حجتالاسلام والمسلمین رضا اسکندری، نماینده بعثه مقام معظم رهبری در عراق در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به توصیف عاشورا پرداخت و عنوان کرد: عاشورا جزء بزرگترین نعمت الهی است که خداوند متعال به ما عنایت کرده است.
وی ادامه داد: عاشورا پرچم هدایت، الگویی بزرگ برای همه انسانها در همه سطوح، الگویی تام و کامل برای تمام زمانها و مکانها، اسوه استقامت، الگوی کامل مبارزه با ظلم و ستم و عزت آفرینی برای جامعه، وسیلهای برای جلای روح و قلب انسانهای پاک دامن است و معارف الهی در مکتب عاشورا بیان شد.
وی عاشورا را الگو و اسوهای دانست که از طریق آن میتوان معارف بلند اسلام و اهل بیت را به تمام انسانها رساند و افزود: عاشورا وسیلهای است برای نزدیکی به خداوند متعال و عمل به دین خدا، آشنایی با نماز، قرآن، دشمنشناسی و دوستشناسی، فرصتی برای انتخاب زندگی ناب محمدی(ص) و الگویی برای انتخاب حیات ناب دینی.
نماینده بعثه مقام معظم رهبری در عراق با اشاره به سخن حضرت علی(ع) که فرمودند: «زندگی جز به دینداری نیست و مرگ جز با از دست دادن یقین نیست»، حقیقت زندگی را دینداری دانست و عنوان کرد: عاشورا الگویی برای ماست که در مسیر زندگی حقیقی و عمل به دستورات دینی گام برداریم.
حجتالاسلام اسکندری پس از توصیف واقعیت عاشورا به تبیین میزان الگوگیری ما از آن پرداخت و با مثالی ساده تشریح کرد: عاشورا باید الگوی زندگی روزمره ما باشد؛ اگر ما معتقدیم در عاشورا فداکاری و از خودگذشتگی روی داد امروز نیز باید درون یک خانواده، در روابط بین زن و شوهر، پدر و مادر، برادر و خواهر، اهالی یک محل، یک روستا، یک شهر و ... از این الگو تأسی صورت گرفته ایثار متبلور باشد.
فضای کشور پر از شور حسینی است اما معرفت کم داریم
وی ادامه داد: اگر مسئله و مشکلی در زندگی ما به وجود میآید باید با تأسی به کربلا صبوری کرد، اما متأسفانه ما در رابطه با ارادت و اظهار محبت به اهل بیت(ع) بسیار خوب عمل میکنیم و شور حسینی فضای کشور ما و جهان اسلام را فرا میگیرد اما آنچه خلأ داریم معرفت و شعور حسینی است.
اسکندری تصریح کرد: هرمقدار معرفت حسینی ما بالاتر برود این مسئله مقدمهای برای عمل بیشتر به دستورات دین در زندگیمان خواهد شد. در واقع معرفت پایه و مقدمه عمل به دستورات دینی است و ما در بعد ارزشهای دینی و رفتارهای دینی در زندگی فردی و اجتماعی باید از این الگوها استفاده کنیم اما متأسفانه بخشی از ما در طول زندگی روزمره در مقام عمل غفلت میکنیم.
نماز جماعت اول وقت یک الگو در عاشورا است
وی به عنوان مثال گفت: نماز جماعت اول وقت یک الگو در عاشورا است و امام حسین(ع) در صحرای کربلا، در میدان جنگ، با لب تشنه در حالی که تعدادی از یارانشان به شهادت رسیده بودند در همان حالت نماز اول وقت جماعت را فراموش نکردند و ما اگر عزادار واقعی امام حسین(ع) هستیم باید در طول سال در مساجد حضور فعال داشته باشیم و نماز اول وقت را جزو برنامههای روزمره زندگی خودمان قرار دهیم.
نماینده بعثه مقام معظم رهبری در عراق با تأکید بر اینکه ایثار و فداکاری که در عاشورا دیدیم امروزه باید در زندگی ما معنی پیدا کند، گفت: این در حالی است که میبینیم یک زن و مرد در کنار هم زندگی میکنند اما حاضر نیستند نسبت به هم ایثار کنند و هر دو نیز در ایام محرم عزاداری میکنند اما این درس ایثار را از مکتب اباعبدالله نیاموختهاند.
استفاده از آیات و روایات در عزاداری شرط موفقیت در عملیاتی کردن فرهنگ عاشورا
وی در تشریح وظایف خطبا و مداحان در خصوص توجه عملی به مکتب عاشورا گفت: روحانیان و خطبا به شرطی میتوانند تأثیر سازندهای بر اقشار مختلف جامعه داشته باشند که از آیات و روایات استفاده مناسب و کاربردی برای زندگی امروز مردم داشته باشند و در کنار رفع نیازهای احساسی مخاطبان که با خواندن نوحه و مداحی تحقق پیدا میکند، نکاتی از قرآن، زندگی اهل بیت(ع) و به خصوص از زیارتنامهها برای مردم بیان کنند.
حجتالاسلام اسکندری زیارت نامه عاشورا را درس زندگی عنوان و اظهار کرد: الگوی چگونه زندگی کردن در زیارت عاشورا بیان شده و ما اگر بتوانیم این درسها را از زیارتنامه عاشورا استخراج و برای مردم بیان کنیم ارزشهای دینی در زندگی آنها نهادینه شده، مقدمه رفتارهای دینی میشود.
وی تصریح کرد: مداحان باید اشعاری را انتخاب کنند که معارف الهی در آن بیان شده باشد نه اینکه اشعار فقط احساسات و تحریک عواطف باشد؛ بیش از صوت، لحن و آهنگین بودن اشعار باید به محتوای آنها توجه کرد و این وظیفه سنگین خطبا و مداحان است.