی است و البته در مورد سایر جشنواره تئاتری هم صدق میکند این است که این رویدادهای تئاتری پس از چند دوره برگزاری دچار تکرار و کلیشه در محتوا و ساختار اجرایی میشوند و به نوعی جشنوارهای همچون «تئاتر صاحبدلان» حرف تازهای در حوزه طرح مضامین دینی و ارزشی نخواهد داشت.
این کارگردان تئاتر در ادامه گفت: یکی از دلایلی که موجب بروز این اتفاق میشود این است که محدوده تشویقها و انتقادات به عمل آمده از چنین رویدادهای تئاتری منحصر به دایره کوچکی از هنرمندان و مسئولان تئاتری است که یا در برگزاری این جشنواره دستی دارند و یا برای اینکه اثری را به جشنواره ارائه کردهاند، دچار مسائل حاشیهای نشوند مجبور به تعریف و تمجید از روند برگزاری جشنواره هستند.
از اظهارنظر کارشناسان در بهبود روند تئاتر صاحبدلان باید استفاده کرد
کارگردان نمایش «پینوکیو دروغ بگو» تأکید کرد: آنچه که مسلم است اینکه جشنواره «تئاتر صاحبدلان» پس از گذشته سه دوره از برگزاری آن همچنان در مرحله آزمون و خطاست و نباید مسائل مربوط به آن را متقن و قطعی تلقی کرد و همچنان باید از اظهار نظر متخصصان و صاحبنظران در بهبود روند برگزاری آن، کارهای نوآورانهای که حرف تازه ای در حوزه دین و شریعت دارند و به لحاظ ساختاری بیشتر مورد توجه نسل جوان هستند استفاده کرد.
تجویدی ادامه داد: متأسفانه از مجموعه اظهارنظرهای کارشناسی در مورد «تئاتر صاحبدلان» چنین برداشت میشود که این جشنواره فاقد هر گونه نقص اداری و اجرایی است و در شرایط کنونی در سطح عالی به لحاظ فنی و علمی در حال برگزاری است در حالیکه اکنون پس از گذشته سه دوره از برگزاری آن و در آستانه دوره چهارم برگزاری، مسئولان برگزاری آن باید به تحلیل آماری و کارشناسی آن بپردازند تا نسبت به تأثیر آن در ارتقای بینش دینی و اعتقادی مردم و مخاطبان اشراف کامل پیدا کنند.
تئاتر صاحبدلان باید با رصد اجراهای نمایشی، کارهای دینی را برای اجرا دعوت کند
کارگردان نمایشی دینی «مردی که دریا شد» گفت: متأسفانه باید گفت که تئاتر صاحبدلان به عنوان یک جشنواره تئاتر تخصصی دینی در حال حاضر بیشتر از آن که به رصد نمایشهای اجرا شده در طول سال بپردازد تا از میان آنها نمایشهایی را که دارای رگه و یا مضمون دینی هستند برای اجرا به جشنواره دعوت کند تنها منتظر آن است که کارگردان و گروههای تئاتری به دبیرخانه آن مراجعه کرده و کار نمایشی به منظور اجرا در جشنواره ارائه کنند.
وی افزود: این در حالی است که «تئاتر صاحبدلان» باید نمایندگانی را در طول سال انتخاب کند تا همه نمایشهای اجرای عموم شده را مورد بررسی قرار دهند تا از میان آنها، نمایشهایی را که بیشتر به مضامین دینی و انسانی پرداختهاند برای اجرا در جشنواره دعوت کنند تا جشنواره «تئاتر صاحبدلان» از وضعیت مطلوبتری به لحاظ حضور حرفهایهای تئاتر برخوردار شود.
تجویدی در پایان گفت: در هر صورت جشنواره «تئاتر صاحبدلان به عنوان یک نام رسمی در جریان رویدادهای تئاتری باید عملکردی مطلوبتر برپایه اظهارنظرهای کارشناسی و حرفهای تئاتر داشته باشد که لازمه این کار بسط دایره اداری و اجرایی آن و خروج مدیریت آن از لوای افرادی انگشتشمار است.