جعفر بوالهری، استاد روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به معیارهای انسان سالم اشاره کرد و گفت: داشتن آرامش، سازگاری، انعطافپذیری و مهار خشم، نداشتن عصبیت، کینه و دشمنی از مهمترین معیارهای انسان سالم است که قرآن نیز به طور مبسوط و مکررا به هر یک از این ویژگیها میپردازد.
وی با اشاره به توانمندی و کارآمدی به عنوان دیگر ویژگیهای انسان سالم، بیان کرد: هر یک از افراد با توجه به جایگاه شغلی خود باید بتوانند به عنوان فردی مؤثر و خلاق فعالیت کرده و نوآفرین باشند تا با خلاقیت به مرتفع شدن مشکلات خود و دیگران اقدام کند.
بوالهری عشق و محبت را از دیگر ویژگیها و معیارهای انسان سالم برشمرد و گفت: دوست داشتن، تعلق خاطر و محبت از دیگر ویژگیهایی است که از دلبستگی به محیط کار و اطرافیان آغاز میشود و تا دلبستگیهای معنوی ادامه مییابد و موجب تعالی و سلامت انسان میشود.
آغاز مسیر سلامت کامل از 3 تا 4 سالگی
وی دلبستگی به مقولات فردی، خانوادگی و ملی را مقدمه و مبتدای دلبستگی متعالی به خداوند برشمرد و گفت: چنین دلبستگی به خداوند، متعالی و موجب سلامت انسان است؛ تحقیقات نشان داده که این دلبستگی از دوران کودکی و از سه - چهار سالگی شکل میگیرد و ارتقاء مییابد نه اینکه با بلوغ تازه بخواهد شکل بگیرد.
رئیس شبکه ملی تحقیقات سلامت روان با اشاره به صفات سلبیه که در وجود انسان نهی شدهاند، تصریح کرد: عداوت، کینه، خشم، خیانت، تجاوز، زور، ظلم، شکنجه، ترور و .. از مواردی هستند که داشتن آنها سلامت انسان را به مخاطره میاندازد.
احصای مسیرهای رسیدن به سلامت
عضو گروه سلامت معنوی فرهنگستان علوم پزشکی عنوان کرد که توان سازگاری و تطابق با مشکلات نیز از عوامل و نشانههای سلامت است.
وی افزود: برای دستیابی به هر یک از این ویژگیها مسیری ویژه و مشخص باید در پیش گرفت به طوریکه مثلا برای دستیابی به شادی، دهها و صدها تکنیک وجود دارد که باید بر اساس نتایج تحقیقات، بهترین و مناسبترین آنها که ما را به مقصد نهایی میرساند مورد استفاده قرار گیرد تا به سلامت کامل دست یافت.
وی برخی راهها برای رسیدن به شادی را راههایی انحرافی دانست که انسان را به سر منزل مقصود نمیرسانند بلکه از راه به بیراه میکشانند و باید آنها را احصا و از آنها دوری کرد.
بوالهری گفت: صفات سلبیه مصرف نکردن مواد مخدر، آزار و اذیت و سلب حق دیگران، راههای زیادی هستند که برای رسیدن به سلامت نباید در وجود انسان وجود داشته باشد.
ضرورت داشتن اعتقاد به توحید برای پیمودن مسیر سلامت
وی با اشاره به اینکه برای رسیدن به سلامت کامل در روانشناسی نیز داشتن اعتقاد به توحید لازم است، تأکید کرد: تمام مبانی پیشگفته که در مورد ویژگیهای انسان سالم در روانشناسی و روانپزشکی آمده، از دیدگاه قرآنی دارای جایگاهی والا است و معتقدم چیزی نیست که در علم باشد و در قرآن نباشد یا مغایر آن وجود باشد.