رضا نباتی، مؤلف کتابهای درسی آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با اساتید و مربیان قرآن مؤسسات و مراکز قرآنی، گفت: اساتید و مربیان قرآن باید با توجه به مهارتهایی که دارند، برای تدریس در یک مرکز قرآنی انتخاب شوند.
اکتفای مؤسسات به حوزه آموزش؛ ضعف در پاسخگویی به نیاز جامعه
این نویسنده و مؤلف با اشاره به اینکه در حوزه ترویج فعالیتهای قرآنی تاکنون کار قابل توجهی انجام نشده است، اظهار کرد: اکتفای مؤسسات به حوزه آموزش و دریافت مجوز برای فعالیت در این عرصه، پاسخگوی نیاز جامعه نیست؛ زیرا مراکز و مؤسساتی وجود دارند که کار پژوهش و تولید منابع و لوحهای آموزشی را انجام میدهند و نیاز به مؤسساتی دارند که به تبلیغ، معرفی و فروش این محصولات بپردازند و مشاهده میشود که جای این مؤسسات در بین مؤسساتی که مجوز فعالیت دریافت کردهاند، خالی است.
نباتی با تأکید بر پرداختن به استانداردسازی حوزه مدیریت، ترویج و آموزش، افزود: با توجه به نبود استاندارد در حوزه مدیریت، ترویج و آموزش همیشه کیفیت فدای کمیت میشود؛ یعنی این امر باعث میشود تا اساس و اهداف برنامههای در حال اجرا توسط مؤسسات و مراکز قرآنی مشخص نشود که توجه به این حوزه نیز ضروری است.
آموزش کمّی سد راه آموزش کیفی
وی در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر نقصی که در حوزه آموزش و تدریس وجود دارد «آموزش علیه آموزش» است؛ یعنی آموزشی کمّی سد راه برای آموزش کیفی شده است.
نباتی در بخش دوم گفتوگوی خود با خبرگزاری ایکنا افزود: در حوزه قرآن عقبماندگی علمی شدیدی وجود دارد و دلیل این عقبماندگی این است که سالیان سال تحولی در حوزه فعالیتهای قرآنی اتفاق نیفتاده است.
مؤلف کتابهای درس قرآن آموزش و پرورش بیان کرد: با توجه به مطالب فوق، زمانی هم که فردی حرف جدیدی در حوزه فعالیتهای قرآنی مطرح میکند، جانبگیری شده و با وی برخورد میشود.
وی اظهار کرد: متأسفانه بسیاری از فعالیتهای قرآنی کشور چه در حوزه ارگانهای دولتی و چه در حوزه ارگانهای مردمی تحت مسئولیت افراد خاصی است نه یک سیستم و چون سیستمی با این موضوع برخورد نمیشود، اهداف تعریف شده و مصوب یا ضعیف و یا اصلا وجود ندارد، در نتیجه این امر باعث شده است که در این حوزه سلیقهای عمل شود.
توجه به اتمام تاریخ مصرف برخی از روشهای آموزش قرآن
نباتی با اشاره به اینکه تاریخ مصرف برخی از روشهای آموزشی به پایان رسیده است، افزود: با توجه به نظارتی که بر روی روشهای آموزش قرآن وجود ندارد، برخی از مربیان از روشهای آموزشیای که زمان استفاده از آنها به پایان رسیده است، بهره میگیرند و این خود این موضوع میتواند به گریز مخاطبان منجر شود.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه در جامعه اجازه مطرح شدن افکار جدید در حوزه فعالیت قرآنی به کسانی که در مسابقات بینالمللی قرآن رتبه کسب کردهاند داده میشود، این حوزه پیشرفت چندانی ندارد.
نباتی با بیان اینکه استقبال و اقبالی برای ورود افراد جدید در حوزه قرآن وجود ندارد، گفت: روشها، سرفصلها و برنامههای تاریخ مصرف گذشته و غلط یکی دیگر از دلایل گریز قرآنآموزان از کلا است.
ضرورت توجه مؤسسات قرآنی به فعالیتهای پژوهشی
وی افزود: یکی از معضلات مدیریت قرآنی این است که اکثر این گروه به فعالیتهای پژوهشی بهاء نمیدهند و راهکار گذر از این وضعیت استفاده از چهرهها و فعالان جدید و گذر از استفاده روشهای سنتی آموزش در مؤسسات و مراکز قرآنی است.
مؤلف کتب درسی آموزش و پرورش با تأکید بر توجه مؤسسات قرآنی به هوشمندسازی کلاسهای آموزشی خود، گفت: از یک سو نیاز است تا کرسیهای هماندیشی در کشور برگزار شود و افراد با حضور در این نشستها به بیان نظرات و پیشنهادات جدید خود بپردازند و ازسویی هم نیاز است این ایدهها حمایت شوند، تا تغییر و تحولی در حوزه قرآن اتفاق افتد.
نباتی در پایان با بیان اینکه دلیل کم شدن اقبالها به کارهای قرآنی نقش آفرینی مدیران مؤسسات قرآنی در سمتهایی جز مدیریت است، خاطرنشان کرد: نیاز است تا مدیران مؤسسات قرآنی به مدیریت پرداخته و کارشناسان نیز کار کارشناسی انجام دهند.
وی بیان کرد: در حالی که مشاهده میشود مدیران خود، کار کارشناسی هم انجام میدهند و نیاز است مدیران این مراکز کار مدیریت خود را همراه با مشاوره با کارشناسان انجام دهند.