حجتالاسلام مهدی روحی، پژوهشگر قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با سطحبندی مؤسسات قرآنی و تأثیر آن در سرعتبخشی ورود قرآنآموزان به مرحله کسب مهارتهای تخصصی، گفت: سطحبندی مؤسسات قرآنی باید متناسب با میزان توانایی این مراکز باشد؛ درواقع باید به مقتضای حال مؤسسات قرآنی، سطحبندیها تفاوت پیدا کند.
وی در رابطه با این که سطحبندی فعالیتهای مؤسسات قرآنی باید براساس چه اصولی صورت پذیرد، عنوان کرد: تعداد مخاطبان مؤسسات قرآنی، مربیانی که به تدریس میپردازند و نوع فعالیتهایی که انجام میدهند، از جمله معیارهای سطحبندی این مراکز قرآنی خواهد بود.
قائممقام مدیرعامل مؤسسه یاران سبز موعود رشت، بیان کرد: برخی مؤسسات قرآنی در زمینه یک یا دو رشته و برخی در سطوح و رشتههای مختلف به فعالیت میپردازند و هر یک از این موارد بهعنوان معیاری مناسب در سطحبندی مؤسسات قرآنی دخیل است.
وی در ادامه افزود: نوع فعالیتهای آموزشی، توانایی مربیان و تعداد مخاطبان، این که در چه گروههای سنی هستند و بررسی میزان یادگیری قرآنآموزان، هر کدام میتواند عاملی مؤثر در سطحبندی مؤسسات قرآنی باشد.
این استاد حوزه علمیه با اشاره به تأثیر سطحبندی مؤسسات قرآنی بر فضاسازی قرآن و تقویت معلمان قرآن، تصریح کرد: تأثیر سطحبندی مؤسسات قرآنی بر مربیان با توجه به توانایی افراد متفاوت است و این امر نیاز به یک سنجش دارد، این سنجش را میتوان از طریق برگزاری آزمون از مربیان و یا مدارکی که ارائه میدهند، انجام داد؛ تا توانایی مربیان برای مؤسسات قرآنی تثبیت نشده باشد، استفاده از این نیروها ممکن است، آسیبزا باشد.
سنجش میزان توانایی افراد در برگزاری دورههای آموزشی
وی عنوان کرد: خیلی از مؤسسات قرآنی هستند که در زمینه برگزاری کلاسهای آموزشی فعالیت میکنند، اما اگر بخواهیم مربیان مراکز را ارزیابی کنیم، تفاوت میان مربیان یعنی مربیان مبتدی و مجرب و خلاق بسیار است؛ بنابراین باید میزان توانایی افراد سنجیده شود و باید با برگزاری آزمونهای مختلف ویژه مربیان، هر چند ماه اطلاعات مربیان قرآن بهروز شود.
حجتالاسلام روحی درباره این که سطحبندی مؤسسات قرآنی چه تأثیری بر روند شناسایی مراکز قرآنی دارد، گفت: اجرای طرح سطحبندی در شناسایی مؤسسات تأثیر چندانی ندارد، مگر اینکه خود مؤسسات به نحوی بخواهند در رابطه با فعالیتهای خود اطلاعرسانی کنند که این امر نیز از طریق سازمان تبلیغات اسلامی میسر است.
وی اظهار کرد: اگر مسابقات قرآن برای مربیان برگزار میشود، در واقع یک نوع آزمون است و اگر برای متربیان باشد، میزان عملکرد مربیان نسبت به متربیان را نشان میدهد، یعنی اگر مؤسسهای متربی خوبی برای مسابقات ارائه دهد، نشاندهنده این است که مربیان خوبی دارد که به این نتیجه دست پیدا کرده است.
این پژوهشگر قرآن با اشاره به نقش فعالیتهای پژوهشی در سطحبندی مؤسسات قرآنی، افزود: اگر مؤسسهای فقط در سطح برگزاری دورههای آموزشی فعالیت کند، میزان فعالیت پژوهشی آن نیز به همان اندازه فعالیتش است، در نقطه مقابل ممکن است مؤسسهای در تمامی مباحث قرآنی فعالیت کند و از طرفی از نظر پژوهشی راهکارهایی ارائه دهد و این شاید یکی از معیارها برای ارتقای سطح مؤسسات قرآنی باید ولی این معیار کافی نیست.
اطلاعرسانی صحیح در رابطه با نوع و میزان فعالیت مؤسسات قرآنی
وی تصریح کرد: یکی از مشکلات اساسی در زمینه سطحبندی مؤسسات قرآنی این است که مؤسسات قرآنی به خوبی شناخته نمیشوند، یعنی در رابطه، نوع و میزان فعالیت مؤسسات، اطلاعرسانی صحیح صورت نمیپذیرد و این باعث میشود نتوانیم به خوبی مؤسسات را دستهبندی کنیم.
حجتالاسلام روحی دررابطه با اینکه سطحبندی مؤسسات قرآنی نیازمند پشتیبانی و راهنمایی مناسب از سوی چه مراکزی است، بیان کرد: مراکزی که در حال حاضر متولی برنامههای قرآنی هستند، یک سیستم اداری و اتوماسیون خاص خود را دارند و این نمیتواند کمکی برای مؤسسات قرآنی باشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مؤسسات قرآنی اگر قرار باشد از نظر کیفی موفق باشند، باید کسانی که در زمینه قرآنی صاحبنظر هستند را در رأس کار قرار دهند و به تولید علم و محتوا بپردازند تا ارتقای سطح یابند و بتوانند رشد کنند.