جعفر بوالهری، استاد روانپزشکی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قران(ایکنا)، با اشاره به پیوند گسستناپذیر و همبستگی مثبت بعد مذهبی و معنوی هویت انسان با سلامت روان، گفت: دین بیرونی، شخصی، سیاسی، سازمانی و برای استخدام و ... همبستگی مثبتی با سلامت روان نخواهد داشت، بلکه دلبستگیهای دینی پیوند خورده با ذات ابدی و لایتناهی الهی در سلامت روان موثر است.
تاکید صاحبنظران حوزه روانشناسی بر هویت
وی با اشاره به اینکه این گونه بهرهمندی از بعد مذهبی و معنوی هویت انسان به معنای استفاده ابزاری از دین نیست، گفت: صاحبنظران حوزه روانشناسی بر هویت تاکید دارند و این هویت ابعاد مختلف جسمی، ملی، سیاسی، ایدئولوژیک، معنوی و ... دارد که مطالعات و تحقیقات انجام شده بر بعد مذهبی و معنوی هویت؛ بیانگر پیوندی گسستناپذیر و مثبت بین سلامت روان و اعتقادات مذهبی است.
تاثیر مستقیم به کارگیری مهارتهای معنوی بر ارتقای سلامت
بوالهری با اشاره به فعالیتها تحقیقات دانشگاهی بر مهارتهای معنوی، گفت: این مهارتها تاثیر مثبتی بر سلامت روان دارند، به گونهای که با افزایش مهارتهای معنوی شاهد ارتقای سلامت روان در افراد خواهیم بود و باید این مهارتها بر اساس اصول استخراج شوند.
استخراج 31 مهارتهای معنوی موثر در سلامت روان
این عضو فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی گفت: بیش از 31 مهارت معنوی و دینی مرتبط با فرهنگ خودمان استخراج شده که پس از تایید وزارت علوم در قالب دو جلد کتاب به چاپ رسیده است.
وی افزود: از این میان بیش از پنج - شش مهارت نیز تبیین و تعریف شده که قابل اجرا هستند و همپوشانی میان سلامت روان و سلامت معنوی ایجاد میکنند.
همبستگی منفی ابعاد معنوی هویت انسانها با سلامت روان در برخی تحقیقات
بوالهری با تاکید نسبت به همبستگی مثبت و گسستناپذیر بعد مذهبی و معنوی هویت انسان با سلامت روان، گفت: بیشتر مطالعات نشاندهنده اثرگذاری و همبستگی مثبت ابعاد معنوی هویت انسانها با سلامت روان است، اما تعدادی از مطالعات و تحقیقات نیز نشان از همبستگی منفی در این مورد داشتهاند.
وی تصریح کرد: اگر دین افراد، دین بیرونی، شخصی، سیاسی، سازمانی و برای استخدام، مسجد، کلیسا و .. باشد؛ چنین دین و معنویتی همبستگی مثبتی با سلامت روان نخواهد داشت.
همبستگی مثبت دلبستگیهای دینی پیوند خورده با ذات ابدی با سلامت
بوالهری گفت: دلبستگیهای دینی که به تبیین علما، عرفا و پیامبران، پیوند خورده با ذات ابدی و لایتناهی الهی باشد، میتواند در سلامت روان موثر باشد و کاربرد آن در حیطه پزشکی به کار آید و نتایج لازم را به همراه آورد.