کد خبر: 1342471
تاریخ انتشار : ۲۴ آذر ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۷
حجت‌الاسلام میربد:

جامعه امروز نیازمند پژوهش‌های کاربردی در حوزه دین است

گروه فعالیت‌های قرآنی: معاون تبلیغات اسلامی چهارمحال و بختیاری با انتقاد از انجام فعالیت‌های قرآنی بدون پژوهش، جامعه امروز را به شدت نیازمند پژوهش‌های کاربردی در حوزه دین دانست و گفت: زمانی یک فعالیت فرهنگی اثرگذار خواهد بود که با پژوهش شروع شود.


حجت‌الاسلام سیدمحمد میربد، معاون فرهنگی و پژوهشی تبلیغات اسلامی چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از چهارمحال و بختیاری، به بررسی و تبیین وضعیت موجود پژوهش و تحقیق در عرصه‌های فرهنگی و قرآنی پرداخت و گفت: از گذشته تاکنون فعالیت‌ها و اقدامات پژوهشی قرآنی و دینی فراوانی در حوزه‌های تفسیر، علم حدیث، تاریخ، ادبیات، فلسفه و علوم دینی صورت گرفته است اما متأسفانه عملیاتی و کاربردی نبوده است.



وی با بیان اینکه امروزه به شدت نیازمند تحقیق و پژوهش کاربردی در حوزه دینی هستیم، اقدام و برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در طول سال‌های اخیر را تنها یک اقدام و فعالیت نظری و سطحی دانست.



حجت‌الاسلام میربد کار تحقیقاتی و کاربردی را لازمه توسعه و ارتقای فعالیت‌های دینی و قرآنی در جامعه دانست و تصریح کرد: زمانی یک فعالیت فرهنگی، دینی و قرآنی در جامعه اسلامی نهادینه و اثرگذار خواهد بود که در ابتدای شروع آن یک کار تحقیقاتی و کابردی صحیح صورت گرفته باشد.



آسیب فعالیت‌های دینی نبود پژوهش است



وی با بیان اینکه متأسفانه فعالیت‌های فرهنگی و دینی در کشور هیچ گونه عقبه و کار تحقیاتی و پژوهشی ندارد، خاطرنشان کرد: متأسفانه فعالیت‌ها و برنامه‌ریزی‌های فرهنگی به‌ویژه در حوزه قرآن و دین فاقد پشتوانه و کار پژوهشی و تحقیقاتی هستند که نتیجه آن متوقف شدن طرح‌هایی مانند طرح تربیت 10 میلیون حافظ در کشور است.



حجت‌الاسلام میربد پژوهش و تحقیق را پشتوانه و نیاز اصلی برنامه‌ریزی‌های فرهنگی در کشور دانست و بر گسترش و نهادینه‌کردن کار پژوهشی، تحقیقاتی و کاربردی در تمام برنامه‌ریزی‌ها و فعالیت‌ها به‌ویژه عرصه فرهنگی تأکید کرد.



وی با بیان اینکه متأسفانه دستگاه‌ها در انجام فعالیت‌های فرهنگی سریع تصمیم می‌گیرند، تصریح کرد: متأسفانه فعالیت‌ها و اقدامات فرهنگی با سرعت و بدون هیچ کار تحقیقاتی در کشور صورت می‌پذیرد اما پس از چند مدت خلأها و نواقص کار بر اثر بی‌توجهی و عدم کار پژوهشی و کاربردی  ظهور و بروز پیدا می‌کند.



حجت‌الاسلام میربد به نقش  پژوهش و تحقیق در اثربخشی اقدامات فرهنگی اشاره و تصریح کرد: پژوهش و تحقیق نقاط کور، غیر شفاف و پنهان کار را آشکار می‌سازد و به‌واسطه پژوهش، فعالیت‌ها خط و مشی صحیح و توسعه و پیشرفت رو به جلویی خواهند داشت.



توسعه فعالیت‌های قرآنی در سایه پژوهش رقم می‌خورد



وی با تأکید لزوم آغاز فعالیت فرهنگی و قرآنی مبتنی بر کار کاربردی و پژوهشی، اظهار کرد: نقطه آغاز فعالیت‌های فرهنگی در هر عرصه‌ای باید مبتنی بر کار کاربردی و کارشناسی باشد؛ چرا که توسعه و پیشرفت در سایه پژوهش و تحقیق رقم خواهد خورد.



حجت‌الاسلام میربد با تأکید بر ضرورت فعال‌سازی مراکز پژوهش در کشور تصریح کرد: متأسفانه در حال حاضر مراکز پژوهشی و برنامه‌ریزی در تمام عرصه کشور به سمت یک فضای نظری و سطحی نگری گرایش پیدا کرده است  که می‌طلبد با فعال‌سازی مراکز پژوهشی کار علمی و تحقیقاتی را در کشور نهادینه کرد.



وی همچنین به سند توسعه قرآنی کشور اشاره و خاطرنشان کرد: آیا این این سند براساس یک کار پژوهشی و تحقیقاتی صحیح تنظیم شده است؟ آیا این سند مبتنی بر کار یک عالمانه تنظیم شده است؟ آیا در این سند واقعیت‌ها و ظرفیت‌ها مردمی در نظر گرفته شده است؟ این‌ها انتقاداتی است که بر این سند وارد و باید بررسی و موشکافی شوند.



وی نبود یک کارتحقیقاتی صحیح را منشأ تمام خلأها در فعالیت‌های قرآنی دانست و گفت: چرا همیشه اعتبارات قرآنی کفاف فعالیت‌ها را نمی‌دهد؟ چرا حافظان قرآن در کشور کم و محدود هستند؟ چرا قرائت و روخوانی قرآنی در جامعه ضعیف است؟ چرا تفسیر در آیات قرآن مهجور مانده است؟ چقدر قرآن در خانه و روح و عمل ما اثر داشته است؟ به یقیین منشأ این خلأها و ضعف‌ها در نبود کار پژوهشی و کاربردی صحیح در حوزه قرآنی و دینی است.



حجت‌الاسلام میربد با انتقاد از اینکه هیچ کدام از دستگاه‌های فرهنگی دغدغه کار کاربردی و عالمانه را ندارند، تصریح کرد: متأسفانه حاکمیت سلایق و نظرات شخصی و گروهی و عدم توجه به کار عالمانه و مدبرانه کار فرهنگی و قرآنی را دست خوش تغییر و تحولاتی فراوانی کرده است که اگر این گونه ادامه داشته باشد به‌زودی در عرصه فرهنگی ضعف‌ها نمود خواهد یافت.

captcha