به گزارش خبرگزرای بینالمللی قرآن(ایکنا)، آئین اختتامیه بیستمین جشنواره کتاب سال دانشجویی و چهارمین دوره کتاب سال قرآنی امروز سهشنبه بیست و هشتم آبانماه در محل پژوهشگاه فرهنگ و هنر برگزار شد.
حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی در این مراسم به ایراد سخن پرداخت و با بیان اینکه یکی از شاخصهای توسعه علمی کشور آمار تعداد کتابهای تولید شده در کشور است، به وقوع یک پدیده منفی در کشور که در سالهای اخیر به روند تبدیل شده است یعنی مقاله سازی و کتابسازی اشاره کرد و ادامه داد: از مدتها قبل که به میدان انقلاب و خیابانهای اطراف رفت و آمد داشتم، با این پدیده آشنا شدم.
وی ادامه داد: در ابتدا افرادی به انسان نزدیک و برای فروش مقاله و پایاننامه پیشنهاد میدادند و متأسفانه در این ایام برای خود بروشور چاپ میکنند و علنی تبلیغ میکنند. این موضوع اگر مثل کلیه فروشی، تبدیل به علم فروشی هم شده باشد، عیب محسوب میشود. باید علت این مسئله مشخص شود و این شرایط باید تغییر کند.
طیبی با بیان اینکه در میان مسئولان ارشد نظام نیز این سوالات مطرح است، اظهار کرد: دلیل اصلی این مسئله را میتوان در عدم وجود تقاضا برای تولید علم دانست. تقاضا به ارائه آمار خلاصه میشود و مدیران این آمار را تنها برای تفاخر استفاده میکنند.
وی بر ضرورت ایجاد تقاضا و مشتری برای علم تأکید کرد و در تشریح آن اظهار کرد: وجود مشتری و سفارش برای علم عاملی است که میتواند مشکلات این بخش را حل کند. ما در این مسیر باید به دنبال فناوری پیشرفته باشیم که حاصل علم پیشرفته است.
رئیس جهاد دانشگاهی با بیان اینکه باید برای علم متقاضی بوجود بیاوریم، گفت: این مهم محقق نمیشود مگر آنکه هر کاری در کشور انجام میدهیم، علمی و پژوهشی محور باشد و برای انجام پژوهش به محقق نیازداریم که همین روند یعنی ایجاد مشتری برای علم و دانش.
وی افزود: به دلیل برخی دلائل که از انقلاب ما برآمده است و برخی دلائل که از سوء مدیریت ناشی میشود، درهای کشور روی چین باز شده است و فرقی هم نمیکند که اگر فردا به روی غرب باز شود. با این وضع انگیزهای برای تولید نمیماند و قابلیت رقابت با فناوری روز دنیا بوجود نمیآید.
طیبی در بخش دیگری از سخنان خود به توقعات جامعه علمی از دولت پرداخت و اظهار کرد: از دولت تدبیر و امید توقع میرود در همه حوزههای کار و فعالیت را جدی پیگیری کند و با تقسیم صحیح کارها روند موجود را اصلاح کند.
وی با باین اینکه نباید از تغیرات علمی روز دنیا غافل شویم و نگاه آیندهنگر داشته باشیم، به ارائه مثالی در این باره پرداخت و گفت: زیست فناوری در برخی کشورهای همسایه دارای وزارتخانه شده است، اما ما هنوز متولی جدی در این بخش نداریم در حالی که ما در کشور مشکل جدی در بخش آب و خاک داریم.