غلامرضا کافی، شاعر و مدرس ادبیات دانشگاه شیراز در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به آسیبشناسی شعر عاشورایی گفت: شاعران باید با شناخت کامل جغرافیا و تاریخ موضوع، در ادبیات عاشورایی کار کنند.
وی در این باره معتقد است که شناخت اقلیمی و زمانی در این زمینه اهمیت بالایی دارد؛ چرا که در صورت آشنا نبودن شاعر به این موضوعات است که تحریف در تاریخ صورت میگیرد.
این مدرس ادبیات، دیدگاهشناسی شاعران را مورد اشاره قرار داد و افزود: ما باید نظرگاه اسلام را در رابطه با شعر و شخصیتهای معصوم(ع) و بایدها و نبایدهای شرعی از دیدگاه آنها بدانیم تا گاهی اوقات از زبان آنها سخنی گفته نشود و آنچه که در شرع به آن دروغ بستن گفته میشود، رخ ندهد؛ چرا که این امر در بازتولید آثار از سوی ادبا و شاعران مؤثر خواهد بود.
خط قرمزهای ادبیات خاص نیستند
کافی در ادامه درباره خط قرمزهای شعر عاشورایی بیان کرد: زمانی که جنبه ادبی را در اثری در نظر داریم باید سعی کنیم شایستگی کار و معنا هم در آن لحاظ شود؛ از این رو خط قرمزهای ادبیات خاص نیستند چون ما در حوزه شریعت، دین و باورهای عمومی وارد میشویم، باید رعایت کنیم.
این شاعر تصریح کرد: به همین دلیل حوزه ادبیات شاید فینفسه دارای خط قرمز نباشد، اما شریعت خط قرمزهایی دارد که ادبیات هم نمیتواند از آن عدول کند و شاعر باید آنها را به طور دقیق رعایت کند.
عدول از خط قرمزها در شعر عاشورایی گمراهی مخاطب را در پی دارد
وی با اشاره به آسیبهای حاصل از عدول از خط قرمزها در شعر عاشورایی و آئینی گفت: در این صورت نخستین آسیب به مخاطب میرسد و ممکن است گمراهی وی را در پی داشته باشد و سبب جریحهدار شدن احساسات مخاطب شود.
کافی افزود: اگر کسی در یک اثر ادبی به موضوعی به صورت دقیق نپرداخته و وهنی بر شخصیت معصوم(ع) وارد شده باشد، حتماً مخاطب هم نسبت به موضوع واکنش نشان خواهد داد.
این مدرس دانشگاه شیراز ادامه داد: ما در جهان گسترده امروزی با داشتن یک دین پویا، حساسیتهای مخالفان را هم داریم که ممکن است در بحث مذهب و شریعت مورد سوءاستفاده آنها قرار گیرد؛ از این رو باید در تولید چنین آثاری دقت لازم هم از سوی شاعران و هم ناظران بر آثار صورت گیرد.