به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حوزه فرهنگ و ادب در هفتهای که گذشت خبرهای متنوع بسیاری را برای علاقهمندان به این حوزه داشت که رونمایی از کتابهای مختلف، در صدر اخبارها این حوزه بود.
نشست خبری جشنواره ادبی یوسف برگزار شد
اولین نشست خبری ششمین جشنواره جایزه ادبی یوسف، روز دوشنبه، 25 آذرماه برگزار شد. در بخش اصلی یا همان بخش ارسالی آثار تاکنون 380 عنوان داستان از 180 نویسنده به جشنواره ارسال شده است. تجربه سالهای گذشته نشان میدهد در هفته آخر ترافیک ارسال آثار بیشتر میشود و پیشبینی ما این است که تعداد آثار ارسالی حداقل به دو برابر این تعداد برسد.
نخستین همایش بینالمللی اسناد ایرانی برگزار شد
نخستین همایش بینالمللی اسناد ایرانی همزمان با چهارمین جشنواره هفته پژوهش و با حضور سفرا، رؤسای آرشیوهای ملی و رایزنان فرهنگی 45 کشور جهان و جمعی از فرهیختگان ملی و بینالمللی برگزار شد.
اسحاق صلاحی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و رئیس آرشیو ملی ترکیه در این مراسم سخنرانی میکنند. همچنین امضای تفاهمنامه با دانشگاه امیرکبیر و رونمایی از پنج عنوان کتاب منتشر شده توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی از جمله برنامههای این همایش بود.
بدهی صندوق حمایت از نویسندگان جزء دیون دولت به تأمین اجتماعی محسوب شود
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نامهای به رئیس جمهور خواستار آن شد که بدهی انباشته صندوق حمایت از نویسندگان و روزنامهنگاران و هنرمندان جزء دیون دولت به تامین اجتماعی محاسبه شود.
بر همین اساس، مهدی شجاعی، مدیرعامل صندوق حمایت از نویسندگان، روزنامهنگاران و هنرمندان درباره سرانجام پیگیریها برای حل وقفه ایجاد شده در پوشش بیمهای اعضای این صندوق و اهالی فرهنگ و هنر، گفت: ما مشغول حل و فصل مسائل گذشته صندوق حمایت با سازمان تأمین اجتماعی هستیم. از سوی دیگر علی جنتی، وزیر ارشاد در نامهای به رئیس جمهور خواستار آن شده است که بدهی صندوق حمایت از نویسندگان، روزنامهنگاران و هنرمندان بابت بیمه اهالی فرهنگ، هنر و رسانه، جزء دیون دولت به تأمین اجتماعی محسوب شود.
ارائه آثار ایرانی ـ اسلامی در 3 نمایشگاه کتاب بینالمللی
محمدعظیمی، مدیرعامل مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران با اشاره به حضور کشورمان در نمایشگاههای کتاب خارج از کشور گفت: جمهوری اسلامی ایران، حضور در نمایشگاههای پاریس، دهلی و بلونیا را طی امسال در دستور کار قرار داده و برای حضور در آنها ثبتنام کرده است.
وی موضوعات آثاری که در این نمایشگاه عرضه میشوند را اجتماعی، آموزشی، قصص قرآنی، دفاع مقدس و ادبیات کودکان و نوجوانان برشمرد و افزود: در حال حاضر برای حضور در نمایشگاه کتاب دهلی که از 26 بهمن تا 4 اسفند برگزار میشود، آمادگی حضور داریم و غرفه مورد نیاز را هم اجاره کردهایم؛ همچنین در نمایشگاه پاریس که در اوایل فروردین 93 برگزار میشود، ثبتنام کردیم.
ناگفتههای محمد هاشمی کتاب شد
کتاب «خاطرات محمد هاشمی»، برادر آیتالله اکبر هاشمیرفسنجانی توسط فاطمه یابنده تدوین و به همت مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شد.
پرسش از ویژگی جامعه دانایی و سکوت از ویژگی جامعه نادانی است
ابوالقاسم حسینجانی، شاعر و پژوهشگر نهجالبلاغه و قرآن در سیزدهمین نشست «ادبیات جهانی انسان در نهجالبلاغه و قرآن» با اشاره به اینکه ویژگی جامعه دانایی، پرسش و پرسشگری است، گفت: در جوامع دانایی، بیشتر به پرسش و پرسشگری توجه دارند؛ سؤالاتی در ذهن انسانهای آن جامعه درباره مسائل پیرامون نقش میبندد، در صورتی که مشخصه جامعه جاهلیت سکوت است و هیچ سؤالی برای افراد آن جامعه به وجود نمیآید و در واقع اینگونه جوامع، قبرستانی بیش نیستند.
اجرای طرح نشر زبان فارسی در قالب 300 پست سازمانی خارجی
مراسم رونمایی از 110 اثر پژوهشی دوشنبه، 25 آذرماه با حضور غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، محمدباقر خرمشاد، رئیس فرهنگ و ارتباطات اسلامی و آیتالله محسن اراکی، دبیر مجمع تقریب مذاهب اسلامی در محل حسینیه الزهرا(س) سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.
حدادعادل در این مراسم با گرامیداشت یاد شهید انصاری، رایزن فرهنگی ایران در لبنان گفت: از اولین روزهای تأسیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، افتخار عضویت در شورای سازمان را داشتم و از دور و نزدیک به اعتبار زبان فارسی با این سازمان در ارتباط بودم.
وی افزود: وقتی از واژه اقتدار سخن به میان میآید، اذهان نخست به سمت اقتدار نظامی، اقتصادی یا سیاسی تمایل پیدا میکند؛ در حالی که در این فهرست نباید از اهمیت اقتدار فرهنگی غافل شد؛ چرا که اقتدار فرهنگی با دل، اندیشه و جان فرهیختگان ادب و هنر سر و کار دارد و میتواند زمینهساز موفقیت در عرصههای سیاسی، اقتصادی و نظامی باشد.
صاحبخانه شدن نمایشگاه کتاب در ضمان همکاری شهرداری و ارشاد
سیدعباس صالحی، رئیس نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در بازدید از مجموعه باغ کتاب که دوشنبه، 25 آذرماه صورت گرفت، با بیان مطلب فوق و مناسب دانستن باغ کتاب برای برگزاری نمایشگاههای تخصصی نشر گفت: امکان ایجاد فضای دائمی نشر برای مخاطبان در باغ کتاب وجود دارد و باید تلاش شود این مجموعه را به بوستانی دائمی برای کتاب تبدیل کنیم تا بتوان تازههای کتاب و عناوین مهم را به طور مستمر در دسترس مردم قرار داد.
30 آذر؛ برگزاری مراسم سالگرد خلیل عمرانی
در مراسم سالگرد درگذشت مرحوم خلیل عمرانی که با مشارکت مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری و جمعی از سازمانها و مراکز فرهنگی - هنری کشور برگزار میشود، جمعی از شاعران و پیشکسوتان شعر و ادب سخنرانی میکنند.
در این مراسم جمعی از شاگردان عمرانی در رابطه با شخصیت فرهنگی و ادبی وی سخنرانی میکنند؛ همچنین مراسم بزرگداشتی نیز روز پنجشنبه، 21 آذر در بوشهر برگزار شد.
شماره 81 امتداد از حضور فرزند رهبر معظم انقلاب در جبهه لبنان میگوید
ماهنامه فرهنگ، هنر و ادبیات مقاومت با عنوان «امتداد»، شماره هشتاد و یکم خود را روانه بازار کرد. یکی از مطالب این شماره به این مطلب اختصاص داشت: «فرزند آیتالله تبریزی به نام شیخ جعفر، با نام مستعار سعادتی و با اینکه روحانی بود، ولی با لباس نظامی و در گروه تخریب حضور پیدا کرده بود. من اول او را نمیشناختم، ولی بعد که با ایشان رفیق شدم و متوجه شدم کیست. آقا مصطفی، پسر آقای خامنهای هم با نام حسینی در جبهه حضور داشت یا مثلاً سعید منتظری، پسر آقای منتظری هم در جنگ حضور داشت.»
زندگینامه مستند شهید حسن صوفی منتشر شد
سردار علی ناظری، مدیر انتشارات فاتحان درباره کتاب «صوفی» گفت: این اثر مستند درباره زندگینامه شهید حسن صوفی، یکی از فرماندهان استان همدان و برادر معاون صدای سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران بوده که از زبان خانواده و همرزمان وی بیان شده و امیرحسین انبارداران آن را به نگارش درآورده است.
وی افزود: شهید صوفی در سن 22 سالگی، پنج لشکر بسیجی را ساماندهی و به جبهههای جنگ اعزام میکند؛ از این رو فعالیت جدی هم در پیروزی انقلاب و هم در دفاع مقدس داشته و از این نظر فرمانده موفقی بوده است. به همین دلیل مطالعه این اثر میتواند برای جوانان و مسئولان به خاطر تفکر، روحیه و ایدههایی که این شهید دنبال میکرد، قابل استفاده باشد.