
حجتالاسلام والمسلمین مجید کیایی، رئیس اداره اوقاف و امورخیریه ناحیه سه تهران در گفتوگو با خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در پاسخ به این سؤال که در مدت مدیریت خود چه طرحها و تحولاتی را در این اداره ایجاد کردهاید، بیان کرد: محدوده اوقاف جنوب تهران شامل مناطق چهار، 12، بخشی از مناطق هشت و 10 است که مهمترین محدوده آن در مرکز تهران و بازار قرار دارد. در طول این مدت تلاشهایی مبنی بر ساماندهی و رسیدگی به بقاع متبرکه صورت گرفت، همچنین بسیاری از موقوفات که فاقد سند بودند یا سند اجارهشان منقضی شده بود، بروزرسانی شد.
وی ادامه داد: در کل نگاه ما مبتنی بر فرمایش مقام معظم رهبری در مورد تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی جامعه بوده است. بر اساس تأکید رهبری و تدابیر نماینده ولی فقیه در سازمان مبنی بر ایجاد برنامههای قرآنی در تمام بقاع متبرکه جنوب تهران، این کار انجام شد و تقویت حافظان قرآنی و افزایش تعداد حفاظ در این محدوده در امامزادهها، در دستور کار قرار گرفت.
کیایی اظهار کرد: به طور مثال در اجرایی کردن شاخصهای مختلف که طی ابلاغیهها از سوی سازمان به ما رسیده است، برنامههایی مانند نشاط معنوی، یاس نبوی، آرامش بهاری و ... در بقاع متبرکه اجرا شد؛ همچنین میتوان مهمترین موضوع در طول این مدت را ساماندهی وضعیت موقوفات برشمرد. تعداد دقیق آمار و ارقام ساماندهی به موقوفات از اصلیترین فعالیتهای این حوزه است.
وی گفت: تمام فعالیتها براساس برنامه یک ساله و 5 ساله ابلاغ شده از سوی مدیریت سازمان، طرحریزی شده است و مبنای حرکت ما در هر حوزهای برنامههای تعیین شده و در سطح بقاع مبترکه و موقوفات محدوده جنوب تهران در سال 92، ما طرحهای عمرانی تعریف کرده و به سازمان اعلام کردیم و از این تعداد حدود 12 طرح عمرانی تأیید و قراردادشان تنظیم شد و مذاکرات در این باره انجام شده است.
کیایی در پاسخ به این سؤال که این تغییر نگاه مردم به وقف و مدیریت اوقاف را چگونه و از چه طریق اجرایی کردید؟، اظهار کرد: در این حوزه عملکرد ما در دو محور برنامهریزی و اجرایی شد. در محور اول مسئولیت ما قرار دارد. نگاه و اعتماد مردم به موقوفات در صورتی اصلاح و مثبت میشود که دیدگاهشان به متولیان وقف تغییر کند. نوع مدیریت موقوفات در زمینه اداره، رسیدگی به موقع، عملکرد صحیح، اجرای سریع نیات واقفان، نگاه مردم به وقف را تغییر خواهد داد.
وی در ادامه سخنان خود در این زمینه افزود: اگر عملکرد سازمان اوقاف که به نوعی متولی موقوفات هستند درست و مطلوب باشد، بهترین تبلیغ برای فرهنگ وقف است. بنابراین عملکرد اوقاف بهترین و مهمترین عامل تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف در بین مردم است.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه ناحیه 3 تهران در ادامه در پاسخ به اینکه چه تعداد وقف جدید در مدت مدیریت شما به ثبت رسید؟، گفت: در محدوده اداره اوقاف جنوب تهران در سال 92 دو وقف جدید به ثبت رسیده است. اول وقف یک باب مغازه در خیابان سعدی جنوبی برای مسجد نظامالدوله و دیگری یک ساختمان 3 طبقه در سمت تهران نو برای مسجدی در جنب ساختمان. این وقفها از نظر تعداد زیاد نیستند اما ارزش ریالی بالایی دارند. در سال 90 در محدوده اداره شمال شرق تهران 6 واحد آپارتمان را داشتیم که در مدیریت ما وقف شده بودند که اینها نیز ارزش ریالی بالایی داشتند.
کیایی در ادامه درباره اینکه چه تعداد از موقوفات و یا امامزادگان را مرمت و بازسازی کرده و یا در حال بازسازی است؟، بیان کرد: در محدوده جنوب تهران، امامزاده روحالله(ع) که یکی از مهمترین بقاع متبرکه در تهران است، در حال بازسازی کامل است. این امامزاده تنها 18 متر مربع فضا در اختیار دارد که در جوار مخابرات تهران و میدان امام خمینی(ره) است و به دلیل کمبود مکان، تنها دوشنبهها از ساعت 14-16 امکان بازدید زوار فراهم بود. با حضور نماینده ولی فقیه و سرپرست سازمان در روز عید غدیر مراسم کلنگزنی احداث امامزاده روحالله(ع) انجام گرفت. امامزاده کاملاً تخریب و بازسازی شد.
وی افزود: ساختمان جدید در دو طبقه و در 1700 متر مربع احداث شده است و هماکنون در مرحله نازککاری قرار دارد و تا یک ماه آینده ضریح نیز نصب خواهد شد و انشاءالله در پایان سال، امامزاده به بهرهبرداری خواهد رسید. این امامزاده بعد از بهرهبرداری در تمام روزهای هفته آماده پذیرایی از تمام زوار است و با توجه به موقعیت این امامزاده در مرکز شهر، یکی از امامزادههایی است که به کانون معنوی مردم و زائران تبدیل میشود.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه ناحیه 3 تهران در ادامه در پاسخ به این سؤال که برای چه تعداد از موقوفههایی که فاقد سند بودند موفق به أخذ سند شدید؟، گفت: در محدوده اداره ما اکثر موقوفات (بالغ بر 90 درصد) دارای سند هستند زیرا در مرکز شهر قرار دارند و حدود و مرزها کاملاً مشخص شده است. در سال جاری 5 سند جدید برای موقوفات أخذ شد. مهمترین سند أخذ شده در سال 92 که حدوداً هفته قبل، انجام شد مربوط به سند مسجد جماع عتیق بازار است. یکی از ارزشمندترین املاک تهران در محدوده بازار قرار گرفته است و ارزش ریالی این مسجد جماع قابل محاسبه نیست.
وی درباره اینکه چه تعداد موقوفه در اداره جنوب تهران وجود دارد و مهمترین آنها کدام است نیز بیان کرد: به طور کلی در محدوده اداره اوقاف جنوب تهران 1509موقوفه و 12 بقعه متبرکه وجود دارد. بقاع شاخص در محدوده جنوب تهران، امامزاده سیدناصرالدین(ع)، امامزاده روحالله(ع)، امامزاده یحیی و محمد و امامزاده زید(ع) در بازار تهران است. در بین موقوفات نیز چند موقوفه شاخص وجود دارد همانند موقوفه عمیدی نوری که زمینی به وسعت 5 هزار متر مربع در خیابان مطهری برای احداث بیمارستان است که متولی در مدت 30 سال موفق به ساخت بیمارستان نشده است. بعد از فوت متولی، اداره اوقاف متولی این موقوفه شد و تلاشهایی برای تغییر کاربری از فضای سبز به درمانی را آغاز کرده و اجرای هر چه سریعتر نیت واقف را در دستور کار خود قرار داده است.
کیایی در ادامه در پاسخ به این سؤال که در مورد برنامههای فرهنگی و قرآنی اداره جنوب شرق توضیح دهید، یادآور شد: در این حوزه علاوه بر برگزاری محافل انس با قرآن، تربیت حفاظ و ... به حمایت از مراکز علمی وپژوهشی نیز اهتمام داشتیم. در بقعه امامزاده سیدناصرالدین(ع) اداره اوقاف از یک حوزه علمیه محلی بانوان به نام نورالزهراء(س) حمایت میکند. این حوزه علمیه در سطح محلات آغاز به کار کرده و دروس آن ویژه بانوان با محوریت سبک زندگی اسلامی و قرآنی است. نظر ما این است که زنان در جامعه نقش بسیار مهمی دارند و این حوزه علمی نیز در تلاش است مادران خوبی برای جامعه تربیت کند، مبنای حمایت ما از حوزه علمیه نورالزاهراء(س)، تربیت مادران خوب در جامعه است.
وی در مورد اینکه وقف براساس بیانات نماینده ولی فقیه در سازمان یکی از راههای اقتصاد مقاومتی است به نظر شما وقف در اقتصاد کشور چه تأثیراتی دارد؟، ادامه داد: یکی از تدابیر زیبا مفید اسلام در کنار سایر تدابیر، ایجاد موقوفات است. موقوفات نیازهای عمده قشر ضعیف جامعه را توسط بانیان و افراد ثروتمند جامعه بر طرف میکند. در گذشته و امروز رسم بر این بود که اینگونه افراد، بخشی از اموالشان را وقف میکردند. سایر افراد نیز در حد بضاعت خود اقدام به ایجاد موقوفاتی برای رفع نیازهای مادی و معنوی مردم میکردند. وقف مهمترین هدف و نیتش نقش دستگیری افراد نیازمند در جامعه، تعدیل ثروت و پیوند بین فقرا و ثروتمندان در جامعه است.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه ناحیه 3 تهران در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: امیدوارم نگاه مردم به وقف و مدیریت جدید وقف تغییر کند و در همین راستا مردم تلاشهایی در حوزه وقف داشته باشند و با موقوفات خود، نیازهای جدید جامعه را تحت پوشش قرار دهند و نیازهای مختلف اقتصادی، فرهنگی، علمی و اجتماعی مردم را برطرف کنند.