به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آئین اختتامیه دوسالانه بینالمللی کتاب مقاومت(جایزه شهید آوینی) امروز یکشنبه، سوم آذر ماه در مجتمع فرهنگی اسوه با حضور سردار محمدرضا نقدی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین و جمعی از شاعران و نویسندگان عرصه مقاومت برگزار شد.
در این مراسم بیانیه هیئت داوران نیز قرائت شد که متن آن به شرح زیر است:
«کتاب مقاومت، عصاره اندیشههای پاک و قلمهای حقطلب و ظلمستیزی است که در سنگر کلمات، در برابر منادیان متظاهر آزادیخواهی و مدعیان عوامفریب حقوق بشری ایستادهاند و از ژرفای احوالات ملل ستمدیده، اقدامات ظالمانه قدرتهای استکباری سلطهجو را به چالش میکشند.
این جانهای عدالتخواه و قلمهای استکبارشناس و استعمارستیز، در پرتو علم و آگاهیِ نشئت گرفته از تعالیم عالی وحی، در سایهسار درخت تنومند انقلاب اسلامی، روح و قلب مردم ستمدیده جهان، بویژه مسلمانان آزادیخواه را به سمت و سوی پایداری و مقاومت در برابر ظالمان زورگوی جهانی، سوق داده و تقویت اندیشههای جهادی را در عرصه علم و ادب و هنر، خواستار است.
در یک نگاه کلی، جلوههای مقاومت تاریخ معاصر ایران در دهههای 1340، 1350 و 1360 (که با نام حضرت امام خمینی(ره)، انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی پیوند خورده است)، از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار است و پدیدآورندگان متعهد، با آثار مکتوب فراوانی در قالبهای گوناگون علمی، ادبی و هنری به انعکاس آنها پرداختهاند و مستندات آن عموماً منتشر شده است.
اما درباره مقاومت بینالملل اسلامی و جهانی، هنوز آثار قابل توجهی در داخل پدید نیامده است. حتی پیرامون میزان تأثیرگذاری انقلاب اسلامی ایران بر نهضتهای مقاومت اسلامی در سراسر جهان هم، با فقدان منابع پژوهشی مهم روبهروئیم.
در حالیکه وجود این منابع و ترجمه آنها به زبانهای دیگر، در کنار ارائه آثار ادبی و هنری میتواند با کمترین هزینهها، بیشترین تأثیرگذاریهای جهانی را به دنبال داشته باشد.
در عرصه کتابهای کودکان و نوجوانان هم کمبود جدی آثار متناسب با این گروه سنی، محسوس است. نگاه مناسبتی و گاه شعاری همراه با ضعف تصویرسازی را میتوان از عمدهترین آسیبهای این شاخه قلمداد کرد. مخصوصاً که تقریباً هیچ اثر شاخص غیر ادبی هم در این عرصه موجود نیست!
درباره دیگر کتابهای بزرگسالان این حوزه، نداشتن مقدمه لازم و نگارش بعضاً نه چندان هنرمندانه و ساختار نامناسب فنی کتاب از جمله کاستیهای آنها است.
همچنین، تأکید بیش از حد بر قالبهای مقاله، خاطره و زندگینامه، پدیدآورندگان را از قالبهای دیگری مانند مصاحبه، گزارش، جُنگ فرهنگی، وصیتنامه و ... تا حدودی غافل کرده است.
جشنوارهها ناچار به انتخاب محدودند، وگرنه بسیاری از کتابهای دیگر هم از شایستگیهای متعددی برخوردارند و انتخاب یکی دلیل بر ضعف دیگری نیست و تنها در مرحله رقابت تنگاتنگ است که کتابی بالا میآید و دیگر آثار کنار میروند.
قابل یادآوری است که داوریها عموماً در سه مرحله انجام شده و در ارزیابی آثار، معیارهایی چون: تمرکز بر تحولات جاری منطقهای و بینالمللی در سالهای اخیر، نگاه هنرمندانه به تحولات جاری بیداری اسلامی و پاسخ به چرایی رویدادها براساس زمینهها، علل و عوامل، رهبران و شخصیتهای تأثیرگذار و آثار و پیامدها.
رویکرد علمی همراه با روش و متد متناسب با موضوع، ژرفنگری، ارائه ایدههای نو و معرفی ظرفیتهای تازه در آثار، استفاده از قالبهای متنوع و داشتن ادبیات متناسب با موضوع و قوت نثر و سلامت نگارش، همراه با مقدمه و فهرست منابع و مآخذ و فصلبندی مناسب و خلاصه داشتن ادبیات متناسب با محتوا.
در پایان هیئت داوران دومین دوسالانه کتاب مقاومت «جایزه کتاب شهید آوینی» از همه شاعران، نویسندگان، مترجمان، مؤلفان و پژوهشگرانی که فارغ از دغدغههای بهحقِ مادی، تنها به دلیل عشق به اسلام و انسانیت، آرمانهای متعالی و تعهد به مردم، بخشی از بهترین ایام عمر خویش را صرف قلم زدن در عرصههای گوناگون مقاومت میکنند، نهایت تشکر را دارد و امیدوار است در دورههای بعد با شمار بیشتری از برگزیدگان و تقدیرشدگان مواجه باشد.
همچنین در این مراسم بیانیه هئیت داوران برای بخش داوری نیز قرائت شد که به شرح زیر است: «شورای مرکزی و هیئت علمی دومین دوره «جایزه ادبی شهید آوینی» آراء خود را در بخش جانبی جشنواره به شرح زیر اعلام میدارد:
از سالها مبارزه فرهنگی، ادبی و انتشاراتی استاد گرامی مرحوم حضرت حجتالاسلام و المسلمین مصطفیرهنما(ره) در مقابله با استکبار و صهیونیسم جهانی تقدیر کرده و امیدوار است که نسل جدید محققان و نویسندگان جهان اسلام راه ایشان را همچنان با صلابت ادامه دهند.
ضمن تقدیر از تلاشهای انتشارات سوره مهر و مؤسسه انتشاراتی روایت فتح، انتشارات دانشگاه امام جعفر صادق(ع) را به دلیل حضور اثرگذار و مداوم و همچنین نشر آثار درخور توجه در حیطههای تألیف و ترجمه و بهعنوان ناشر برگزیده دومین جایزه ادبی شهید آوینی معرفی میکند.
ضمن تشکر از تمامی زحمتکشان حوزه نشر کتب مقاومت، محمدحسین کریمیپور به دلیل سالها تلاش و حضور تعیینکننده و مؤثر در نشر کتب مقاومت، بیداری اسلامی و استکبار ستیزی بهعنوان خادم نشر برگزیده معرفی میکند.