به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، «کتابشناسی ولایت فقیه» به قلم سلمان حبیبی نوشته شده و مرکز اسناد انقلاب اسلامی آن را روانه بازار نشر کرده است.
رجوع به کتابشناسیهای موضوعی مشخص میکند که در چه زمینههایی پژوهش لازم انجام گرفته یا در کدام عرصه، پژوهشها به تکرار و یکنواختی دچار شده و در چه موضوعهایی، پژوهش بایستهای صورت نگرفته است. با در دسترس بودن مأخذشناسیهای تخصصی، از هدر رفتن زمان پیشگیری میشود و در کمترین زمان، میتوان به همه مأخذهای مرتبط با موضوع دست یافت.
با فراهم بودن مأخذشناسیهای جامع، مراکز آموزشی و پژوهشی فرصت مییابند تا نارساییهای پژوهشی را به دقت شناسایی و برای جبران آن برنامهریزی کنند. به طور کلی ژرفایی و علمی بودن درونمایه پژوهشها و پیشرفت فرآوردهها و دستاوردهای علمی و فرهنگی هر عصر، به ویژه در عصر انفجار و انباشت اطلاعات، به پیشرفت دانش اطلاعرسانی و مأخذشناسی بستگی دارد.
نگارنده با در نظر گرفتن موارد یاد شده، به نگارش «کتابشناسی ولایت فقیه» اقدام کرده است؛ موضوعی که ضرورتهای زمانی و مکانی بر آن تأکید میکنند و انجام آن را پراهمیت میشمارند. کتابشناسی حاضر از سه بخش تشکیل شده است؛ بخش نخست به معرفی کتابهای فارسی و عربی پرداخته، در بخش دوم پایاننامههایی که در دانشگاهها و مراکز پژوهشی مختلف دفاع شده، مورد توجه قرار گرفتهاند و در قسمت پایانی کتاب به مقالات نگارش یافته در این موضوع به طور اجمالی اشاره شده است. از آنجا که مقالات زیادی در روزنامهها و نشریات در این موضوع به چاپ رسیده است، سعی نویسنده آن بوده که مقالات منتشر شده مجلات معتبر معرفی شوند.
در مجموع در بخش اول 515 عنوان کتاب فارسی و 153 عنوان کتاب عربی و در بخش دوم 166 پایاننامه و 1071 مقاله معرفی شدهاند. این کتابشناسی کوشیده است همه کتابهای مستقل درباره ولایت فقیه و برخی کتابهای غیرمستقل را که درباره این موضوع مطالب مهمی داشتند به عنوان مأخذ معرفی کنند.
افزون بر آن شماره پایاننامههای مستقل و غیرمستقل و بیش از هزار عنوان مقاله در همین زمینه آمده است. قلمرو تحقیق کتابشناسی حاضر، زبانهای فارسی و عربی بوده و کار بر روی کتابهای منتشر شده و قابل دسترسی در ایران تا انتهای سال 1389 متمرکز شده است. از این رو بیش از 90 درصد کتابها و پایاننامههایی را که در کتابشناسی حاضر معرفی شدهاند، در کتابخانههای مهم و معتبر ایران به ویژه کتابخانه ملی، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کتابخانه آیتالله العظمی مرعشینجفی، کتابخانه جامع جامعةالمصطفی العالمیه، کتابخانه مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قم و کتابخانه جامع دانشگاه باقرالعلوم(ع) میتوان یافت.
موضوع «ولایت فقیه»، محوریترین و مهمترین پایه نظام سیاسی اسلام در عصر غیبت امام زمان(عج) است. این موضوع از آغازین سالهای عصر غیبت، همواره مورد نظر فقیهان و عالمان و نخبگان جامعه اسلامی بود و آنها به تناسب شرایط زمانی و مکانی که در آن قرار میگرفتند، نسبت به آن اظهارنظر میکردند و ابعاد جدید و نویی از آن را به روی دیگران میگشودند. اما نظریه «ولایت فقیه» در آخرین سالهای قرن بیستم، از حوزه اندیشه به حوزه عمل قدم نهاد و کارآیی و صلاحیت عملی خود را در اداره امور جامعه، بر همگان آشکار کرد. حضرت امام خمینی(ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر اندیشه کارآمد توانست با وجود کارشکنیهای همیشگی قدرتهای سلطهگر دنیا، حکومت اسلامی را بنیان نهد و آن را به خوبی اداره کند.
اهمیت نظریه ولایت فقیه و اثبات کارآمدی آن در دنیای کنونی، به گونهای است که آن را میتوان یگانه میدان سرنوشتساز تقابل فرهنگی اسلام با اندیشههای مخالف در عصر حاضر دانست. این نظریه میتواند با ارائه الگوی شایسته و ایجاد جامعهای آرمانی، بر تجدید هویت اسلامی ملتهای مسلمان، تأثیر شگرف و انکارناپذیری بر جای گذارد. همین واقعیتها و مسائل ناگفته دیگر، لزوم تلاش پیگیر و همیشگی برای تبیین روزافزون نظریه ولایت فقیه را به خوبی آشکار میکند.
یکی از بهترین، مؤثرترین و سودمندترین کارها در این راه، ارائه «کتابشناسی ولایت فقیه» است؛ کتابشناسی که اطلاعات کامل و جامعی از پژوهشهای انجام شده را فراروی پژوهشگران بگذارد و راه را برای انجام پژوهشهای تازه و پرهیز از کارهای تکراری هموار کند. این پژوهش، فرصتی برای محققان فراهم میآورد تا با نگاه به تاریخچه مسائل مطرح شده در این حوزه، توان و انرژی علمی خویش را برای انجام کارهای نو و کشف ابعاد جدید بگذارند و این عرصه را پایانیافته تلقی نکنند و به نوسازی و بهروزرسانی نهادهای برخاسته از این اندیشه همت گمارند.
گفتنی است که «کتابشناسی ولایت فقیه» در شمارگان 1000 نسخه و 392 صفحه، با قیمت 120 هزار ریال روانه بازار نشر شد.