حسن فروغی، عضو هیئت علمی گزینش اساتید قرآن دانشگاه آزاد سراسر کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با این که سطحبندی مؤسسات قرآنی چه تأثیری در سرعتبخشی ورود قرآنآموزان به مرحله کسب مهارتهای تخصصی قرآن دارد، گفت: با توجه به اینکه قرآن، خود به همه چیز بهصورت تخصصی نگاه میکند، اجرای طرح سطحبندی در مؤسسات قرآنی نیز بسیار ضروری است و باید در اجرای این طرح یک نگاه واقعبینانه به شرایط موجود داشته باشد و یک نگاه تخصصی لازم است.
وی در رابطه با این که سطحبندی فعالیتهای مؤسسات قرآنی باید براساس چه اصولی صورت پذیرد، عنوان کرد: از نگاه تخصصی، سطحبندی مؤسسات قرآنی بسیار مطلوب و عالی است ولی از نظر واقعبینانه شاید در همه مراکز قرآنی این ظرفیت وجود نداشته باشد.
فروغی با ذکر مثالی اظهار کرد: بهعنوان مثال یک مؤسسه تخصصی که در زمینه ارائه آموزههای قرآنی از جمله حفظ، ترجمه و مفاهیم و قرائت قرآن در سطوح عمومی و تخصصی فعالیت میکند باید در زمینه برگزاری تمامی این کلاسها ظرفیت کافی، اساتید مجرب و طرحها و برنامههای لازم را داشته باشند.
وی سطحبندی مؤسسات قرآنی را عاملی مؤثر بر فضاسازی قرآن در جامعه عنوان کرد و افزود: در واقع در اکثر مراکز چنین ظرفیتهایی برای اجرای طرح سطحبندی وجود ندارد، مگر مراکز خاصی، به عنوان مثال تعدادی از مؤسسات قرآنی در قم واجد چنین شرایطی هستند.
فروغی بیان کرد: این روزها با توجه به گستره حوزه ارتباطی و فضای مجازی، امکان تخصصی شدن آموزههای قرآنی در این حوزه وجود دارد و باید مرکزی تشکیل شود و این خود نیاز به سیاستهای راهبردی و پشتوانه علمی قوی دارد تا تحت یک برنامهریزی کلان، علمی، مدون، استاندارد و آکادمیک، ظرفیتهای قرآنی تقویت شوند.
وی با تأکید بر نقش فعالیتهای پژوهشی در سطحبندی مؤسسات قرآنی، عنوان کرد: با توجه به الهام و آموزشی که از قرآن میگیریم در زمینه آموزش قرآن و قرآنپژوهی نیز باید نگاه تخصصی داشته باشیم.
دبیر علمی فصلنامه علمی ـ پژوهشی قرائتپژوهی گفت: باید مشخص شود که هدف از سطحبندی چیست، هر مؤسسهای در یک زمینه موفق است، با بررسی فعالیت مراکز با یک نگاه تخصصی و ایجاد تعامل حقیقی بین مؤسسات قرآنی و مشخص شدن اهداف، همه مراکز در یک سطح قرار خواهند گرفت، همچنین با اجرای طرح سطحبندی هر مرکز قرآنی نسبت به تخصص خود برای مراکز دیگر الگو میشود.
بررسی وضعیت محتوایی مؤسسات قرآنی در زمینه اجرای طرح سطحبندی
وی در ادامه افزود: سطحبندی در صورتی معنا پیدا میکند که چند مؤسسه وجود داشته باشند که در یک حوزه ظرفیت دارند و در اجرای این طرح باید مؤسسات را از نظر شکلی، سازمانی، محتوایی و برونداد علمی مورد بررسی دقیق قرار داد.
عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی(ص) درباره این که برگزاری مسابقات قرآنی چه تأثیری در مشخص شدن سطوح آموزشی مؤسسات قرآنی دارد، اظهار کرد: مسابقات قرآن اگر در راستای آموزش و نگاه تخصصی به قرآن برگزار شود، میتواند تأثیرگذار باشد، ولی کمتر چنین حقیقتی وجود دارد.
توجه به ظرفیت افراد در زمینه برگزاری مسابقات قرآن
وی بیان کرد: معمولاً در سال چند بار مسابقات قرآن برگزار میشود و هر شخص با توجه به ظرفیتهایی که دارد در مسابقات شرکت میکند و سطح آن مشخص میشود در واقع مسابقات قرآن باید هدفمندتر برگزار شود؛ مسابقه بهعنوان یک آزمون ارزشیابی خوب است، اما باید نسبت به رویکرد و ساختار برگزاری آن تجدید نظر شود.
فروغی در رابطه با موانع اجرای این طرح آموزشی، تصریح کرد: قطعاً چون نگاه جامعی نسبت به این قضیه وجود ندارد، معیارها کاملاً مشخص نیست و ممکن است برخی مراکز دچار دلزدگیهایی شوند.
وی یادآور شد: در حال حاضر قائده و استاندارد علمی برای این طرح در نظر گرفته نشده و یک سری کلیات در نظر گرفته شده است، ضمن اینکه باید به فعالیتهای قرآنی ارج نهیم، اما این فعالیتها باید ساماندهی شود و یک هیئت علمی وجود داشته باشد که قوائدی برای اجرای این طرح در نظر بگیرد.
هدفمند شدن مؤسسات قرآنی با ایجاد حلقه ارتباطی و علمی بین نهادهای قرآنی
فروغی اظهار کرد: به هر حال باید نگاه جامعتری وجود داشته باشد و حلقه ارتباطی علمی بین مراکز و نهادهای قرآن برقرار شود تا هدفمندتر این سیاستهای علمی را دنبال کنند.
وی در مورد این که سطحبندی مؤسسات قرآنی نیازمند پشتیبانی و راهنمایی مناسب از سوی چه مراکزی است، تصریح کرد: در حال حاضر حامی اصلی فعالیتهای قرآنی در سطح کشور، رهبر معظم انقلاب اسلامی هستند که برحق نظرات دقیق و کارشناسی دارند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بعضاً دیگر اساتید نیز نگرشهای مختلفی را دارند، اما وحدت رویه و ساماندهی علمی کمتر مشهود است و علاقهمندان به فعالیتهای قرآنی نیز باید تشکلهایی را تشکیل دهند و به حمایت از فعالیتهای قرآنی بپردازند.