حجت الاسلام والمسلمین علی گلپایگانی، معاون آموزش مدرسه علمیه امام صادق شهرستان دماوند در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان این مطلب اظهار کرد: سنین کودکی و خردسالی یکی از بهترین مقاطع برای آموزش آموزههای دینی است و با توجه به روح پاک و ذهن فعال کودکان و خردسالان میتوان با آموزش مفاهیم دینی، البته با همان زبان و بیان کودکانه، معارف دینی و اسلامی را در روح و روان آنان درونی کرد و زمینه هر گونه انحرافات فکری و عقیدتی در سنین نوجوانی و جوانی را از بین برد.
به گفته این کارشناس علوم قرآنی در دین اسلام به کودکان اهمیت خاصی داده شده است و ساماندهی آموزش مفاهیم دینی در این دوران از ویژگیهای خاصی برخوردار است.
وی افزود: اگر آموزش در هر زمینهای از ابتدای دوران طفولیت آغاز شود کارآمدی بیشتری دارد زیرا کودکان در این سن دارای فهم و قدرت و درک و یادگیری بسیار زیادی هستند. تا آنجا که روایت است از ائمه طاهرین(ع) که یادگیری بچهها در خردسالی مانند این است که بر روی سنگ، نقش کشیده شود به این معنی که دیگر این علم از ذهن او محو نخواهد شد.
خانواده اولین محل برای آموزش مفاهیم دینی
حجتالاسلام گلپایگانی خاطر نشان کرد: برخلاف برخی عقاید که در هر دورانی انسان میتواند مورد آموزش کارآمد قرار گیرد باید ابراز داشت که اگر کسی در سن بالا قصد فراگیری علومی را داشته باشد مانند این است که نقشی بر روی آب کشیده شود البته نباید فراموش کرد که درعلمآموزی نباید به سن و سال توجه داشت اما فراگیری و درک بهتر در دوران کودکی به سادگی و عمق بیشتری صورت میگیرد.
معاون آموزش مدرسه علمیه امام صادق شهرستان دماوند اظهار داشت: خانواده اولین محل برای آموزش مفاهیم دینی شناخته شده است که از جمله این آموزشها آموزش دینداری به کودک است.
به عقیده این کارشناس علوم قرآنی، پدر و مادرها برای اینکه بتوانند از عهده این مهم برآیند، باید قبل از تولد کودک و حتی قبل از ازدواج، خود در این زمینه آمادگی لازم را پیدا کنند تا بتوانند در آینده به کودکشان این آموزش را بدهند.
حضور علما و کارشناسان در امر آموزش ضروری است
وی به والدین توصیه کرد: برای اینکه والدین بتوانند موفقیت خوبی را در آموزش دینی به فرزندان شاهد باشند ابتدا باید دین را برای خودشان درونیسازی و تبیین کنند که دین دارای چه ابعادی است و هرکدام از این ابعاد چه ویژگیهایی دارند و برای بدست آوردن این مفاهیم کافیاست با کارشناسان حوزوی و علمای دینی که در مساجد و محافل مذهبی حاضر میشوند استفاده کنند.
حجتالاسلام گلپایگانی ادامه داد: این امر را نباید در راستای ساماندهی آموزش مفاهیم دینی فراموش کرد که حضور علما و کارشناسان در امر آموزش ضروری بوده و باعث از بین رفتن شبهات در امر آموزش و انتقال مفاهیم دینی خواهد شد.
آشناسازی کودکان با تاریخ دین و مناسبتهای مذهبی
معاون آموزش مدرسه علمیه امام صادق شهرستان دماوند گفت: تدریجی بودن امور آموزشی از جمله عواملی است که باید مورد توجه والدین و مسئولین آموزشی قرار گیرد زیرا برخی مفاهیم دینی مانند اخلاق و اصول دین برای کودک سنگین است و باید در سن مناسب آن بیان شود تا او هم پذیرای این عقاید باشد.
وی در ادامه آشناسازی کودکان با تاریخ دین و مناسبتهای مذهبی را ضروری خواند و تصریح کرد: برای اینکه کودکان را با مفاهیم دینی مانوس کنیم بهتر است تاریخ دین و زندگی ائمهاطهار(ع) را به شکل داستان تاریخی تعریف کرد و در خصوص دعاها و عبادات که از مهمترین راههای جذب کودکان به مفاهیم دینی است نیز باید به معنا و انگیزههای موجود در آن به اندازهای که خارج از فهم و تجربیات کودکان نباشد، اشاره کرد،
تربیت صحیح دینی در دوران خردسالی و کودکی
حجتالاسلام گلپایگانی گفت: بسیاری از مشکلات و معضلاتی که در دوره نوجوانی و جوانی به سراغ فرزندان می آید ناشی از عدم تربیت صحیح دینی در دوران خردسالی و کودکی است و والدین اگر می خواهند جلوی انحرافات فرزندان خود را در دوره های نوجوانی و جوانی بگیرند لازم است همان گونه که برای درس و تحصیل آنها وقت میگذارند و اهمیت قائل میشوند برای تربیت و پرورش دینی و رشد ایمان و اعتقاد فرزندان خود نیز اهمیت قائل شوند.