حجتالاسلام سیدمحمد میربد، معاون فرهنگی ـ پژوهشی تبلیغات اسلامی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از چهارمحال و بختیاری، هیئتهای عزاداری را منشأ خیزشهای سیاسی و اجتماعی عظیم در جامعه و جهان دانست.
وی اظهار کرد: هیئتهای عزاداری نقطه عطف تحولات و تغییرات اجتماعی در جامعه هستند که همواره در طول تاریخ موجب ایجاد جهشها و نهضتهای عظیمی شدهاند.
حجتالاسلام میربد برگزاری مراسم سینهزنی، زنجیرزنی، منبرهای سخنرانی، روضهخوانی و برپایی مجالس تعزیهخوانی را منشأ این تحولات و خیزشهای اساسی در جامعه دانست.
وی با اشاره به سخنان رهبر انقلاب مبنی بر سکولار نشدن هیئتهای عزاداری به تشریح و تبیین این معنا پرداخت و تصریح کرد: هیئتها باید همیشه منشأ تحولات و خیزشها باشند؛ چرا که این نگاه تحولی، از سکولار شدن هیئتهای عزاداری جلوگیری خواهد کرد.
تحولآفرینی؛ از رسالتهای مهم هیئتهای عزاداری
حجتالاسلام میربد تحولآفرینی در جامعه را یکی از رسالتهای مهم هیئتهای عزاداری برشمرد و تصریح کرد: اگر هیئتهای عزاداری تنها به روضهخوانی و سینهزنی اکتفا کنند، هیچ اثری در جامعه نخواهد داشت.
وی با تأکید بر لزوم ایجاد تغییر و تحول در عرصه فرهنگی، سیاسی و اجتماعی جامعه، خاطرنشان کرد: هیئتهای عزاداری باید از تمام ظرفیتها و ایدهها در راستای تحولآفرینی در عرصههای اجتماعی و فرهنگی بهره ببرند؛ چراکه رسالت یک هیئت در عزاداری و مرثیهسرایی خلاصه نمیشود.
حجتالاسلام میربد با تأکید براینکه هیئتهای عزاداری یک رسانه قوی در جامعه هستند، تصریح کرد: هیئت عزاداری رسانههای قوی در راستای انعکاس صحیح پیامهای راستین شیعه به تمام مسلمانان و جامعه جهانی و تمامی عزاداران اهل بیت(ع) هستند.
وی به کارکردهای مختلف هیئتهای مذهبی اشاره و خاطرنشان کرد: هیئتهای عزاداری علاوه بر سینهزنی و روضهخوانی و زمینهای برای سیر و سلوک معنوی افراد باید زمینهساز تحول فکری و ایجاد یک سیر سلوک اجتماعی در عزاداران نیز باشند.
حجتالاسلام به تشریح معنای سیر و سلوک اجتماعی در هیئتها پرداخت و اظهار کرد: زمینهسازی و ایجاد نگرشهای جدید و صحیح بر مبنای اصول اسلامی در عرصههای مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی یک سیر و سلوک اجتماعی در انسان ایجاد میکند که به یقین منشأ تحول و بصیرتافزایی در جامعه میشود.
وی هیئت خالی از نگرش و اندیشه اجتماعی و سیاسی را یک هیئت سکولار دانست و تصریح کرد: توجه ویژه به سیر و سلوک معنوی افراد در هیئتها و غفلت از تغذیه روحی و فکری عزاداران بهطور قطع منجر به سکولاری شدن هیئتهای عزاداری میشود.
حجتالاسلام میربد افراط و تفریط در ایجاد نگرشهای سیاسی و اجتماعی را یک آسیب جدی در هیئتهای عزاداری دانست و تصریح کرد: سیاسیبازی محض و یا سیاستزدگی مطلق در هیئتهای عزاداری هر دو آسیب و خطر جدی در هیئتهای مذهبی محسوب میشود؛ بنابراین معتدل و هدفمند بودن در این مسائل به یقیین نقش آفرین و تأثیرگذار خواهد بود.
وی سیاسیبازی در هیئتها را مغایر با کارکردهای اصلی یک هیئت عزاداری عنوان کرد و گفت: اگر هیئتهای عزاداری زمینهای برای انجام فعالیتهای سیاسی، باندی، جناحی و حزبی شود به یقین کارکرد و هدف اصلی خود را فراموش خواهد کرد و هیچگونه تأثیری در جامعه نخواهد داشت.
به گفته وی، مخالفتها و طرفداریهایی از گروهها و جناحهای سیاسی در کنار برگزاری مراسم روضهخوانی و سینهزنی توسط سخنران و مداح یک دیدگاه و وجهه نامطلوب سیاسی به هیئت نسبت خواهد داد و او را از هدف اصلی خود دور خواهد کرد.
ایجاد نگرشهای سیاسی در هیئتها؛ مغایر با هدف عزاداری
حجتالاسلام میربد با تأکید بر اینکه درب هیئت عزاداری اهل بیت(ع) بر روی همگان باز است، ایجاد نگرشهای سیاسی و قومی و مذهبی غلط و دستهبندی افراد برای ورود به هیئت عزاداری امام حسین(ع) را مغایر با اصل و هدف عزاداریها دانست.
وی با بیان اینکه سیر و سلوک امام حسین(ع) زمان، مکان، قاعده و قالب نمیشناسد، خروجی این سیر و سلوک را معرفت و رسیدن به کمالات ایمانی والا دانست.
حجتالاسلام میربد با اشاره به آیه 69 سوره عنکبوت «وَالَّذِینَ جَاهَدُوا فِینَا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِینَ؛ کسانی را که در راه ما مجاهدت کنند، به راههای خویش هدایتشان میکنیم، و خدا با نیکوکاران است»، قدم در مسیر و مجلس امام حسین(ع) را مساوی با کسب و افزایش معرفت به دین الهی دانست.
وی تصریح کرد: هر کس در مسیر سیداشهدا(ع) ثابت قدم و استوار باشد بهطور قطع ایمان، معرفت، سلوک و بندگی او نسبت به خدا افزایش خواهد یافت و این وعده الهی به مسلمانان است.
حجتالاسلام میربد با انتقاد از اینکه معارف حسینی در برخی از مواقع با غلو و مهملگویی همراه میشود، تصریح کرد: طبق فرموده رهبر انقلاب تأثیر یک حرف غلط و نامناسب بر روى ذهن مخاطب در باب معارف حسینی یک معرفت غلطى را در افراد ایجاد میکند؛ بنابراین نگاه غلوآمیز به واقعه عاشورا منجر به جهل و گمراهی جامعه از اصل و اهداف این قیام عظیم میشود.
وی دادن نسبتهای واهی به امام حسین(ع)، رفتارها و حرکات نامطلوب و دور از شأن مجالس اهل بیت(ع)، لطمهزدنی و خودزنیها در روضهخوانیها، سینهزنیهایی مغایر با جایگاه اهل بیت(ع) و بیان الفاظ و نوحههایی خلاف واقعه عاشورا و جایگاه امام حسین(ع) مصداق عینی غلو و مغایر با معارف اصیل امام حسین(ع) محسوب میشود.
حجتالاسلام میربد با اشاره به تأکیدات رهبر انقلاب بر مسئله قرآن، قرآنخوانى و معارف قرآنى و اهتمام به آنها در محافل هیئتهای عزاداری تصریح کرد: توجه به قرآنخوانی در هیئتها شاه بیت و نکته بسیار مهم و اساسی مطرح شده در دیدار مقام معظم رهبری با هیئت رزمندگان اسلام بود.
پویایی هیئتهای عزاداری در توجه به قرآن است
وی رشد، بالندگی و پویایی هیئتهای عزاداری را در توجه به قرآنخوانى و معارف قرآنى دانست و تصریح کرد: هیئت عزاداری بدون بهرهگیری از قرآن و آیات الهی هیچ اثر و سودی نخواهند داشت.
حجتالاسلام میربد با تأکید بر اینکه قرآن و اهل بیت(ع) از یکدیگر جدا نیستند، خاطرنشان کرد: عزاداری برای اهل بیت(ع) و بیان مضامین قرآنی دوبال پیوسته و همراه با هم هستند که جدا شدن آنها از یکدیگر هیچ تأثیری در جامعه و انسان نخواهد داشت.
وی برگزاری مسابقات قرآنی، ایجاد انگیزه و زمینه برای ترغیب نوجوانان و جوانان برای حفظ قرآن، استفاده از ابزار روز برای ترویج معارف قرآنی در جامعه و برگزاری جلسات هفتگی قرآن را از اقدامات مؤثر در نهادینه کردن فرهنگ قرآن در جامعه برشمرد.
حجتالاسلام میربد با بیان اینکه جامعه کنونی نیازمند و تشنه معارف قرآنی است، تصریح کرد: اگر چه این نیاز و تشنگی جامعه به قرآن و دستورات الهی احساس میشود اما بیتوجهی و غفلت از این مسئله موجب مهجوریت و عدم بهرهمندی از این کتاب انسانساز در جامعه شده است.
وی ورود قرآن به هیئتها را یک اتفاق و تحول عظیم قرآنی در جامعه دانست و بر لزوم زمینهسازی و فرهنگسازی صحیح در راستای نهادینهکردن فرهنگ قرآنخوانی در هئیتهای مذهبی تأکید کرد.
حجتالاسلام میربد با تأکید لزوم فرهنگسازی و ایجاد هماهنگی بین هیئتهای مذهبی در این زمینه خاطرنشان کرد: در حالی که باید محور و متن برنامهها مذهبی بر پایه معارف قرآن شکلگیری و آغاز شود اما متأسفانه قرآن میان هیئتها و محافل مذهبی مهجور و گمنام مانده که این مهم نیازمند فرهنگسازی قوی است.