علی حیدری، مسئول تشکلات قرآنی اعم از مؤسسات، خانههای قرآن روستایی و جلسات دائمی استان تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با نقش مؤسسات قرآنی در تبیین سیره اهل بیت(ع)، گفت: ارگانهایی که مسئولیت کارهای فرهنگی را به دوش دارند، باید مؤسسات قرآنی را برجسته کنند که بیشتر از محل و مکان خود شناخته شوند و همچنین باید مردم را تشویق کنند که به مؤسسات رجوع کنند در این صورت قاعدتاً میتوانیم از مؤسسات انتظار داشته باشیم که نقش واقعی خود را در تبیین اهداف اهل بیت(ع) ایفا کنند.
وی اظهار کرد: مؤسسات قرآنی در زمینه شناخت اهل بیت(ع) بسیار فعالیت کردهاند و جای فعالیت بیشتر نیز دارد، برخی فکر میکنند که مؤسسات تنها فعالیت قرآنی دارند در صورتی که تبیین، تشریح و بیان کردن جایگاه اهل بیت(ع) در مؤسسات به بهترین نحو صورت میپذیرد.
تبحر سخنوران دین در حوزه علوم قرآنی
حیدری ضمن تأکید بر برگزاری همایشهای علمی در رابطه با آسیبهای عزاداری امام حسین(ع)، افزود: سخنرانانی که به این مراسم معنوی دعوت میشوند باید دو گنج که پیامبر اکرم(ص) هنگام رحلت به امت سپرد را در دل داشته باشند، ما بسیاری از بزرگوران را سراغ داریم که در زمینه شناخت اهل بیت(ع) تبحر دارند، اما در زمینه علوم قرآنی اصلاً وارد نشدهاند یا بالعکس، در هر صورت کسی که بهعنوان سخنران به این مراسم دعوت میشود باید این ویژگی مهم را باید داشته باشد که بتواند این دو گنج را در دلش داشته باشد و اهمیت هر دو مطلب را زنده کند.
وی عنوان کرد: لذا سخنوران باید به این امر واقف باشند و بتوانند این نکته را به شنوندگان منتقل کنند که هم قرآن جایگاه مشخص و ویژه دارد و هم اهل بیت(ع) که مفسر قرآن و قرآن ناطق هستند، جایگاه خود را دارند و از اهمیت هیچکدام به واسطه حضور دیگری کاسته نمیشود.
مسئول تشکلات قرآنی اعم از مؤسسات، خانههای قرآن روستایی و جلسات دائمی استان تهران با مؤثر دانستن نقش مؤسسات در تربیت دینی افراد، تصریح کرد: اگر مؤسسات قرآنی واقعاً وظیفه خود را به خوبی انجام دهند و افرادی که وارد کلاس میشوند و با مضامین قرآن آشنا میشوند، اگر خوب تربیت شوند و ارتباطشان با آیات به خوبی برقرار شود، افرادی معطر به عطر قرآن خواهند شد.
وی بیان کرد: این افراد هر کجا که باشند، افراد با فضایل آنها آشنا میشوند و فردی که مزین به صفات قرآنی شده باشد و این صفات را خوب دریافت کرده باشد هر کجا باشد این نقش را ایفا میکند و دیگران از ارتباط با او لذت میبرند و کسب فیض میکنند.
حیدری اظهار کرد: لذا اگر مؤسسات قرآنی به همان 20 تا 30 نفر قرآنآموز اهتمام بورزند و خوب وظیفهشان را انجام دهند، این تعداد، مبلغان دین میشوند و مردم یک الگوی شخصیتی در مقابل خود پیدا میکنند.
نقش بارز مؤسسات قرآنی در برگزاری صحیح مجالس عزاداری
وی در مورد این که زنده نگه داشتن نهضت عاشورا نیازمند چه راهکارهایی است، گفت: به لطف خدا محبت اهل بیت(ع) در قلوب مردم نقش بسته و این طور نیست که مؤسسات بخواهند این سنت را احیا کنند، اما این که مؤسسات قرآنی میتوانند نسبت برگزاری سلامت این گونه مجالس چگونه نقش ایفا کنند، موضوع مهمی است.
این مسئول قرآنی در ادامه افزود: مؤسسات قرآنی میتوانند نسبت به سمزدایی و آفتزادیی این جلسات نقش مهمی ایفا کنند و این مؤسسات بهعنوان مرجع قابل رجوع هستند که میتوان اهداف عالیه هیئات را از آنها کسب کرد.
وی با اشاره به شیوه برگزاری کلاسهای آموزشی در مؤسسات قرآنی، عنوان کرد: یکی از نقاط ضعف مؤسسات قرآنی که نیازمند الگودهی هستند، این است که در این مراکز از سنت قدیم برای ترویج مفاهیم و مضامین قرآنی استفاده میشود و شیوه برگزاری کلاسها به این صورت است که یک استاد به واسطه کلام، مطلبی را منتقل میکند.
القای مفاهیم دین با استفاده از وسایل روز در مؤسسات قرآنی
حیدری اظهار کرد: در درجه اول باید نسبت به القای مضامین با استفاده از وسایل روز تلاش کنیم، زیرا نسل جوان بسیار با این وسایل راحتتر ارتباط برقرار میکنند و همه هم معتقد هستیم که آثار دیدن بیشتر از آثار شنیدن است، لذا اگر از وسایل روز استفاده شود و این مفاهیم که قبلاً به واسطه نطق منتقل میشد به شیوه متفاوت آموزش داده شود، یقیناً اثر بیشتری خواهد داشت.
وی درمورد این که مؤسسات قرآنی به عنوان مهمترین مراکز آموزشی ـ دینی در سطح کشور چگونه میتوانند با استفاده از فضاسازی آموزههای مربوط به عاشورا و این نهضت عظیم را در میان مخاطبان نهادینه کنند، خاطرنشان کرد: پس از گذر از مرحله اول، سپس وارد مرحله دوم میشویم و اگر مرکزی توانست واجبات را انجام دهد و با استفاده از هنرهای تجسمی و امثال آن مفاهیم قرآن را منتقل کند، حالا در زمینه آموزش مفاهیم عاشورا میتواند به فعالیت بپردازد.