حجتالاسلام سیدناصر میرمحمدیان، پژوهشگر قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با اینکه سطحبندی مؤسسات قرآنی چه تأثیری در سرعتبخشی ورود قرآنآموزان به مرحله کسب مهارتهای تخصصی قرآن دارد، گفت: سطحبندی مؤسسات قرآنی از جمله معیارهای تأثیرگذار در ارتقای سطح مؤسسات قرآنی خواهد بود، اما برای سطحبندی مؤسسات باید یکی سری معیارهای کمی، کیفی و یک سری معیارهای اولویتی در نظر گرفته شود.
وی در مورد اینکه سطحبندی فعالیتهای مؤسسات قرآنی باید براساس چه اصولی صورت پذیرد، از جمله معیارهای کمی که در سطحبندی مؤسسات قرآنی باید لحاظ شود، میتوان به تعداد مخاطبان، مربیان، تعداد کلاسهای آموزشی و حجم فعالیتهای آموزشی مؤسسات قرآنی اشاره کرد.
استمرار برگزاری کلاسهای آموزشی؛ از جمله معیارهای کیفی برای سطحبندی مؤسسات قرآنی
مدیرعامل مؤسسه قرآنی یاران سبز موعود رشت با اشاره به معیارهای کیفی برای سطحبندی مؤسسات قرآنی، عنوان کرد: از جمله معیارهای کیفی برای سطحبندی مؤسسات قرآنی میتوان به استمرار برگزاری کلاسهای آموزشی، توجه به نخبگان، ارائه برنامههای آموزشی و تربیتی مدون، داشتن یک مدیر قابل اعتماد، بازخوردگیری از فعالیتها و حرکت در مسیر خودکفایی اشاره کرد.
وی افزود: همچنین مواردی ممکن است متناسب با نیازها و دغدغههای هر سازمان اولویت داشته باشد، مثلاً سن نوجوان، مخاطب خانم یا آقا، مناطقی که مشترک هستند بین اهل تسنن و شیعه و مناطقی که از نظر اقتصادی خیلی مرفه و یا آسیبپذیر هستند، میتواند جزء اولویتهای هر مرکز باشد.
حجتالاسلام میرمحمدیان در ادامه بیان کرد: بنابراین برای دستهبندی مؤسسات قرآنی سه نوع ضریب وجود دارد که شامل کیفی، کمی و اولویت میشود که البته اگر درست طراحی شود، ضریب اولویتی و کیفی را میتوان با هم مشترک کرد و ضریب مناسبی ارائه کرد.
وی با اشاره به تأثیر سطحبندی مؤسسات قرآنی بر فضاسازی قرآن در جامعه، تصریح کرد: بررسی میدانی دقیق و عدم اکتفاء به گزارشات واصله موجب افزایش دقت فعالیتها میشود، چون برخی مراکز ارائه گزارش قوی دارند، اما اجرای کار آنها در واقع آن طور نیست که در گزارشها آمده و برخی بالعکس خوب فعالیت میکنند، اما نمیتوانند به خوبی گزارش دهند.
این پژوهشگر قرآن اظهار کرد: مؤسساتی که فعالیت آنها یک قطعه از یک بسته برنامهای است، میتوانند اولویت بیشتری داشته باشند، بهعنوان مثال اگر مؤسسهای در کنار برنامههای قرآنی، فعالیتهای فرهنگی و هنری دارد و علاوه بر آموزش روخوانی و تجوید قرآن به درک معنا و مفهوم آیات میپردازد، این نوع فعالیت از جمله مواردی است که به ارزشمندتر بودن یک مؤسسه کمک میکند.
وی درباره اینکه برای سطحبندی مؤسسات قرآنی چه ارزشهای کمی وکیفی باید لحاظ شود، عنوان کرد: از جمله موارد تأثیرگذار در ارتقای سطح مؤسسات قرآنی، سابقه فعالیت مؤسسات قرآنی است، همین که یک مجموعه بتواند خود را مدتها فعال نگه دارد، نشاندهنده ساختار منسجم مؤسسه است.
حجتالاسلام میرمحمدیان با اشاره به سطحبندی مؤسسات و انطباق آنها با استانداردهای موجود، بیان کرد: ساختار تشکیلاتی منظم داشتن و تقسیم کردن وظایف همه نشاندهنده این است که یک مؤسسه در چه سطحی فعالیت میکند.
شناسایی و ارزیابی مؤسسات قرآنی در اجرای طرح سطحبندی
وی در مورد اینکه سطحبندی مؤسسات قرآنی چه تأثیری بر روند شناسایی مراکز قرآنی دارد، افزود: شناسایی و ارزیابی، مراحلی به هم تنیده است و وقتی میخواهیم برنامهریزی کنیم، باید آماری در اختیار داشته باشیم که مبنای برنامهریزی قرار میگیرد و وقتی آمار دقیق و به دور از بزرگنمایی باشد، میتواند در برنامهریزی کمککننده باشد.
مدیرعامل مؤسسه قرآنی یاران سبز موعود رشت با اشاره به نقش فعالیتهای پژوهشی در سطحبندی مؤسسات قرآنی، تصریح کرد: فعالیتهای پژوهشی یک پیوست کیفی هستند و اگر مؤسسهای تنها فعالیت پژوهشی انجام دهد، مفید واقع نمیشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مؤسسهای میتواند فعالیت پژوهشی مناسب داشته باشد که دستی در اجرا و برگزاری دورههای آموزشی نیز داشته باشد در غیر اینصورت آثار پژوهشی مورد استفاده نخواهد بود؛ فعالیت پژوهشی یک اولویت است، به شرط اینکه متناسب برنامهریزی شود.