«عبدالله احمد صفر ابل محمد حسن»، قاری کویتی و مدرس دانشگاه کویت در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) ضمن بیان این مطلب گفت: مسابقات قرآن از راههای مهم نهادینهکردن فرهنگ قرآن کریم در جامعه است، زیرا در این رقابتها فعالان قرآنی گردهم آمده و در عرصه حفظ قرآن و دیگر رشتههای قرآنی با یکدیگر رقابت میکنند، این امر شناخت بیشتر از مفاهیم قرآن و عملیکردن آیات وحی در جوامع را در پی دارد و ما را به نشر فرهنگ قرآن با استناد به خطبه امیرالمؤمنین، حضرت علی(ع) در نهج البلاغه که میفرمایند «الله الله فی القرآن فلایسبقنکم الی العمل به غیرکم: توصیه میکنم شما را به قرآن، نباید در عمل به قرآن دیگران بر شما پیشی گیرند» نزدیکتر میکند.
تشکیل کمیته بینالمللی انتخاب داوران مسابقات قرآن
عبدالله احمد صفر ابل محمد حسن درباره افزود: تشکیل چنین کمیتهای بسیار مهم است، البته نه این که در یک کشور خاص و با حضور افرادی وابسته به کشوری خاص تشکیل شود، زیرا این مسئله به جانبداری از برخی شرکتکنندگان منجر میشود.
وی تصریح کرد: چنانچه این کمیته با حضور داورانی از چند کشور تشکیل شود، جانبداری داوران از شرکتکنندگان کمرنگ شده و داوری را که شایسته رقابتهای قرآنی است و باید تا حد امکان عادلانه باشد، شاهد خواهیم بود و در نهایت رقابتهایی با روند مطلوب برگزار میشود.
این قاری کویتی نقش رسانههای گروهی را در پوشش مسابقات قرآن مورد توجه قرار داد و گفت: این نقش بسیار مهم است، زیرا بسیاری از مردم بدون ابزاری به نام رسانه از روند برگزاری رقابتهای قرآنی مطلع نمیشوند، بنابراین رسانه نقشی بسیار مهم در نشر اخبار و فعالیتهای این رقابتها و حتی نحوه رقابت در آن دارد.
وی بیان کرد: مردم به واسطه رسانه از نحوه حضور در سالن مسابقات آگاه میشوند و میتوانند از نزدیک رقابت بین شرکتکنندگان را مشاهده کنند، از سوی دیگر رسانه سبب میشود که مردم به گامبرداشتن در مسیر قرآن و عمل به آموزههای قرآنی تشویق شوند و این مسئله در نهایت به نهادینهشدن تعالیم قرآنی در جامعه منجر میشود.
این مدرس دانشگاه کویت با اشاره به ضعف برخی شرکتکنندگان در رقابتهای قرآنی گفت: این مسئله به این دلیل کمبود امکانات آموزش به قاریان یا حافظان بوده و همین مسئله سبب میشود که شرکتکنندگان از آمادگی و توانمندی زیادی برخوردار نباشند.
این قاری کویتی ادامه داد: برای حل این مشکل ابتدا کشورهای شرکتکننده باید سعی کنند بهترین قاریان خود را به رقابتها اعزام کنند تا مسابقات با روندی مطلوب و قابل قبول برگزار شود، گام دوم این است که کشورهایی که از نظر فعالیتهای قرآنی قوی هستند و امکانات لازم را برای آموزش قرآن در اختیار دارند، علاقمندان به یادگیری حفظ و قرائت قرآن را از کشورهای دارای امکانات ضعیف به کشورشان دعوت کرده و حفظ و قرائت قرآن را به آنها آموزش دهند.
آییننامه واحد ارزشیابی شرکتکنندگان در رقابتهای قرآنی
وی در پاسخ به سؤالی درباره تشکیل کمیتهای ویژه با نظارت سازمانی اسلامی برای تصویب این آییننامه، بیان کرد: این مسئله بسیار مهم است، زیرا نبود قواعدی مشخص و واحد برای داوری مسابقات مشکلاتی را به وجود آورده است، مثلا من در مسابقات قرآن یکی از کشورها مقام برتر را کسب میکنم، این درحالی است که به همان شیوه در کشوری دیگر مسابقه میدهم، اما مقام برتر را کسب نمیکنم، دلیل این مسئله شیوه ارزشیابی مسابقات(قواعد داوری) است، یعنی آییننامه داوری در یک کشور با کشور دیگر متفاوت و حتی ممکن است سلیقهای عملکردن داوران نیز در اعلام نتایج تأثیر داشته باشد، بنابراین تشکیل کمیتهای بینالمللی تحت نظارت سازمانی اسلامی برای تصویب چنین قواعدی بسیار مهم است؛ قواعدی که بتوان در همه رقابتهای قرآنی جهان اسلام آن را اجرا کرد.
عبدالله احمد صفر ابل محمد حسن مهمترین ویژگیهای داوران مسابقات قرآن را تبیین و تأکید کرد: داوران باید قبل از هر چیز کارشناس بوده و مدرک دانشگاهی یا آکادمیک مرتبط به قرآن یا رشتهای که در آن داوری میکنند(قرائت، حفظ، تجوید، صوت و لحن و ...) داشته باشند، همچنین آشنایی با قرائات هفتگانه قرآن و حافظ قرآن بودن نیز از ویژگیهایی است که روند داوری را تقویت کرده و سبب میشود که داوران قرآن قضاوتی دقیق و عادلانه را نسبت به مسابقات داشته باشند.
این مدرس دانشگاه کویت اظهار کرد: برخی داوران مسابقات قرآن ممکن است دستاوردها یا موفقیتهایی قرآنی نیز کسب کرده باشند، مثلا ممکن است نفرات برتر همایشها یا مسابقات قرآنی باشند، این گروه، داورانی با تجربه هستند و حضورشان میتواند به روند مطلوب رقابتها کمک کند.
ایران؛ پرچمدار برگزاری رقابتهای موفق قرآنی در عرصه بینالملل
وی برخی کشورها را در برگزاری مسابقات قرآن موفقتر توصیف کرد و گفت: در رأس این کشورها جمهوری اسلامی ایران قرار دارد، کشوری که هر ساله به برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن اقدام میکند، مسابقاتی که ممتاز بوده و با برنامههای جانبی از جمله نمایشگاههای قرآنی همراه است.
عبدالله ابل محمد حسن بیان کرد: مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان نیز از دیگر رقابتهای قرآنی شاخص ایران است، مالزی هم در این عرصه کشوری موفق است و تنها مشکل مسابقات بینالمللی قرآن مالزی، نبود رشته حفظ در مسابقات و اختصاص رقابتها به رشته قرائت است، برخی کشورها نیز در حال توسعه مسابقات هستند و در حال حاضر تنها کشورهای موفق، ایران و مالزی هستند.
این قاری کویتی دلایل موفقیت کشورهای نامبرده در برگزاری مسابقات قرآن را تبیین کرد و گفت: کشورهایی مثل ایران دانشگاهها و دانشکدههای دینی و قرآنی فعالی دارند؛ مسئلهای که پرورش بسیاری از دانشجویان متخصص در حوزه قرآن، فعالیت آنان در حوزه برگزاری مسابقات قرآن و حتی اهتمام مردم جامعه به کلام وحی را به دنبال داشته است، دولت ایران نیز دولتی قرآنی است و به برگزاری مسابقات قرآن توجه ویژهای دارد.
وی تأکید کرد: دیگر ویژگی کشورهای موفق در حوزه مسابقات قرآن دعوت از قاریان برجسته و شاخص جهان اسلام است، ایران هر ساله قاریانی برجسته را از مصر برای حضور در مسابقات دعوت میکند؛ امری که علاوه بر تقویت روند کیفی مسابقات، جذب بیشتر افکار عمومی و استقبال گسترده آنان از مسابقات را به دنبال دارد.
این مدرس دانشگاه کویت در پایان یادآور شد: مسابقات قرآن ایران سال به سال روند بهتری را دنبال میکند و برگزارکنندگان این رقابت تجربه لازم را در زمینه برگزاری مسابقات دارند و همین امر سبب شده است که رقابتهای قرآنی ایران در مقایسه با دیگر کشورها شاخص و ممتاز باشد.