کلثوم وارسته، مدیرعامل مؤسسه طلوع صاحبالزمان(عج) لاهیجان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با راهکارهای هدایت توان و ظرفیت مردمی مؤسسات در جهت تبیین اهداف قیام عاشورا، گفت: مؤسسات قرآنی میتوانند با آموزش صحیح اهداف اصلی قیام امام حسین(ع)، دلایل و اهداف آن و روشنگری در این زمینه، توان و ظرفیت مردمی خود را در جهت تبیین اهداف قیام عاشورا به کار بندند.
وی در ادامه بیان کرد: تهاجم فرهنگی و ورود خرافه به مراسم مذهبی امروزه جنبه های متفاوتی دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به مواردی چون مداحی و مرثیه سرایی با مضامین و موسیقی نامناسب، برگزاری دستهجات عزاداری مختلط و حضور افراد با پوشش و آرایش نامناسب، استفاده از آلات موسیقی مانند طبل، دهل و کرنا و ایجاد اصوات نامناسب همراه با عزاداری، آزار رساندن به دیگران و دور شدن از شیوه صحیح عزاداری اشاره کرد که بیشتر این موارد از عدم آگاهی افراد از نحوه صحیح عزاداری و واقف نبودن به معصیت این قبیل عزاداریها اشی میشود.
ضرورت برگزاری کلاسهای آموزشی مداحی توسط مؤسسات قرآنی
وارسته تصریح کرد: مؤسسات قرآنی میتوانند با برگزاری کلاسهای آموزشی برای مداحان و آموزش مدایح و مراثی اصیل که مغایرت با اصول مذهبی نداشته و بر واقعیتها استوار است و آموزش نحوه برگزاری هیئات مذهبی با شیوه صحیح به جوانان و همچنین کمک به برگزاری اینگونه مراسم در مقابل تهاجم فرهنگی و ورود خرافات به مراسم عزاداری ایستادگی کنند.
وی اظهار کرد: نهادهای مسئول مانند سازمان تبلیغات اسلامی باید با کمک به مؤسسات قرآنی جهت برگزاری نشستهای علمی تخصصی قیام عاشورا، مانند اعزام اساتید متخصص این حوزه به مؤسسات و حمایت از مؤسسات قرآنی راه را برای برگزاری این قبیل نشستها هموار کنند.
وارسته با تأکید بر تشکیل حلقههای معرفتی با حضور اساتید آگاه جهت تبلیغ حقایق نهضت عاشورا در هیئتهای مذهبی، افزود: تشکیل حلقههای معرفتی با حضور اساتید آگاه جهت تبلیغ حقایق نهضت عاشورا در هیئتهای مذهبی و دیگر نهادهای قرآنی بسیار مفید بوده و میتواند بزرگترین آسیب کنونی در مورد نهضت عاشورا که همان عدم شناخت یا شناخت نادرست آن نهضت و اهداف آن میباشد را دفع کند.
برگزاری مراسم عزاداری منطبق با آموزههای صحیح دینی توسط مؤسسات قرآنی
مدیرعامل مؤسسه طلوع صاحبالزمان(عج) لاهیجان بیان کرد: از جمله مهمترین اعمالی که میتوان جهت زنده نگهداشتن نهضت عاشورا انجام داد، معرفی صحیح نهضت عاشورا و برگزاری مراسم عزاداری منطبق با آموزههای صحیح دینی و روایات ائمه معصومین(ع)، جذب جوانان، رفع شبهات و آموزش صحیح آنان در مورد نهضت عاشورا است، که در این زمینهها بخش فرهنگی، تبلیغی و ترویجی مؤسسات میتوانند نقش مؤثری ایفا کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که زنده نگهداشتن نهضت عاشورا نیازمند چه راهکارهایی است، تصریح کرد: برگزاری همایشهای علمی در رابطه با آسیبهای عزاداری امام حسین(ع) میتواند بسیار مفید باشد، زیرا امروزه آسیبها و بدعتهای بسیاری دامنگیر عزاداری محرم شده است، که از جمله آنها میتوان به خواندن اشعار، مدایح و مراثی نامناسب، غمه زنی و رساندن آسیبهای مختلف بدنی و تخریب وجهه شیعیان در اذهان، حمل علمهای سنگین فلزی، استفاده از آلات موسیقی مانند طبل و دهل و کرنا و ایجاد اصوات نامناسب همراه با عزاداری و آزار دیگران اشاره کرد.
وارسته در ادامه اظهار کرد: امور مربوط به نشستهای موضوعی مناسبتی در ماه محرم و صفر میتواند در قالب طرحهایی با موضوع مشخص به مناسبت ماههای محرم و صفر از سوی نهادهای مسئول؛ مانند سازمان تبلیغات اسلامی به مؤسسات قرآنی ابلاغ شود و اساتیدی که برای این نشستها انتخاب میشوند، باید دارای ویژگیهایی چون مطلع و متخصص بودن در مورد نهضت عاشورا، آشنایی با آسیبها و شبهات روز و دارای تسلط کامل به مباحث مورد نظر باشند.
وی با اشاره به اینکه مؤسسات قرآنی میتوانند با تبلیغ و روشن کردن اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در حوزه تبیین اهداف قیام عاشورا گام بردارند، افزود: مؤسسات قرآنی میتوانند با تبلیغ و روشن کردن اهمیت امر به معروف و نهی از منکر برای اصلاح جامعه اسلامی و سوق دادن جامعه به تعالی و آموزش شرایط و نحوه صحیح فریضه امر به معروف و نهی از منکر به مردم در احیای این فریضه که از مهمترین پیامهای نهضت عاشوراست موثر باشند.
مؤسسات در طول سال در جهت نهادینه کردن نهضت عاشورا گام بردارند
مدیرعامل مؤسسه طلوع صاحبالزمان(عج) لاهیجان بیان کرد: مؤسسات قرآنی باید این مهم را در نظر داشته باشند که آموزههای نهضت عاشورا و وظایف آنان نسبت به آن فقط مختص به زمان مشخص از سال و ماههای محرم و صفر نیست، بلکه مؤسسات قرآنی باید با تکرار این آموزهها در قالب طرحهای متفاوت و مخاطب پسند در طول سال به نهادینه شدن آموزههای مربوط به عاشورا در بین مخاطبان کمک کنند.
وی در ادامه با اشاره به نقش مؤسسات در ارائه آموزشهای مربوط به قیام عاشورا، تصریح کرد: مراکز قرآنی میتوانند با برگزاری نمایشگاههای نقاشی با موضوعات عاشورایی، برگزاری دورههای آموزشی نمایشهای سنتی مذهبی؛ مانند تعزیه و برگزاری مسابقاتی از این دست، مانند مسابقات شعر عاشورایی، نقاشی با موضوع عاشورا و یا هنرهای نمایشی با موضوعات عاشورایی و تعزیه در این زمینه گامهای مؤثری بردارند.
وارسته افزود: حرکتهایی توسط مؤسسات قرآنی در جهت برگزاری جلسات دینی و عقیدتی صورت گرفته است، که اصلا کافی نیست، البته باید توجه داشت که دعوت از اساتید و برگزاری چنین جلساتی به صورت منظم هزینههایی را در بردارد که بدون یاری نهادهای مسئول به مؤسسات قرآنی جهت برگزاری این جلسات، برگزاری این جلسات منظم برای مؤسسات دشوار است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: جهت ارائه صحیح آموزههای عقیدتی در راستای ارائه مفاهیم نهضت حسینی، ارائه این آموزهها توسط اساتیدی که مورد قبول نهادهای مسئول مانند سازمان تبلیغات اسلامی هستند، باید انجام شود.