حسین بهبودی، مدیر امور مؤسسات و استانهای سازمان دارالقرآن الکریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با تأکید بر لزوم توجه متولیان قرآنی کشور نسبت به آموزشهای عقیدتی و دینی در کنار آموزههای قرآن کریم عنوان کرد: طی دهه اخیر مسائل فرهنگی تخصصیتر از دیگر مسائل مربوط به جامعه قرآنی جا افتاده است؛ البته باید یادآور شد که به ازای هر شاخه از مباحث آموزشی، دینی، فرهنگی، قرآنی، تبلیغی و ترویجی و پژوهشی باید بهطور مستقل برنامهریزی شود.
این استاد قرآن در ادامه اضافه کرد: به نظر میرسد که باید دستگاهها و مجموعههای فراتر از دستگاههای معمول داشته باشیم تا مسائلی که در جامعه قرآنی نیاز است، توسعه یابد.
وی معتقد است که طبیعتاً در مجموعههای قرآنی کشور بالاخص در سازمان دارالقرآن الکریم تکالیف هر حوزه از پیش تعیین و طراحی شده است به همین منظور نسبت به اهم فعالیتهایی که در اختیار دارند، به اجرای طرحهای تخصصی میپردازند.
تقسیم وظایف سازمان دارالقرآن به دو بخش سازمانی و فراسازمانی
بهبودی با بیان اینکه وظایف سازمان دارالقرآن الکریم کشور به دو بخش سازمانی و فراسازمانی تقسیم میشود، گفت: سازمان دارالقرآن در تدوین مجموعه قوانین و ضوابط قرآنی جدیدی که در سال 90 تنظیم کرد، به واسطه تعاملی که با دفتر حقوقی سازمان تبلیغات اسلامی داشته است، تلاش شده تا شرح وظایفی که تحت نظارت این سازمان تعریف میشود در حیطه قرآن باشد.
مؤسسات زیر مجموعه سازمان دارالقرآن به اعمال رویکردهای قرآنی وابسته به این مراکز میپردازند
این کارشناس قرآنی با تأکید بر ضرورت اجرای فعالیتهای دینی، فرهنگی و پژوهشی توسط سازمان دارالقرآن الکریم عنوان کرد: این سازمان علاوه بر کنکاش در زمینه قرآن کریم به اجرای فعالیتهای دینی، فرهنگی و پژوهشی نیز میپردازد؛ در واقع مؤسسات قرآنی که زیرمجموعه این سازمان قرار دارند به اعمال رویکردهای قرآنی وابسته به این مرکز میپردازند.
مدیر امور مؤسسات و استانهای سازمان دارالقرآن الکریم افزود: به طور قطع اهم برنامههای مؤسسات قرآنی از سوی مجموعههای پشتیبان همانند سازمان دارالقرآن الکریم بهصورت تخصصی ـ قرآنی پشتیبانی میشود، به همین منظور کمتر به مسائل دینی همانند آموزش احادیث و معارف دینی پرداخته خواهد شد.
وی با بیان اینکه مؤسسات قرآنی ـ مردمی میتوانند ظرفیتی عمیق و مفید برای نیل به اهداف اجتماعی جهت دینیسازی فضای اجتماعی محسوب شوند، اظهار کرد: اگر بخواهیم در زمینه آموزش نهجالبلاغه و یا بهطورکلی مباحث دینی ورود یابیم، لازم است تا متولیان قرآنی کشور در این عرصه گامهای اساسی را بردارند.
مدیریت واحدی جهت هدایت آموزشی مؤسسات به سوی نهجالبلاغه نیاز است
بهبودی در ادامه افزود: بدین دلیل که مؤسسات وابسته به دستگاههای متولی جریانهای قرآنی کشور آییننامههای مجزا ندارند و همه به یک طریق از سوی این دست از مراکز، رهبری میشوند.
مدیر امور مؤسسات و استانهای سازمان دارالقرآن الکریم در رابطه با اینکه مسئولان مؤسسات قرآنی کشور در زمینه آموزش نهجالبلاغه تا چه اندازهای گام برداشتهاند، اظهار کرد: لازم است تا دستگاههای متولی جریانهای قرآنی کشور در حوزههای دینی بالاخص نهجالبلاغه ورود یابند و در این راستا مؤسسات قرآنی ـ مردمی هدایت شوند که تحقق این مهم منجر به پویاسازی آموزههای دینی در رفتارهای اجتماعی میشود.
این کارشناس قرآنی اضافه کرد: اگر این اتفاق بیافتد، طبیعتاً مدیران مؤسسات قرآنی ـ مردمی نسبت به تعریف و بازخواستی که دستگاههای متولی جریانهای قرآنی کشور از آنان دارند، به این عرصه ورود مییابند و کنترل و بازخواست خواهند شد.
لزوم برگزاری دورههای تربیت مربی نهجالبلاغه در کشور
وی خواستار برگزاری دورههای تربیتمربی نهجالبلاغه در سطح کشور گفت: دورههای تربیتمربی نهجالبلاغه بهمنظور تکمیل حلقههای آموزشی و هماهنگ در حیطه معارف اهل بیت(ع) نیاز جامعه کنونی است؛ بدین دلیل که هماکنون در کنار متقاضیان حفظ قرآن، نهجالبلاغه نیز از اهمیت ویژهای میان نسل جوان برخوردار شده است.
بهبودی خواستار ساماندهی حوزه فرادستگاهی جهت اشاعه فرهنگ اهل بیت(ع) شد و افزود: لازم است تا شرایطی برای ساماندهی حوزه فرادستگاهی ایجاد شود تا فرهنگ قرآنی و دینی در کنار یکدیگر تلفیق یابند تا بحث آموزش نهجالبلاغه بهطور جدی پرداخته شود.
ستادی جهت ساماندهی آموزش نهجالبلاغه در کشور وجود ندارد
وی در رابطه با تشکیل ستاد نهجالبلاغه در کشور گفت: هماکنون ستادی بهعنوان نهجالبلاغه در کشور موجود نیست، امّا بنیاد و مؤسساتی هستند که بهطور تخصصی این رشته دینی را پیگیری میکنند؛ در واقع اگر ستادی در این راستا تشکیل شود، طرحهای مربوط به نهجالبلاغه در اختیار مؤسسات قرآنی کشور قرار میگیرد تا به ترویج فرهنگ آن بپردازند.
مدیر امور مؤسسات و استانهای سازمان دارالقرآن الکریم در رابطه با برگزاری آزمونهای جامع و هماهنگ حفظ، ترجمه و مفاهیم نهجالبلاغه اظهار کرد: هماکنون مؤسسه قرآن و نهجالبلاغه بهطور سالانه مسابقات قرآن و نهجالبلاغه را اجرایی میکند که این مهم اگر از سوی سازمانهای متولی جریانهای قرآنی کشور صورت گیرد، جهت توسعه فرهنگ دینی ثمربخش خواهد بود.
وی در پایان یادآور شد: لازم است تا مؤسسات قرآنی بهعنوان شبکههای تشکیلات قرآنی ـ مردمی در عرصه توسعه فرهنگ دینی بالاخص نهجالبلاغه فعالیت کنند و دستگاههای متولی در راستای بسط این مهم، به رهبری امور بپردازند.