حسن تفکری، مدیر انتشارات تلاوت در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به بررسی موضوع نیازسنجی پیش از تولید محتوا در حوزه نشر مکتوب حوزه دینی قرآنی پرداخت و با بیان اینکه برای نیازسنجی حتماً نباید نهاد و یا سازمانی اقدام کند، اظهار کرد: امروزه با نعمت اینترنت، هر نویسنده و ناشری میتواند به بررسی نیازها و موضوعات کمتر مورد توجه قرار گرفته شده، بپردازد.
وی در ادامه به برخی موضوعات که کمتر به آنها توجه شده است، پرداخت و اظهار کرد: برای مثال درباره روخوانی کتاب آثار زیادی تولید شده است اما در زمینه صوت و لحن این طور نیست و نیاز به تولید محتوا به خوبی احساس میشود. در زمینه وقف و ابتداء نیز همینطور است.
تفکری با بیان اینکه خود نویسنده باید با توجه به نیازسنجی به انجام پژوهش یا تولید محتوا به هر شکلی بپردازد، گفت: امروزه کتبهای تکراری زیادی در بازار وجود دارد که با یک مقایسه ساده میتوان به کپیبرداری این آثار از یکدیگر پی برد که به نوعی اسیر عنوانسازی شدهاند و به نام آثار جدید منتشر کردهاند که البته تنها فقدان نیازسنجی را نمیتوان در این امر مؤثر دانست. الزام ناشران به چاپ کتاب برای تمدید مجوز، دریافت کاغذ یارانهای(پیش از اتفاقات اخیر در حوزه کاغذ) و زود بازده بودن در حوزه اقتصاد را میتوان از دلائل این امر دانست.
مدیر انتشارات تلاوت به موضوع ممیزی در این رابطه و تأثیر آن اشاره کرد و گفت: وزارت ارشاد میتواند با خروج از حالت ممیزی شکلی، به محتوای آثار بپردازد. این وزارتخانه در این شرایط میتواند به جدید و کاربردی بودن آثار پی ببرد و مثلاً اگر 3 هزار نسخه از کتابی در چاپ اول منتشر شود، وزارت ارشاد هزار نسخه از آن را خریداری و میان کتابخانههای خود توزیع کند.
وی با تأکید بر اینکه روشهای مکمل برای ایجاد اشتیاق میان ناشران و نویسندگان از جمله روشهایی است که میتواند به تعالی نیازسنجی و همزمان به تعالی نشر دینی ـ قرآنی کمک کند، ادامه داد: البته در این میان نقش ناشران دولتی نیز اهمیت بسیاری دارد که به واسطه مشکلات مدیریتی و فقدان برنامههای میان و بلند مدت، به واقع کم تأثیر و یا بیتأثیر هستند.
تفکری در بخش پایانی سخنان خود به ضرورت تربیت قرآنی در کشور اشاره کرد و با بیان اینکه هدف نهایی از نشر قرآنی باید ترویج تریبت قرآنی در کشور باشد، اظهار کرد: تولیت کتاب با وزارت ارشاد است و نظارت بیشتر همراه با موارد تشویقی از سوی آن میتواند به ترویج فرهنگ و تربیت قرآنی در کشور ما کمک بسیاری میکند.