سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به اینکه پیشکسوت قرآنی کسی است که در راه ترویج فرهنگ قرآنی در هر رشتهای خدمات و فعالیت مفید داشته باشد، گفت: این فعالیت میتواند در حوزه قرائت، حفظ، مفاهیم و ترجمه قرآن کریم یا هنر کتابت و یا سایر هنرهای قرآنی باشد.
تلاش برای انتقال تجربیات پیشکسوتان
وی در مورد وضعیت مطلوبی که میتوان برای یک پیشکسوت قرآن ترسیم کرد، افزود: این وضعیت مطلوب را میتوان در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار داد؛ یکی از آنها بررسی جایگاه اجتماعی و فرهنگی پیشکسوتان است. در این بخش انتظار این است که از تجارب، توانمندیها، افکار فرهنگی و قرآنی پیشکسوتان بهترین استفاده و بهرهمندی به عمل آید.
قائم مقام شورای عالی قرآن با بیان اینکه وضعیت مطلوب یک پیشکسوت قرآنی در بخش اجتماعی و فرهنگی زمانی محقق میشود که نظرات و برنامهها و افکارش توسط مسئولان مورد احترام قرار گیرد، تصریح کرد: باید فضایی در کشور طراحی شود که از فکر، اندیشه و تجربیات تمام پیشکسوتان قرآنی در همه ابعاد تخصصی استفاده شود و به گونهای نباشد که فردی که عمری را در ترویج قرآن صرف کرده است، به یک باره فراموش شود و تجربیات گرانسنگی که با هزینههای بسیار زیاد کسب شده است، به نسل جوان منتقل نشود. باید با تشکیل گروههای فکری و اتاقهای فکر از این ظرفیت استفادههای لازم انجام گیرد.
انتظار توجه بیشتر به وضعیت معیشتی پیشکسوتان
سرابی یکی دیگر از موارد سنجش مطلوبیت وضعیت پیشکسوتان را مربوط به وضعیت معیشت و اقتصادی آنها دانست و اظهار کرد: در این حوزه هم انتظار این است که پیشکسوتان قرآنی از حداقلهایی مطابق با شئون یک مبلغ قرآن بهرهمند شوند؛ زیرا حوزه فعالیتهای قرآنی از لحاظ اقتصادی، یک حوزه پررونق مخصوصاً برای افرادی که به عشق قرآن و خلوص نیت فعالیت میکنند، نیست و معمولاً از لحاظ معیشتی در دوران پیشکسوتی چندان مناسب نیست؛ به هر حال این انتظار از نظام جمهوری اسلامی وجود دارد که توجه ویژهای به این موضوع داشته باشد.
این فعال قرآنی کشورمان با تأکید بر اینکه بحث بیمههای درمان تکمیلی باید بیش از اینها جدی گرفته شود، گفت: متأسفانه در سالهای گذشته مشاهده شد برخی نخبگان و بزرگان قرآنی در شرایط نامساعد اقتصادی قرار گرفتهاند و با بیماریهای صعبالعلاجی دست و پنجه نرم کردند که اگر پیگیری و حساسیت برخی از مسئولان به صورت خاص و خارج از وظایف حقوقی و دستگاهی نبود، شاهد مشکلات بیشتری برای این عزیزان میبودیم.
وی با بیان اینکه باید برای این قبیل مشکلات برنامهریزیهای تخصصی صورت بگیرد، افزود: با توجه به اینکه پیشکسوتان قرآنی حق بزرگی بر گردن فرهنگ جمهوری اسلامی و ترویج این فرهنگ دارند، باید قدر و منزلت آنها به بهترین وجه ممکن نگه داشته شود.
وضعیت فعلی پیشکسوتان قرآنی در جامعه چندان مطلوب نیست
قائم مقام شورای عالی قرآن در ادامه در پاسخ به این سؤال که وضعیت فعلی پیشکسوتان قرآنی در جامعه از مطلوبیت لازم برخوردار است یا نه، خاطرنشان کرد: به نظر بنده وضعیت فعلی چندان مطلوب نیست و فکر میکنم باید مسئولان زیربط برنامهریزی و فکر اساسی در این زمینه داسته باشند تا پیشکسوتان قرآنی بتوانند جایگاه واقعی خود را در جامعه پیدا کنند.
سرابی با تأکید بر اینکه مطلوب نبودن وضعیت جامعه قرآنی تنها مربوط به پیشکسوتان قرآنی نیست، گفت: به نظر بنده کل جامعه قرآنی و فعالان قرآنی از حمایتهای خوبی برخوردار نیستند، مثلاً در عرصه بیمه فعالان قرآنی با مشکل مواجه هستیم؛ زیرا این بیمه پوشش کاملی ندارد و شامل همه فعالان قرآنی نمیشود، بنابراین پیشکسوتان نیز به تبع دارای چنین وضعیتی هستند.
برای بیه فعالان قرآنی چارهاندیشی شود
این فعال قرآنی کشورمان تصریح کرد: در حال حاضر بعضی از پیشکسوتان هستند که بیمه فعالان قرآنی که برای افراد شاغل فعلی در نظر گرفته شده است، شامل حال آنها نمیشود؛ زیرا از سن بالایی برخوردارند، مشمول قوانین آن بیمهها نمی شوند. اینها باید توسط متولیان امر چارهاندیشی شود تا شرایط مناسب بر فعالان قرآنی و پیشکسوتان این عرصه حاکم شود.
وی خلأ قانونی را یکی از دلایل وجود نداشتن سازمان و ارگانی که صرفاً به امور پیشکسوتان قرآنی بپردازد، عنوان و خاطرنشان کرد: در کشور سازمانها و دستگاههای متعدی مثل سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان تبلیغات اسلامی و و زارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند که از جهات مختلف با فعالان قرآنی در ارتباط هستند، با توجه به اینکه این نهادها در حوزه فعالیتهای قرآنی مسئولیت دارند، همینها هم میتوانند این وظیفه را بر عهده بگیرند، البته این امر مستلزم این است که دولت برای پشتیبانی از فعالان قرآنی قوانین و اعتبارات بودجهای مناسبی را در نظر بگیرد.
لزوم راهاندازی صندوق حمایت از فعالان قرآنی
سرابی گفت: در حال حاضر صندوق حمایت از فعالان فرهنگ و هنر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود دارد که حمایتهای لازم از فعالان حوزه فرهنگ و هنر را به عمل میآورد که اگر تصویب شود و بودجه کافی هم اختصاص داده شود، همین صندوق میتواند فعالان قرآنی را مورد پوشش قرار دهد، در حال حاضر برخی از فعالان قرآنی تحت پوشش این صندوق هستند؛ اما این پوشش، پوشش کاملی نیست؛ یعنی هم شامل همه فعالان قرآنی نمیشود و هم خدماتش جامع و کامل نیست.
قائم مقام شورای عالی قرآن یادآور شد: اگر چنن صندوقهایی تقویت شوند و اعتبارات کافی در دسترس آنها قرار گیرد، میتوانند این وظایف را بهخوبی انجام دهند. سازمان اوقاف و امور خیریه به عنوان متولی برگزاری مسابقات قرآن که ارتباط نزدیکی با فعالان قرآنی دارد نیز میتواند این وظیفه را به خوبی انجام دهد، با این شرط که اعتبارات مورد نیاز نیز تأمین و در بودجههای سالانه مورد توجه واقع شود.
این فعال قرآنی کشورمان در پایان در پاسخ به این سؤال که مهمترین مشکل پیش روی پیشکسوتان قرآنی از چه نوعی است، اظهار کرد: با توجه به اینکه فعالان قرآنی خیلی در فعالیتهای خود مسائل اقتصادی و آینده معیشتی را در نظر نمیگیرند، لذا وقتی به سن بازنشستگی و پیشکسوتی میرسند؛ معمولاً مشکلات معیشتی دارند. به این مشکل باید مشکلات بیمهای نیز اضافه کرد و این خلأ و مشکل در مورد این عزیزان وجود دارد. اگر بخواهیم حمایتی از این افراد داشته باشیم، باید شناخت کاملی از مشکلات این دوره داشته باشیم.