هژیر جعفرپیشه، مدیر استودیوی مرکز اطلاعرسانی و فناوری اطلاعات امام رضا(ع) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با نحوه ایجاد مدیریت اثربخش در مؤسسات گفت: در این راستا چهار عامل کلیدی را میتوان نام برد، عامل نخست تحقق اهداف مؤسسات برشمرده میشود؛ زمانی میتوان مدیریت یک مؤسسه قرآنی را در نگاه کلی اثربخش دانست که اهداف آن مؤسسه محقق شده باشد.
وی اضافه کرد: در حوزه فعالیتهای قرآنی اهداف مختلفی برای مؤسسات متصور هستیم که نه تنها باید برای مدیران کاملاً واضح و شناخته شده باشد بلکه میزان تحقق آن نیز مورد پایش و ارزیابی قرار گیرد.
جعفرپیشه افزود: به عنوان مثال اگر هدف یک مؤسسه قرآنی، جلب مشارکت نوجوانان در منطقهای خاص باشد زمانی میتوان مدیریت آن را اثربخش خواند که با توجه به امکانات، حداکثر مخاطبان را جذب کرده و بتواند رضایتمندی آنان را نیز محقق کند.
این کارشناس قرآنی دومین عامل کلیدی جهت ایجاد مدیریت اثربخش در مؤسسات قرآنی را مدیریت منابع عنوان کرد و گفت: با توجه به محدودیت منابع، مدیریت اثربخش اقتضاء میکند که از منابع استفاده بهرهور شود؛ مدیریت هزینه، شناخت صحیح اولویتها و استفاده حداکثری از امکانات و پتانسیلهای موجود از جمله راهکارهای ارتقای مدیریت منابع هستند.
مدیریت سرمایه انسانی؛ سومین عامل مؤثر جهت مدیریت اثربخش در مؤسسات
مدیر استودیوی مرکز اطلاعرسانی و فناوری اطلاعات امام رضا(ع) به سومین عامل مؤثر جهت مدیریت اثربخش در مؤسسات قرآنی اشاره و تصریح کرد: عامل سوم مدیریت سرمایه انسانی است؛ به عنوان مصداق برای ارتقای فعالیتهای یک مؤسسه آموزشی و قرآنی، نیازمند مربیانی هستیم که در حوزههای ارتقای سطح معلومات توجه به ارزشهای والای تدریس قرآن و همچنین از نظر معیشت توسط مدیران مورد حمایت قرار گیرند.
جعفرپیشه اظهار کرد: بنابراین توجه به توسعه سرمایه انسانی از جنبههای تأمین معیشت، ایجاد زمینه افزایش معلومات کارکنان، انگیزش کارکنان و سایر موارد به عنوان یکی از دغدغههای اصلی اثربخشی مدیریت تلقی میشود.
لزوم شناسایی رویههای کاری مؤسسات قرآنی بهصورت مستند
وی عامل چهارم جهت مدیریت مؤثر در روند فعلی مؤسسات قرآنی را مدیریت فرآیند عنوان کرد و افزود: برای توسعه اثربخشی فعالیتهای مؤسسات، باید رویههای کاری را بهصورت واضح و مستند شناسایی کرده و تلاش کردن زمینههای بهبود در هر یک از حوزهها تدوین شود.
این کارشناس قرآنی مطرح کرد: برای نمونه اگر در یک مؤسسه آموزش قرآن، تعداد قرآنآموزان کاهش یافته است، باید فرآیندهایی مانند ارتباط با مراجعان، نحوه پاسخگویی به تلفنها، فرآیند ثبتنام مانند میزان شهریه، عنوان کلاسهای آموزشی، ساعات و روزهای برگزاری کلاسها، نحوه جذب معلمان و نحوه تعامل آنان با قرآنآموزان مورد پایش، عارضهیابی و اصلاح قرار گیرد.
وی در رابطه با اهم وظایف مدیران مؤسسات قرآنی ـ مردمی برای اجرای فعالیتهای نظاممند گفت: از یک منظر میتوان چهار وظیفه اصلی در حوزه فعالیتهای نظاممند مدیران شناسایی کرد که شامل سازماندهی، برنامهریزی، راهبری، نظارت و کنترل میشود.
جعفرپیشه به فرآیندهای اصلی در مؤسسات قرآنی جهت ایجاد مدیریت سازنده اشاره و تأکید کرد: در مؤسسات قرآنی، فرآیندها و یا به عبارت دیگر اصلاح گردش کارها در مؤسسات قرآنی اولین وظیفه مهم مدیران باشد؛ بهطورکلی ایجاد نظام منسجم جذب و نگه داشت سرمایههای انسانی شامل معلمان یا کارکنان، ساختارهای نظاممند هزینه کرد منابع و فرآیند توسعه مخاطبان و گسترش فعالیتها از جمله فرآیندهای اصلی در مؤسسات قرآنی است که مدیریت سنجیده آنها به عنوان عوامل کلیدی موفقیت کمک شایانی به مدیران ما خواهد کرد.
تعیین مسیرهای صحیح جهت انجام وظایف و اختیارات مربوط به مؤسسات قرآنی
مدیر استودیوی مرکز اطلاعرسانی و فناوری اطلاعات امام رضا(ع) با تأکید بر لزوم بهرهگیری از برنامهریزی در اجرای فعالیتهای قرآنی توسط مدیران مؤسسات اظهار کرد: پس از پیادهسازی ساختار نظاممند و اطمینان از وجود مسیرهای صحیح برای انجام کارها و تفویض وظایف و اختیارات، برای تحقق اهداف برنامهریزی خواهد شد.
وی معتقد است که با اعمال برنامهریزی در روند اجرایی برنامههای مؤسسات قرآنی، نقاط قوت و زمینههای بهبود در جریان امور این دست از مراکز قرآنی، شناسایی میشود و در نهایت راهبری و هدایت عوامل در طی مسیر برنامهریزی شده و پایش میزان تحقق برنامهها منجر به اصلاحات احتمالی خواهد شد.
جعفرپیشه در پایان خاطرنشان کرد: بهطورکلی برنامهریزی در بازههای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت منجر به تقسیم کار شده و اهداف کلان را سهل الوصولتر میکند؛ مؤسسات قرآنی با اعمال این رویکردهای قرآنی موفق به ایجاد مدیریت اثربخش خواهند شد.