به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی، رئیسجمهور در گفتوگوی زنده تلویزیونی که سهشنبهشب، پنجم آذرماه از شبکه اول سیما پخش شد با گرامیداشت هفته بسیج گفت: همان طور که در ایام تبلیغات انتخاباتی به مردم وعده داده بودم، قرار شد علاوه بر برنامه چهار ساله دولت تدبیر و امید، برنامه کوتاه 100 روزه نیز داشته باشیم. رئیس جمهور گفت: 100روز یک دوره زمانی است که نه خیلی کوتاه است که نشود گزارش داد و نه آنقدر طولانی است که گزارش آنقدر مطول باشد.
وی خاطرنشان کرد: مبنا این بود که یک برنامه کوتاه مدت سه ماهه مورد نظر دولت باشد و دولت به مردم گزارش دهد و این گزارش سه بخش دارد یک بخش اینکه رئیس جمهور به مردم گزارش می دهد و یک بخش گزارش مکتوبی است که در سایتها و خبرگزاریها منتشر می شود و یک بخش، گزارشی است که وزرا و معاونان، هریک در بخش های مربوط به خود به اطلاع مردم می رسانند.
رئیسجمهور در پاسخ به این پرسش که آیا روزهای ریاست جمهوری را می شمارید و اکنون تصور شما با روز اول چقدر تفاوت دارد، گفت: به آن صورتی که الآن می گویید، خیر، اما به هر حال هر روزش برای من خیلی مهم است.
حجتالاسلام روحانی افزود: همه تلاش دولت این است که حداکثر استفاده را از دوره چهار ساله برای خدمت به مردم ببرد و شاید برای اولین بار در جمهوری اسلامی ایران است، بنده در روز تحلیف، دولت را به مجلس معرفی کردم و برای رأی اعتماد، اسامی را در اختیار مجلس شورای اسلامی گذاشتم.
تلاش دولت برای استفاده بهینه از زمان
وی گفت: دولت تلاش میکند هیچ فرصت در اختیار را از دست ندهد و حداکثر استفاده را از فرصت ببرد.
حجتالاسلام والمسلمین روحانی افزود: همین طور که این دولت نخستین دولتی است که اسامی را به مجلس داده، آخرین وزیری که رأی اعتماد گرفت هفته پیش و در آستانه صد روزگی بود که دولت کامل شد که از این بابت از نمایندگان محترم مجلس و همه مردم سپاسگزاری و تشکر می کنم.
وی گفت: البته این گزارش دولت مخصوص برنامه صد روزه نیست، از این پس در هر مقطعی به طور منظم، دولت به مردم گزارش کار خواهد داد.
رئیسجمهور گفت: دولت باید در برابر مردم پاسخگو باشد و افتخارش پاسخگویی در برابر مردم است، مردم باید از جزئیات برنامه باخبر و مطلع باشند زیرا این دولت بدون همکاری و همراهی مردم نخواهد توانست مسئولیت سنگین اداره کشور را به انجام برساند.
تأکید بر لزوم اطلاعرسانی صحیح به مردم
وی افزود: دولت با این گزارشدهی می خواهد مردم و دولت از نظر اطلاعات بسیار نزدیک یکدیگر باشند، اطلاعات در اختیار مردم قرار گیرد یعنی روند کار و مشکلات در اختیار مردم باشد.
رئیسجمهور گفت: ممکن است دولت مشکلات فراوانی داشته باشد، حتماً این مشکلات را با مردم در میان خواهد گذاشت؛ دولت ممکن است پیشرفت داشته باشد، حتماً این پیشرفت را به مردم خواهد گفت و دولت ممکن است برنامه های بلندمدت داشته باشد که حتماً به اطلاع مردم خواهد رساند.
حجتالاسلام روحانی تصریح کرد: حتماً مردم به ویژه صاحبنظران، اندیشمندان و اهل اندیشه و قلم می توانند با نقد، نصیحت و پیشنهادهایشان به دولت کمک کنند؛ دولت به مردم تعلق دارد و دولت افتخار می کند بتواند خدمتگزار این مردم خوب و عزیز باشد.
رئیسجمهور در ادامه گفت: نخستین روزهای بعد از انتخابات، اولین مشکل ، مشکل شرایط کالاهای اساسی در کشور بود.
رئیسجمهور افزود: من فکر میکردم که حداقل انبارهای کشورهای از کالاهای اساسی برای سه چهار ماه کافی باشد ولی اینگونه نبود.
دکتر روحانی گفت: این گزارش قبل از مراسم تحلیف به دستم رسید و آن حاکی از کمبود کالاهای اساسی در کشور از جمله مشکل کمبود گندم بود.
رئیسجمهور افزود: همچنین در آن روزها گزارشی بدستم رسید که فقط در یکی از استانهای کشور در سیلوها برای سه روز مصرف مردم، گندم موجود است.
وی گفت: بلافاصله بعد از این گزارش ها مسئولان اجرایی را خواستم تا در زمینه مسائل ارزی کالاها و همچنین انتقال آنها از بنادر چاره ای بجوییم.
حجتالاسلام روحانی اظهار کرد: اولین اقدام فوری ما این بود که این ذخایر را به رقم قابل قبول برسانیم، امروز، همه کالاهای اساسی به همت مسئولان دولت قبل و دولت جدید به مقدار کافی موجود است.
وی گفت: مسئله دوم که هنگام شروع کشور با آن مواجه شدیم خزانه خالی بود، خزانه، جایی است که درآمد دولت از آنجا تأمین می شود؛ روزی که من شروع کردم موجودی خزانه 1280 میلیارد تومان بود؛ آخر ماه که میبایست حقوق را پرداخت می کردیم چهار و شصت میلیارد تومان باید از بانک قرض می کردیم، لذا در همان ماه مرداد دولت برای پرداخت حقوق، 4600 میلیارد تومان باید تأمین می کرد، لذا ما با مشکلی به نام عدم تأمین درآمدها مواجه بودیم و ناچار شدیم بودجه را اصلاح کنیم.
رئیسجمهور ادامه داد: من چند بار تأکید کردم که شرایط اقتصادی کشور، رکود تورمی بود؛ سال هایی بوده که رکود بوده و رشد اقتصادی هم منفی بوده است، مثل سال 1365 اما همان سال تورم ما آن قدر زیاد نبوده است؛ یک سال هایی هم بوده که تورم ما زیاد بوده مثل 1374 که تورم 49 در صد بوده اما رشد هم سه درصد بوده است، اما اینکه تورم بالا باشد و رشد هم منفی باشد فقط در سال 91 اتفاق افتاد.
وی گفت: این شرایط در تاریخ 50 ساله کشور ما بیسابقه است، به غیر از سال های 57 و 58 که سالهای انقلاب بود، این شرایط سابقه نداشت؛ اینها نشان می دهد که چه شرایطی از دولت گذشته به ما رسیده است؛ البته اینها را نمی گویم که بهراسیم، زیرا ما مشکلات را به حول و قوه الهی حل خواهیم کرد؛ در همین مدت کوتاه صد روزه، قدم هایی برداشتیم.
حجتالاسلام روحانی تأکید کرد: این موضوع، این قدر مهم است که من هر دو سه روز یک بار از مسئولان توضیح میخواهم و هر هفته از نرخ تورم سؤال می کنم.
وی گفت: تورم نقطه به نقطه در حالی که در پایان شهریور ماه 43 درصد بود، در مهرماه به 36 درصد رسید و ما تلاش کردیم رشد تورم را مهار کنیم و تا پایان سال بعد نیز تلاش می کنیم تورم به کمتر از 25 درصد برسد.
رئیسجمهور تصریح کرد: دولت گذشته پولدارترین دولت ما بوده است؛ در طول هشت سال درآمد نفتی ما 600 میلیارد دلار بوده است و به علاوه درآمدهای دیگر میشود 750 میلیارد دلار، اما ضمناً بدهکارترین دولت نیز بود، یعنی دولتی که به ما به ارث رسید، بدهی به سیستم بانکی در روزی که ما تحویل گرفتیم بیش از 74 هزار میلیارد تومان بوده است، بدهی به صندوق تأمین اجتماعی و بازنشستگی 60 هزار میلیارد تومان، بدهی دولت به پیمانکاران و بخشهای مختلف و بخش خصوصی 55 هزار میلیارد تومان است.
وی ادامه داد: ما میدانستیم دولت بدهکار است اما دولتی که بیشترین درآمد را دارد با این همه بدهکاری به اضافه تعهدات دیگر در طول 8 سال که211 هزار میلیاردتومان تعهدات در سفرهای استانی داده شده که فقط 32 درصد تحقق یافته است و اعتباراتی که در همین سفرها تعهد شده 30 درصد آن تحقق یافته است، یعنی 16 سال دیگر با فرض همین درآمدها طول میکشد تا این تعهدات را اجرایی کنیم.
حجتالاسلام روحانی گفت: پروژههای عمرانی که کلنگ زده شده است، 400 هزار میلیارد تومان تعهد بر دوش دولت گذاشته است و در بخش عمرانی سه درصد منابع تحقق یافته است.
رشد بیحساب نقدینگی؛ دلیل اصلی تورم
وی در پاسخ به این سؤال که چرا تورم شد؟ اظهار کرد: اولین عامل، رشد بیحساب نقدینگی در جامعه بود؛ در سال 84 نقدینگی 68 هزار میلیارد تومان بود، اما در پایان دولت دهم بیش از 400 هزار میلیارد تومان یعنی هفت برابر شده است.
رئیسجمهور گفت: یک بخشی مربوط شده به بدهی دولت به سیستم بانکی و وقتی نقدینگی اضافه شود و از بانک مرکزی مرتب استقراض شود چه مشکلاتی ایجاد میشود؟ مسکن مهر برای افراد کمدرآمد، طراحی شد، هیچکس نمیتواند منکر فایده آن شود، اما مسکن را کجا و با چه حجمی باید بسازیم؟ پولش را از کجا بیاوریم؟ 43 هزار میلیارد تومان تا کنون از بانک مرکزی قرض شده است برای مسکن مهر، کل پایه پولی کشور 100 هزار میلیارد تومان است، یعنی بخش بزرگ تورم ما از اینجاست؛ پس بخشی از تورمی که مردم ما از آن تحت فشار قرار گرفتهاند، مربوط به مسکن مهر است.
وی تصریح کرد: البته مقصود این نیست که مسکن مهر را تکمیل نکنیم، چرا که تعهدی که دولت قبل به مردم داده برای ما محترم است و از آن گذشته، دولت برای مسکن مردم، طرح خواهد داشت.
حجتالاسلام روحانی گفت: در مسکن مهر تدبیر به خرج داده نشد، آیا از مردم اذن گرفتیم که از جیب آنها برداریم و برای عدهای مسکن بسازیم؟ ضمن اینکه خود مسکن مهر، مشکلاتی دارد. حال چگونه میتوانیم تورم را مهار کنیم؟
وی پاسخ داد: با برهان خلف؛ یعنی رشد نقدینگی را مهار کنیم، دولت برای ادامه پرداخت یارانه نقدی هر ماه باید 3500 میلیارد تومان پرداخت کند؛ طبق قانون، یارانه باید از افزایش حاملهای انرژی بهدست آید که کمی بیش از نصف آن را تأمین میکند، یک بخشی از مصوبات مجلس و منابع بودجهای هم هست، اما هر ماه ما کمبود داریم، لذا یا باید یارانه را کاهش دهیم که دیدیم مردم مخصوصاً اقشار کمدرآمد روی این درآمد، حساب کردهاند، و برایشان مشکلآفرین است.
حجتالاسلام روحانی افزود: راه دیگر این بود که به بخشی از مردم یارانه ندهیم؛ ما خیلی فکر کردیم که چطور افرادی که نیازمند نیستند، یارانه نگیرند؛ راههایی پیشبینی شد، اما امسال صرفنظر کردیم، چرا که باید در زندگی خصوصی مردم دخالت میکردیم، به اموال و املاک مردم در بانکها سر بکشیم که در کوتاهمدت، شاید خوب باشد، اما در بلندمدت، اعتماد مردم سلب خواهد شد و رونق اقتصادی از بین خواهد رفت.
اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانههای در سال آینده
وی گفت: دولت، تصمیم دارد به همین صورت تا پایان سال این یارانه را بدهد و روی شیوه نقدی و دهک مطالعه کرده و آن را اصلاح کند؛ مرحله دوم هدفمندی یارانهها را هم سال بعد عملیاتی میکند؛ یک اقدامکی هم امسال برای اقشار کمدرآمد خواهد داشت.
رئیسجمهور اظهار کرد: دولت، دو بسته کالایی برای اقشار کمدرآمد خواهد داشت؛ فاز دوم هدفمندی، مهار تورم و افزایش رشد اقتصادی، اهداف ماست؛ تلاش ما این است رشد منفی اقتصادی را به صفر برسانیم؛ ما برای سال آینده، تلاش داریم، نرخ ارز را یکسان کنیم، زیرا تفاوت نرخ ارز، خیلی مشکل ایجاد میکند؛ مجلس گفته بود دلار باید 2477 تومان شود، دولت قبل باید نرخ دلار را به آن میرساند.
وی گفت: ما وقتی آمدیم مواجه شدیم با معضلاتی در بخش نان و دارو که سعی کردیم با یارانه برسانیم و فشار به مردم وارد نشود؛ دلیل اینکه بعضی کالاها گران شد، باری بود که به دوش دولت افتاد که دلار را دو برابر کند، در حالی که دولت قبل باید انجام میداد.
رئیسجمهور تأکید کرد: مردم خیلی به ما کمک کردند، زیرا اگر دعا، حضور و حمایت مردم و هدایت مقام معظم رهبری نبود، نمیتوانستیم موفق باشیم؛ اکنون یک آرامشی بهوجود آمده است، نه فقط در سکه و دلار و ... بلکه در مدارس، دانشگاهها و بازار و ورزش هم این آرامش حاکم است.
وی گفت: ما در ورزش کاری نکردیم، اما چون سایه سیاست را از سر ورزش برداشتیم، در فرهنگ هم کاری نکردهایم، اما چون فضای امنیتی را کنار زدیم، اهل فرهنگی هم خوشحالند.
آرامش بین قوا در سایه وجود رهبری
وی افزود: از افتخارات این دولت این است که یک آرامشی میان قوا بر قرار شد؛ مردم از اختلاف سود نمیبرند، علت این آرامش وجود رهبری است؛ امید در حد عالی در جامعه ما هست و دولت هرکاری که بتواند برای حفظ این امید میکند.
رئیسجمهور گفت: دولت واقعاً از نقد بدش نمیآید، زیرا نقد، حق رسانه ملی و سایر رسانههاست و نقد اگر سازنده باشد، ما استقبال میکنیم چرا که نقد به نفع ماست؛ باید آستانه تحمل خود را بالا ببریم.
وی اظهار کرد: در پرونده هستهای اگر مجلس کمک نمیکرد، سایر قوا کمک نمیکردند، مقام معظم رهبری کمک و هدایت نمیکردند و همه قوا احترام نمیگذاشتند به هدایت ایشان، موفقیت هستهای رخ نمیداد؛ الان همه دوستان ما در دنیا خوشحالند، ملتها خوشحالند، فقط یک رژیم نامشروع جنگطلب، ناراحت است.
دورکردن جنگ از سوریه اولین قدم دولت در سیاست خارجی
حجتالاسلام روحانی گفت: اولین قدم ما در سیاست خارجی، دور کردن جنگ از سوریه بود، در سایه توافق اخیر هستهای، همه منطقه خوشحالند، حتی کشورهای عربی.
وی خاطرنشان کرد: سند توافق ما همین است و هیچ چیز پنهانی وجود ندارد، اما چون کمیته مشترکی باید تشکیل شود، برای اجرای توافق، ممکن است، سند ضمیمهای هم در کار باشد، اما سند اصلی همین است؛ مهم این است که ما سر اصول با هم توافق کردیم، یعنی حقوق هستهای ایران محفوظ است و غنیسازی میکند و در نهایت، تحریمها باید برداشته شود، البته راه طولانی در پیش داریم.
رئیسجمهور گفت: مقام معظم رهبری، امسال را سال حماسه سیاسی و اقتصادی نامیدهاند، تا به حال، حماسه سیاسی بوده است، الان فضای بهتری حاکم شده است؛ طبق این توافق، تحریم بیشتری نخواهد بود، فضای آینده روشنتر شد، توافقات با کشورهای خارجی، سرمایهگذاریها بیشتر میشود؛ در همین چند روز در بورس، مردم برای خرید سهام صف بستند و در کل، مردم دارند به سمت بازار سرمایه میآیند که فرصتی برای ما در بخش اقتصادی ایجاد میکند تا بخش خصوصی و دولتی دست بهدست هم دهند.
رئیسجمهور در ادامه گزارش 100 روزه گفت: قول ما به مردم این بود که در کنار چرخش سانتریفیوژها زندگی مردم و اقتصاد هم بچرخد که امروز به این نکته رسیدیم.
دکتر روحانی افزود: امروز هم همه سانتریفیوژها میچرخد و هم زندگی مردم بهتر خواهد چرخید و وضع کشاورزان و کارگران بهتر خواهد بود و در همه زمینهها شاهد رونق خواهیم بود.
دولت فرهنگی به جای فرهنگ دولتی
رئیسجمهور در پاسخ به پرسشی درباره تصدی دولت در مجموعه فرهنگ گفت: فرهنگ دولتی نمیخواهیم، اما دولت فرهنگی میخواهیم.
وی افزود: سیاست این دولت این است که مداخلاتش را در امر فرهنگ به حداقل ممکن برساند، البته بخشی از فرهنگ آموزش و پرورش، دانشگاهها، ورزش و ارشاد است که دولت در آن حضور و بر اساس قانون اساسی وظایفی بر عهده دارد اما در جایی که دخالت دولت ضرورت نداشته باشد حتماً دولت خود را کنار خواهد کشید.
رئیسجمهور گفت: تصدیگری دولت در امر فرهنگ باید به حداقل ممکن برسد و صاحبان فرهنگ باید در بخشهای مختلف بیایند و فرهنگ را برعهده بگیرند، همچنین انجمنهای علمی و پیشکسوتان در بخش فرهنگ باید در این عرصه حضور یابند.
حجتالاسلام روحانی افزود: قانون باید جهتگیری فرهنگی را مشخص کند، البته شورای عالی انقلاب فرهنگی در برخی موارد جهتگیریهای فرهنگی را مشخص میکند.
باید به صاحبان فرهنگ اعتماد کنیم
رئیسجمهور گفت: ما باید به صاحبان فرهنگ اعتماد کنیم، صاحبان فرهنگ کشور فرهیختگان و بزرگان ما هستند؛ بعضیها در بعضی مقاطع به آنها خیلی بیاعتمادی کردند، باید به نویسندگان و فیلمسازانمان اعتماد کنیم.
وی افزود: در همین 100 روز بسیاری از کتابهایی که ممنوع شده بود، آزاد و چاپ شد، بسیاری از نویسندگان ممنوع القلم شده بودند که آنها را به صریح القلم تبدیل کردیم، یعنی بروند قلم بزنند و هر چه دلشان میخواهد بنویسند، البته در چارچوب قانون بنویسند، البته خود اینها اهل این کشورند، وطندوستند و علاقهمند به این کشور هستند.
رئیسجمهور در ادامه سخنان خود در مبحث فرهنگ گفت: ما مقررات دستوپا گیر را در بخش فرهنگ و اقتصاد روانسازی میکنیم.
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی افزود: باید فضای امنیتی را از فرهنگ قدم به قدم کم کرد.
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه هیچ فیلتری بهتر از افکار عمومی مردم نیست، گفت: زمانی که فیلم خوبی ساخته نمیشود و مردم از دیدن آن استقبال نمیکنند و به آن بیاعتنایی میکنند، فیلمساز یاد میگیرد که برای مردم چگونه فیلمی بسازد.
حجتالاسلام روحانی ادامه داد: باید در امور فرهنگی قانون شفاف وجود داشته باشد و مداخله دولت به حداقل برسد.
رئیسجمهور گفت: باید به انجمنهای صنفی فرهنگی اعتماد کرد، باید همدیگر را تحمل و فضای مناسبی برای امور فرهنگی ایجاد کنیم.
حجتالاسلام روحانی با اشاره به اینکه این دولت به دنبال آشتی است، افزود: دولت گذشته با کارشناسان فاصله انداخته بود.
رئیسجمهور با بیان اینکه فضای رقابتی مناسبی در زمینه فرهنگی ایجاد خواهیم کرد گفت: در این مدت کاری با همه دانشگاهها آشتی کردیم، چرا که همه آنها عزیزان ما هستند.
وی خاطرنشان کرد: مردم، خواهان کالای خوب فرهنگی هستند، چرا که همه میدانند فرهنگ، غذای روح انسان است.
وی تصریح کرد: کمک را به مجموعه فرهنگی کشور ادامه خواهیم داد، اما بهصورتی کمک میکنیم که رفتار ما کاملاً عادلانه باشد.
حجتالاسلام روحانی گفت: نمیگذاریم افرادی خاص با عنوانهای خاص از زمینههای فرهنگی کشور، سوءاستفاده کنند و همانطور که دیدید در یارانه مطبوعاتی نیز فضای عادلانهای ایجاد کردیم.
ایجاد صندوق حمایت از بخشهای هنری
رئیسجمهور با اشاره به ایجاد صندوق برای کمک به بخش هنری افزود: نخستین قدم آشتی با اهل فرهنگ بود و در قدم بعدی کمک و حمایت دولت از اهل فرهنگ است و خانه سینما که هیچ، هر خانه دیگری را که بخواهند باز میشود، چرا که کلید دست مردم است.
وی با بیان اینکه فضای حاکمیتی در فرهنگ بسیار کم شده است، اما برخی مسائل فضای لازم خود را میطلبد تا مشکلاتش حل شود، گفت: جناحها، تشکلها و همه گروهها باید دست بهدست هم دهند و تا میتوانند به هم نزدیک شوند.
رئیسجمهور افزود: این به معنای آن نیست که رقابت و اختلاف نظر نباشد بلکه معنای نزدیک شدن و همدلی این است که کینهها را از دلها بشوییم و در فضای آرام رقابتی سالم داشته باشیم.
رئیسجمهور در ادامه ارائه گزارش صد روزه به مردم گفت: هدف باید این باشد که دلها از کینه شسته شود؛ رقابت سالم خیلی خوب است و هر کس باید به دنبال اهداف قانونی مد نظر خودبرود.
دکتر روحانی بیان کرد: دنبال آزادی مسئولانه در جامعه هستیم، در عین حال، کاری میکنیم که نزدیکی و الفت بهوجود بیاید.
رئیسجمهور گفت: احساس من این است که مذاهب، ادیان و اقوام مختلف احساس آزادی بیشتری میکنند که این احساس هم از لحاظ روانی دیده میشود و هم دولت، واقعاً مصمم است و این امر، یکی از اهداف بزرگ حقوق شهروندی است.
روحانی افزود: هر کس تبعه این کشور است، چه در داخل و چه در خارج حقوق شهروندی دارد و هر ایرانی باید احساس کند که زیر یک چتر واحد، هویت ایرانی و فرهنگ بلند آن قرار دارد و به آن افتخار کند.
رئیسجمهور اضافه کرد: احیای اخلاق هم یکی از شعارها بود و ما دنبال آن هستیم و میبینیم که در حال احیا شدن است.
رئیسجمهور گفت: باز هم در فرصتها و مقاطع آینده بهعنوان خادم در خدمت مردم خواهم بود و از برنامههای بعدی گزارش خواهم داد و درباره 100 روز هم همکارانم در بخشهای مختلف گزارش خواهند داد و ممکن است سؤالات دیگری هم مطرح شود که ما به مردم پاسخ خواهیم داد.
وی با تشکر از مردم گفت: ما با هم این راه را شروع کردیم، آمدیم تا 24 خرداد 92 و مردم چه حماسه بزرگی آفریدند، بعد از اعلام نتایج انتخابات، مردم در خیابانها شادی و امید آفریدند و تا امروز در کنار دولت بودند و دولت در کنار آنها بود.
وی خطاب به مردم تصریح کرد: ما با هم و در کنار هم خواهیم بود با کمک مردم دولت مسیر را ادامه می دهد و تا پایان کار در کنار هم فعال خواهیم بود و دست بهدست هم میدهیم، من سپیده را می بینم، سپیدهای که منجر به صبح روشنایی خواهد شد؛ توسعه را برای سالهای آینده کشور بهخوبی میبینم.
رئیسجمهور اظهار کرد: ما کشور بسیار بزرگ و غنیای هستیم، دومین منابع گاز جهان، چهارمین منابع نفت دنیا اینجاست، 60 تنوع معدنی اینجاست و ما در این زمینه در سطح دنیا پانزدهم هستیم، از لحاظ نیروی انسانی بسیار غنی هستیم، دانشمندان، فرهیختگان و انرژی هستهای، گوشهای است که فرهیختگان ما انجام دادند، مردم ما آن صبح را خواهند آفرید.
وی در پایان سخنانش گفت: مردم در سایتها و جاهای مختلف با بیان زیبا گفتند: «روحانی متشکریم»، اما من میخواهم به همه ملت ایران بگویم که مردم از شما متشکریم.