مسعود نیکدستی، قاری بینالمللی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با تأکید بر اینکه پیشکسوت قرآنی شخصیتی است که سالهای زیادی را صرف امور قرآنی کرده باشد، گفت: البته این تعریف صرفاً محدود به فعالانی مثل قاریان و حافظان قرآن کریم نیست، بلکه یک مدیر قرآنی نیز میتواند در زمره پیشکسوتان قرآنی قرار بگیرد؛ همچنین پیشکسوت قرآنی میتواند شامل همه افرادی باشد که به هر نوعی با قرآن سروکار دارند و این افراد از یک قاری تا یک هنرمند قرآنی و مدیر قرآنی را شامل میشود.
وجود انتقادات در زمینه رسیدگی به پیشکسوتان قرآنی
وی در ادامه با تأکید بر اینکه در زمینه رسیدگی به وضعیت پیشکسوتان قرآنی جامعه انتقاداتی وارد است، افزود: اگر نگاهی به وضعیت برخی از پیشسکوتان قرآنی داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که آن گونه که باید حق آنها ادا نشده است و در برخی مواقع مخالفتهایی نیز با فعالیتهای آنها صورت گرفته است؛ البته نباید منکر حمایتهای جزئی شد.
این قاری بینالمللی تصریح کرد: در هر عرصهای و به ویژه عرصه قرآنی که بیشتر اخلاق حاکم است، باید حمایتهای مستمرتری صورت بگیرد؛ زیرا فعالان این عرصه نه تنها سرمایههای عرصه فعالیتهای قرآنی هستند، بلکه سرمایههای معنوی کشور نیز محسوب میشوند و به عنوان یک نورافکن برای افرادی که میخواهند در این زمینه فعالیت داشته باشند، عمل میکنند تا راه را برای این افراد روشن میکند.
بحث اقتصادی چالش برانگیزترین بحث در مورد پیشکسوتان قرآنی
نیکدستی در ادامه با اشاره به اینکه بحث اقتصادی یکی از چالش برانگیزترین بحثها در زمینه پیشکسوتان قرآنی است، اظهار کرد: در این زمینه بیش از هر چیز باید مبانی قانونی برای حمایتهای اقتصادی از پیشکسوتان قرآنی حل شود و حتی در مواردی هم مستمری برای این فعالان در نظر گرفته شود، زیرا در مواردی دیده شده است که برخی پیشکسوتان قرآنی در زندگی شخصی و به لحاظ اقتصادی با مشکلات عدیدهای مواجه شدهاند.
این داور مسابقات قرآن در پاسخ به سؤالی در مورد عملکرد سازمانها و نهادهای قرآنی در زمینه حمایت از پیشکسوتان به طرح این سؤال که آیا اصلاً چنین نهادی وجود دارد یا خیر، پرداخت و در ادامه خاطرنشان کرد: در این زمینه رسانههای باید پیگیریهای لازم را انجام دهند، اما آن چه که به ذهن میرسد، این است که در مباحث فرهنگی فعالیتها بیشتر جزیره مانند انجام میشود و هر سازمان و یا نهاد قرآنی گوشهای از فعالیتها را بر عهده گرفته است و بحث مهمی همچون پیشکسوتان قرآنی بدون متولی باقی مانده است.
وی گفت: در سالهای اخیر مباحثی خوبی عنوان و اجرا شده است که همین حرکات نیز جای تشکر و قدردانی دارد. یکی از آنها بیمه فعالان قرآنی است که در نوع خود کار بسیار خوبی است که باید ادامه دار باشد، ضمن اینکه باید رسیدگی به پیشسکوتان قرآنی از صفر تا صد بر عهده یک نهاد مشخص و معین قرار بگیرد تا بحث مطالبهگری پیشکسوتان و پاسخگویی مسئولان وجود داشته باشد؛ باید برای بحث پیشکسوتان قرآنی در یکی از نهادها شاخهای به صورت جداگانه اختصاص داده شود.
اخلاقگرایی فعالان قرآنی مانع مطالبهگری آنها
این قاری بینالمللی در ادامه اخلاقگرایی فعالان قرآنی مانع از بحث مطالبهگرایی آنها در این زمینه دانست و گفت: اگر پای درددل پیشکسوتان قرآنی بنشینیم شاهد مطرح شدن مطالبهها خواهیم بود. در کنار اینها باید برای افرادی که در مسابقات بینالمللی قرآن رتبههای برتر را کسب میکنند نیز تمهیداتی در نظر گرفته شود تا از تجارب به دست آمده این افراد نیز استفادههای بهتر و بیشتری به عمل آید.
نیکدستی به لزوم انتقال تجربیات پیشکسوتان قرآنی به نسلهای جوانتر اشاره کرد و افزود: در بحث انتقال تجربیات نمیتوان به طور قاطع گفت که عملکردها مثبت یا منفی بوده است، زیرا عرصه برای عدهای فراهم است و برای عده دیگر نیز فراهم نیست، البته در این زمینه عملکردها میتواند بهتر از این شود.
لزوم توجه سیاستگذاران عرصه فعالیتهای قرآنی به آینده پیشکسوتان
این فعال قرآنی کشورمان در پایان تصریح کرد: خواسته همه ما از سیاستگذاران این عرصه این است که به هر نحو ممکن آینده شخصیتی که وارد حوزه فعالیتهای قرآنی میشود را بیش از پیش مد نظر قرار دهند. حمایتهای مادی و معنوی از پیشکسوتان میتواند امیدواری را در افق دید این افراد به وجود بیاورد و امیدوارانهتر فعالیتها را ادامه دهند. ترسیم افق برای افرادی که در این عرصه حضور دارند و توقعات بسیار اندکی هم دارند و در اختیار دادن امکانات حداقلی و دیده شدنشان باعث ارتقاء فعالیت آنها خواهد شد.