به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری چهارمین دوره جشنواره مردمی فیلم «عمار»، امروز پنجم آذرماه، با حضور نادر طالبزاده دبیر جشنواره، وحید جلیلی دبیر شورای سیاستگذاری و حامد بامروت نژاد دبیر اجرایی در محل دبیرخانه این جشنواره برگزار شد.
در ابتدای این مراسم طالبزاده در سخنانی اظهار کرد: این جشنواره یک ویژگی مهم دارد و آن نیز فرهنگسازی است؛ جشنوارهای که میخواهد مبتنی بر گفتمان انقلاب اسلامی عمل کند، بنابراین از امکانات پیش رویش بهره میبرد تا استعدادهایی را که علاقمند به کار کردن در این حوزه هستند، شناسایی کرده و زمینه فعالیتشان را فراهم کند.
وی افزود: آثار خوبی در بخشهایی چون؛ داستانی، مستند و انیمیش به دبیرخانه جشنواره رسیده است، البته ممکن است این کارها به محتوا و ریتم، آثاری حرفهای نباشند، اما نسبت به دوره قبل تولیدات رشد چشمگیری پیدا کردهاند، این ویژگی نشان میدهد که جشنواره فیلم عمار توانسته تأثیرگذاری خاص خود را داشته باشد.
توضیحات طالبزاده درباره بخش بینالملل جشنواره
طالبزاده درباره بخش بینالملل جشنواره هم چنین توضیح داد: این بخش راهاندازی شده تا کسانی که در جهان امروز از حقیقت دفاع میکنند و در اجتماع خودشان به آنها فشار وارد میشود، بتوانند در جشنواره ما حرف خود را بزنند. نکته دیگر اینکه شبکههای زیادی در آن طرف ایران هستند که میخواهند حقیقت را مخدوش کنند. غالب این شبکهها هم به زبان فارسی ایجاد میشوند، زمانی که تحریمهای اقتصادی اعمال شد تا حد زیادی توسط جریانسازی روانی این شبکهها توانستند موفق شوند؛ یعنی این شبکههای خارجی بودند که توانستند ایران را به عنوان یک تهدید اتمی جلوه دهد و نظر مردم و نمایندههای خود را در مجلس تغییر دادند تا تحریمها اعمال شود، پس ضروریست این جشنواره بتواند روشنگری لازم را داشته باشد.
وی با بیان اینکه آثار ارسالی خارجی نشاندهنده، هویت درست جشنواره عمار است، گفت: تاکنون 30 اثر از غزه رسیده است؛ نمونهای از این کارها پروندههای k.s بود که در آن به بیان همین حقایق پرداخته بود و فیلمساز نشان داد که چگونه آمریکا محمولههای عظیمی از سلاحهای شیمیایی را از بنادر مختلف به عراق وارد میکند و در جنگ 8 ساله علیه ما به صدام یاری میرساند. این فیلمهای افشاگرانه و خبری باید در جشنواره عمار استفاده و برجسته شود.
در بخش دیگری از این جلسه مطبوعاتی وحید جلیلی نیز درباره نقش سازماندهی این جشنواره بیان کرد: آنچه که در ادبیات سینمای ایران بیشتر مورد توجه بوده یا معطوف به موضوع است و یا فرم فیلمها، اما به نظر میرسد که ما در سینمای ایران یک ضلع مهم را در کانون بحثها و مطالعات خود فراموش کردهایم و آن ضلع همان سازماندهی است؛ اساسا لفظ سینما بر مکان اکران دلالت دارد ولی سینما فراتر از فیلم و موضوع و فرم است. درباره هدف جشنواره هم باید بگویم، هدف جشنواره عمار متوجه کردن همگان به ضلع سوم و ساختار سینمایی ایران است. این سازماندهی گستردهای که در جشنواره عمار دیده میشود در سایر جشنوارهها اتفاق نمیافتد؛ در جشنواره عمار تلاش میشود که فیلمها به تمام کشور از شهر و روستا و در محیطهای مختلف برده شود تا بازخوردهای مختلف مردم مواجه شود.
دبیر شورای سیاستگذاری جشنواره تاکید کرد: با اتفاقاتی که در چند ساله اخیر در دنیا رخ داده و کانون آن هم ایران بوده است، می توان ادعا کرد کسانی که از هنر برای هنر و یا سینما برای سینما سخن می گفتند با پرسشهای جدی مواجه شدهاند. آخرین نمونه اهدای جایزه به یک فیلم در جشنواره اسکار بود؛ ـ جشنوارهای که مدعی است حرفهایترین استانداردهای سینمایی را دارد ـ اما به فیلم متوسطی مثل «آرگو» در جشنواره اسکار لقب بهترین فیلم داده میشود.
وی درباره ویژگیهای جشنواره عمار بیان کرد: شاید ما راه زیادی داشته باشیم تا به جشنوارههایی مثل اسکار که از جهتی سیاسی و ایدئولوژیک عمل میکنند نزدیک شویم، اما به لحاظ حرفهای و استانداردهای بینالمللی سینمای ایران میتواند رشد کند و نباید مرعوب نگاههایی شود که میخواهد این دیدگاه آرمانی یعنی نگاه ضداستکباری را به عقب براند. سینمای جهان کاملاً سیاسی عمل می کند ما هم در سینمای ایران به لحاظ استانداردهای جذابیت و فرم که شرط لازم است باید شرط کافی یعنی سینمای ملی را هم فراهم کنیم.
تعداد آثار رسیده به جشنواره عمار
جلیلی درباره تعداد آثار گفت: در بخش فیلم 1120 اثر ثبت نام کردند که از این میزان 941 اثر تصویری، 166 اثر فیلمنامه و 13 اثر هم نقد و مقالات سینمایی است. بخش دیگر جشنواره امسال عمار اقلام تبلیغی است؛ یعنی آثاری که در سه دوره جشنواره شرکت کردند می توانستند تیزر، پوستر و عکس فیلمهای خود را به جشنواره ارائه کنند و تا کنون 50 پوستر فیلم، 40 تیزر و 10 عکس فیلم به دست ما رسیده است که 64 اثر از این تعداد متعلق به دوره چهارم جشنواره عمار بوده است. درباره بودجه نیز باید بگویم، ما سال اول 50 میلیون و سال دوم 70 میلیون از وزارت ارشاد دریافت کردیم بنابراین باید گفت که جشنواره عمار با هزینههای بسیار محدودی برگزار میشود و بیشتر از ظرفیت های مردمی استفاده کنیم. در دوره سوم نیز در حالی که به جشنوارهای مثل پروین اعتصامی 250 میلیون کمک هزینه داده شد این جشنواره فقط 70 میلیون دریافت کرد. امسال با وزارت ارشاد مکاتباتی داشتهایم و هنوز معلوم نیست که برای چهارمین دوره از این جشنواره قرار است چه مبلغی اختصاص پیدا کند. با این حال همان طور که گفتم اتکای بیشتر ما بر ظرفیتهای مردمی است حتی در یکی از دورهها بخشی از جوایز را هم یکی از داوران همین جشنواره تقبل کرد. جوایز عمار هم نسبت به باقی جشنوارهها پایینتر است به طور مثال جایزه ما برای نفر برتر یک سکه خواهد بود.
وی متذکر شد: این قاعده جشنوارهها است که بر اساس موضوعات روز بخشهایی را اضافه میکنند. البته «مرگ بر آمریکا» شعار کلی جشنواره است و امسال به طور ویژه فیلمهایی که در حوزه استکبارستیزی بود برای این جشنواره انتخاب شد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب به خاطر شخصیت فرهنگی و جایگاهی که دارند به تحولات فرهنگی کشور به طور ویژهای توجه میکنند، جشنواره عمار هم در این میان مستثنی نبوده است. بعد از سه دوره برگزاری با تقاضای فیلمسازان و عوامل این جشنواره برای جلسهای با رهبر معظم انقلاب موافقت شد. نکاتی در آن جلسه مطرح شد که سعی کردیم این رهنمودها را در فیلمها و جشنواره اعمال کنیم.
یادآور میشود چهارمین دوره از جشنوراه مردمی فیلم عمار در تاریخ 13 تا 21 دیماه در سینما فلسطین برگزار میشود و مهلت ارسال آثار به این جشنواره تا 15 آذر ماه تمدید شده است.