حجتالاسلام صفر قربانپور، مدیرکل تبلیغات اسلامی استان مرکزی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با این که سطحبندی مؤسسات قرآنی چه تأثیری در سرعتبخشی ورود قرآنآموزان به مرحله کسب مهارتهای تخصصی قرآن دارد، گفت: قطعاً با توجه به شرایط متفاوت نیروهایی که دارای مؤسسات قرآنی هستند، چه افرادی که به عنوان مدیر و چه افرادی که به عنوان مربی به ایفای نقش میپردازند و وجود سلایق و روند برنامههای متفاوت، اصل سطحبندی مؤسسات قرآنی هیچ اشکالی ندارد و تبعاً ضرورت دارد.
وی اظهار کرد: همه مؤسسات قرآنی و مدیران این مراکز در یک سطح و هماهنگ نیستند و از نظر تعاملات افراد با جامعه، مراجعات و کلاسهای آموزشی متفاوت هستند، بهعنوان مثال برخی مراکز ممکن است در زمینه برگزاری دورههای آموزشی مانند روخوانی، ترجمه و مفاهیم و تربیت معلم قرآن عملکرد خوبی داشته باشند، اما در زمینه آموزش حفظ قرآن، تبحر کافی نداشته باشند و بالعکس، بنابراین ضرورت سطحبندی برای همگان روشن است.
حجتالاسلام قربانپور بیان کرد: کسانی که اصل سطحبندی را تعقیب میکنند، قطعاً باید تلاش کنند که این طرح عملیاتی شود و برای سطحبندی، معیارها و موضوعات جدا از هم و مشخص وجود داشته باشند، ضمن اینکه به گزارشات و تمایلات شخصی نباید نگاه کنند و دقیقاً مباحث فنی و ارزش مؤسسات را در نظر بگیرند.
وی با اشاره به این که کارشناسان در اجرای طرح سطحبندی مؤسسات قرآنی باید عدالت را با معیارهای صحیح رعایت کنند، عنوان کرد: اگر این اتفاق بیافتد مطمئناً برای جامعه اثرگذاری خوبی دارد و مراجعهکنندگان به مراکز قرآنی میتوانند سطوح گوناگون مؤسسات را بدانند و براساس سطح و نیازمندی که دارند، مراجعات خود را به جای جای مؤسسات و مراکز قرآنی داشته باشد.
تنظیم معیارهای سطحبندی بهصورت مرتبط با برنامهها و فعالیتهای قرآنی
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان مرکزی در رابطه با این که سطحبندی فعالیتهای مؤسسات قرآنی باید براساس چه اصولی صورت پذیرد، افزود: معیارها باید با دیدگاه مرتبط به برنامهها و فعالیتهای قرآنی تنظیم شود، مثلاً در بخشهای ترویج علوم قرآنی، یک سری معیارها مانند نشر معارف قرآن، چاپ و امثال اینها را باید با معیارها و استانداردهای خاص خود و فعالیتهای آموزشی را با معیارهای خاص خود مورد سطحبندی قرار داد.
وی اظهار کرد: مؤسسات قرآنی با برنامههای مشابه در معیارهای آموزشی باید سنجشهای خاص خود را داشته باشند و همه مراکز را باید با دیدگاه تخصصی قرآنی ملاحظه کنند، یعنی ببینند که آیا این مؤسسات در سطوح عادی و متعارفند و یا سطح بالاتری دارند.
حجتالاسلام قربانپور تصریح کرد: متخصصان فنون گوناگون باید کنار هم بنشینند و مثل یک جریان داوری هر کدام شرایط خاص خود برای درجهبندی و معیارها و شاخصهای لازم را بیان کنند و با همان دیدگاهها به سمت درجهبندی روند تا عدالت اخلاقی و قرآنی رعایت شود.
وی در مورد این که سطحبندی مؤسسات قرآنی چه تأثیری بر روند شناسایی مراکز قرآنی دارد، گفت: اصل جریان شناسایی مؤسسات قرآنی، قطعاً تأثیرگذار است، ممکن است در برخی مناطق دوردست مؤسساتی باشند که فنون کار را خوب رعایت کنند، اما متأسفانه دیده نشوند و در این روند سطحبندی میتوان از همه جا اطلاعات کافی بدست آورد و برای تمامی مؤسسات موقعیت خوب فراهم کرد، بنابراین اجرای طرح سطحبندی موجبات شناسایی بیشتر و بهتر مؤسسات را فراهم میکند.
بهرهمندی از تجربیات پژوهشگاههای دانشگاهی بهمنظور انجام فعالیتهای پژوهشی در مؤسسات
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان مرکزی با اشاره به نقش فعالیتهای پژوهشی در سطحبندی مؤسسات قرآنی، بیان کرد: شاید تعداد کمی از مؤسسات قرآنی باشند که اختصاصاً فعالیت پژوهشی انجام دهند، اما طبیعتاً انجام این فعالیتها لازم است، اگر مؤسسهای وجود داشته باشد که اختصاصاً در بخش پژوهشهای قرآنی کار کند، مطمئناً باید از تجربیات پژوهشگاههای دانشگاهی و جایگاههای قوی، برنامههای فنی و تحلیلی استفاده کنند و چون این یک کار سخت و سنگینی است لازمه آن این است که با حوصله و با دقت بیشتری اتفاق بیافتند.
وی افزود: با توجه به این که بعضی از مؤسسات، هم کارهای تبلیغی، آموزشی و ترویجی دارند و هم فعالیت پژوهشی انجام میدهند، به نظر میآید بهتر این است که در سطحبندی، تفکیک موضوعی صورت پذیرد، یعنی بتوانند خطدهی کنند و بعضی از مؤسسات را صرفاً به سوی مسائل پژوهشی و علمی ببرند که بتوانند در متون قرآنی تحقیقات بیشتری داشته باشند.
رقابت مؤسسات در کسب درجات عالیتر؛ از جمله موانع اجرای طرح سطحبندی
حجتالاسلام قربانپور با اشاره به ضرورت و چالشهای سطحبندی مؤسسات قرآنی، عنوان کرد: به نظر میآید از همین آغاز کار، مقاومتهایی برای اجرای طرح سطحبندی صورت پذیرد، مثلاً ادعای بعضیها برای کسب درجات عالیتر و بهتر از جمله این موارد است و لازمه آن این است که توجیه اولیه صورت پذیرد تا این مقاومت به وجود نیاید.
وی تصریح کرد: مانع بعدی این است که افرادی که در سطحبندی شرکت میکنند، گاهیاوقات از برخی امورات دلسرد میشوند و کار را به نهایت نمیرسانند و اگر این کار نهایی نشود، ضررهایی دارد به جهت این که ممکن است برخی مؤسسات سطحبندی شوند و برخی نشوند و این یک مانع کیفی میشود.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان مرکزی در پایان خاطرنشان کرد: امید است مؤسسات با نیت نشر قرآن در عرصه دنیای فعلی به عنوان کار فنی پا به میدان گذارند و بقیه نهادها نیز کمک کنند، البته یک جریانسازی عمومی لازم است تا مؤسسات و مراکز و پیشکسوتان در این عرصه اذهان آماده داشته باشند و در پیشرفت این طرح کمک کنند.