حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد فیض، پژوهشگر و کارشناس فضای مجازی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به تغییر ارتباطات امروزی اظهار کرد: اگر هر اقدامی را از منظر دینی نگاه کنیم هدفدار است؛ به این معنی موضوع صله رحم از موضوعاتی بوده که مورد تأکید دین اسلام است اما با توجه به شرایط کنونی که اقشار مختلف جامعه گرفتار هستند، میتوان این امر را از طریق تلفن انجام داد، بنابراین بخشی از ارتباطات به شیوه تکنولوژی و نوین تغییر یافته است.
وی افزود: متأسفانه در بخش تکنولوژی عملکرد ضعیفی داشتهایم، البته این امر به معنای عدم توان ملی نیست بلکه ما هم توانش را داریم و هم اینکه میتوانیم کار را به نحو شایستهای انجام دهیم تا دنیا متحول شود اما گرایش به این سمت کم است و نیاز جامعه را نمیتواند پاسخ دهد، شاید هم دغدغه این کار وجود ندارد.
این کارشناس فضای مجازی با اشاره به خطرات شبکههای اجتماعی خارجی گفت: اولین خطر این است که مطالعات کاربران در اختیار کسانی قرار میگیرد که دشمنان به شمار میروند. بخش عمدهای از مؤسساتی که سیستمها را راهاندازی میکنند، یهودی بوده و متصل به شبکههای صهیونیستی هستند. آنها به دلیل داشتن سرمایه عظیم این کارها را انجام میدهند و این سیستمها را به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار میدهند و به صرف رایگان بودن، به نوعی دلسوزی تلقی میشود در حالی که آنها در قالب این شیوه حرکت مرموزانه خودشان را انجام میدهند و اطلاعات شخصی کاربران را دریافت میکنند.
تبادل اطلاعات شخصی به حریم خانواده آسیب میرساند
وی ادامه داد: اولین ضربه به حیثیت و نظام خودمان وارد میشود؛ دشمن از تبادل اطلاعات شخصی کاربران سوءاستفاده میکند و در قالب بهرهبرداریهای ناصحیح به جاسوسی میپردازد و زمانی که نقطه ضعفی از کاربران بیابد، دست روی آن نقطه میگذارد و کاربر را دچار مشکلات و گرفتاری میکند.
حجتالاسلام والمسلمین فیض اظهار کرد: اگر خطرات شبکههای اجتماعی خارجی برای کاربران داخلی مشخص و اطلاعرسانی شود، قطعا کاربران یا از این شبکهها استفاده نخواهند کرد یا اینکه در تبادل اطلاعات محرمانه مربوط به خانواده محتاطتر خواهند بود.
وی یادآور شد: دولت و بخش خصوصی توأمان سهم بسزایی در توسعه شبکههای اجتماعی داخلی خواهند داشت؛ دولت به عنوان ناظر بر جریان عمومی کشور و بخش خصوصی امکاناتی که در اختیار دارد، باید پیشقدم شوند. همیشه نباید در انتظار علم دیگران باشیم؛ چرا که در دورهای علم از ایران صادر میشد، چه اشکالی دارد که دوباره به آن دوران بازگردیم و صادرکننده علوم باشیم، نه استفادهکننده.
در عرصه توسعه شبکههای اجتماعی باید پیشگام باشیم
این پژوهشگر قرآنی تصریح کرد: البته نباید در علم را به روی خود ببندیم و خود را از علم جهان به دور کنیم، بلکه باید همتی کنیم تا پیشگام شویم. زمانی که جمهوری اسلامی بتواند با دید دینی و هنجارهای ارزشی خودش، این ابزارها را تولید کند، قطعا دنیا این سیستم را میپسندد؛ چرا که ما به دنبال حفظ حرمتها هستیم.
وی بیان کرد: اگر در دنیا بتوانیم به زیبایی بحث حجاب را به معنای حقیقی و زیبا مطرح کنیم، کدام انسان فهیمی آن را پس خواهد زد؟؛ بنابراین ما نتوانستهابم هنجارهای دینی را به خوبی به جامعه جهانی معرفی کنیم و در این زمینه کم کاری شده است. امیدوارم این احساس را داشته باشیم تا بتوانیم همگام با رشد و تکنولوژی در دنیا ما هم از این جامعه جهانی عقب نمانیم و وظیفه ذاتی را انجام دهیم.