مصطفی عباسیمقدم، عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) دین مبین اسلام را دارای مجموعهای از باورها و اندیشهها و یک سلسله دستورات برای نجات انسان از سوءاخلاقها و انحرافها دانست و گفت: افراد یک خانواده با بکارگیری این دستورات و رویهها میتوانند شاهد رشد اجتماعی و فرهنگی خانواده خود باشند.
وی به حوزه باورها و اعتقادات اشاره و عنوان کرد: بر این اساس انسانها ذاتا دارای شخصیت، هویت و انسانیت واحد هستند و هیچ انسانی ذاتا بر دیگری برتری ندارد، در حوزه خانواده و اجتماع آنچه باید ملاک باشد حق و حقیقت است نه سن و سال و جنس و طبقه. اگر حرف حقی در خانوادهای بیان شد پدر و یا مرد نباید به خاطر اینکه این سخن از جانب وی بیان نشده است خط بطلان بر آن بکشد.
اصل روابط خانوادگی مؤدت و رحمت است
عباسیمقدم به ترکیب حقوق و تکالیف و موازین انسانی و عاطفی اشاره کرد و گفت: اسلام از حقوق خانواده سخن به میان میآورد و قوانینی همچون ارث، ارتباط زن و شوهر و فرزنندان و پدر و مادر را مطرح می کند اما تأکید اصلی بر مؤدت و رحمت در خانواده است. فضای مؤدت و رحمت برای هر زندگی خانوادگی لازم و ضروری است.
وی به شرح آنچه میتواند منجی روابط خانوادگی از دیدگاه اسلام باشد و ما امروز از آن غافل شدهایم پرداخت و گفت: پایبندی به حقمحوری از جمله مهمترین رویکردها در زندگی خانوادگی است. حقیقت نباید فدای رفاقت، خرافه و مصلحتها شود. دروغ و نفاق امروز بعد گستردهای در زندگی خانوادها پیدا کرده است و در دراز مدت سبب ایجاد مشکلات متعددی میشود و این در حالی است که تعالیم دینی ما را از دروغ به شدت بر حذر داشته ست.
محبت کاذب هم نفاق است
وی نفاق بین زوجین را حتی در صورتی که اظهار به محبت کاذب کنند را سبب ایجاد مشکل در خانواده دانست و گفت: برخوردهای تعارف آمیزبا خانواده همسر، اظهارمحبت در صورتی که کینهای به دل داریم نوعی نفاق محسوب میشود ولی حقیقت محوری راستی و درستی را به دنبال دارد و سبب روشنگری در روابط میشود و بسیاری از سوء تفاهمها را از بین میبرد.
گاهی از یاد میبریم که روزی، دست خداوند است
عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان، چشم و هم چشمی را آفت دیگر خانوادهها در دهه گذشته دانست و گفت: گاهی از یاد میبریم که روزی، دست خداوند است و میزان بهرهمندی ما از نعمات الهی را خداوند تعیین میکند، شاید برخی افراد از ثروت زیادی بهرهمند باشند اما میزان برخورداری و بهرهمندی آنان از ثروت منوط به میزانی است که خداوند مقرر میفرمایند و شاید به واسطه انواع بیماریها استفاده از آن ثروت برای افراد مقدور نباشد.
چشم و همچشمی آفت زندگی خانوادگی
وی به تأکید آیه 131 سوره مبارکه طه که میفرمایند: «وَلَا تَمُدَّنَّ عَیْنَیْکَ إِلَى مَا مَتَّعْنَا بِهِ أَزْوَاجًا مِّنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَیَاةِ الدُّنیَا لِنَفْتِنَهُمْ فِیهِ وَرِزْقُ رَبِّکَ خَیْرٌ وَأَبْقَى؛ زنهار به سوى آنچه اصنافى از ایشان را از آن برخوردار کردیم [و فقط] زیور زندگى دنیاست تا ایشان را در آن بیازماییم دیدگان خود مدوز و [بدان که] روزى پروردگار تو بهتر و پایدارتر است» اشاره و عنوان کرد: ثروت ثمره تلاش انسان و وظیفه وی است ولی در نهایت به صلاح دید خداوند بستگی دارد. چشم و هم چشمی سست ایمانی را در پی دارد و همچون خورهای آرامش و آسایش انسان را از بین میبرد.
از بین رفتن حرمتها در سایه آزادی و روشنفکری
عباسیمقدم آسیب دیگری که خانوادهها را تهدید میکند از بین رفتن حرمتها در سایه مباحثی همچون آزادی و روشنفکری دانست و گفت: رابطه بین اعضای خانواده همچون زوجین حتی رابطه فرزندان با والدین در عین صمیمت باید از یک حرمت خاص بهرهمند باشد. همچنین افراد خانواده باید نسبت به حقوق و ظایف خود در خانواده آگاه باشند تا سبب تضعیف حقوق دیگری نشوند.