حجتالاسلام والمسلمین عباسعلی واشیان، مسئول کمیسیون فقه و حقوق پزشکی جامعه المصطفی(ص) العالمیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به بررسی ایجاد طرحی به منظور کالبدشکافی مجازی اجساد، اظهار کرد: در این برنامه به جای اینکه جسد فرد باز شود تا علت فوت را تشخیص بدهند با استفاده از دستگاهی همچون ام آر آی(MRI) میتوان از جهات مختلف علت فوت را رصد کرد و تشخیص داد.
حجتالاسلام والمسلمین واشیان در ادامه سخنان خود افزود: در این طرح فرد با کاوری داخل دستگاه ام آر آی قرار میگیرد، از تمامی اعضای بدن او تصویر برداری انجام میشود و علت فوت را بدون اینکه بی احترامی به جسد فرد شود میتوان تشخیص داد.
طرح کالبد شکافی مجازی در چندین کشور دنیا آغاز شده است
وی با تاکید بر اینکه این طرح در چندین کشور دنیا آغاز شده است، تصریح کرد: ولی اجرای این طرح در ایران دارای برخی آسیبها و منافع است، منافع آن در حوزه احترام به میت و آسیب آن نیز در خصوص تجارت پزشکی است که اگر این امر محقق شود مراکز ام آر آی پول هنگفتی را به دست خواهند آورد و خسارت و هزینههای آن نیز به خانوادههای بی بضاعت وارد میشود.
حجتالاسلام والمسلمین واشیان ادامه داد: اگر بتوانیم موارد خاصی را که با یک کالبد شکافی جزئی قابل بررسی است با استفاده از روشهای سنتی انجام بدهیم مطمئنا از هزینه تراشی در این بخش پیشگیری خواهیم کرد و در مواردی که فرد دارای اوضاع مالی مناسبتری است و یا اطرافیان متوفی اجازه نمیدهند بدن فرد تحت هر شرایطی کالبد شکافی شود میتوان از حوزه کالبد شکافی مجازی استفاده کرد.
برنامه در حال مذاکره است تا به عنوان طرح لایجه قانونی در مجلس مطرح شود
مسئول کمیسیون فقه و حقوق پزشکی جامعه المصطفی(ص) العالمیه اضافه کرد: این طرح هم اکنون روی میز مذاکره با سازمان پزشکی قانونی است تا به عنوان طرح لایجه قانونی در مجلس شورای اسلامی مطرح شود، در حال حاضر سازمان نظام پزشکی نیز در قالب فرهنگ سازی عمومی پیگیر این برنامه است تا به آرامی مباحث فرهنگی آن را نیز ایجاد کند.
منافع اجرای طرح کالبد شکافی مجازی
وی در بخش پایانی سخنان خود کنترل بیماریهای واگیردار، سرعت در دفن میت، جلوگیری از جابجایی میت از سردخانه به پزشکی قانونی و بالعکس، کاهش آلودگی عفونی موجود برای پرسنل و کاهش نیاز به حضور متخصصان زبردست را بخش دیگری از منافع اجرای چنین طرحی دانست.