سیدمرتضی نیکزاد، مدیر دفتر منطقه جنوب غربی کشور در گفتوگو با خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با بحث استقلال مالی در مؤسسات قرآنی، گفت: یکی از دغدغههای دائمی مؤسسات قرآنی، دریافت بودجه و اعتبار برای تأمین هزینههایشان است و به این منظور باید دائم با دستگاهها و خیران مختلف ارتباط داشته باشند، تا بتوانند مشکلات خود را رفع کنند.
وی در رابطه با این که استقلال مالی در مؤسسات قرآنی تا چه میزان مناسب خواهد بود، اظهار کرد: مدیران و کادر اجرایی مؤسسات با ارتباطگیری با نهادهای دیگر یا درصدی از مشکلات خود را رفع میکنند و یا اصلاً موفق نمیشوند و نتیجه پیگیریها این میشود که مدیر و نیروهای کارآمد مؤسسه وقت و انرژی خود را صرف جذب اعتبار میکنند.
مدیرمسئول مؤسسه روشندلان اصفهان بیان کرد: حال اگر مبحث استقلال مالی موسسات حل شود، مدیران موسسات قرآنی وقت خود را صرف برنامهریزیهای مختلف، نوآوریها و بهکارگیری شیوههای لازم برای پیشبرد اهداف قرآنی نظام جمهوری اسلامی ایران میکنند و بدون دغدغه مالی، فکرشان بر روی برنامهریزی مختلف کاری و تخصصی متمرکز میشود.
بررسی عملکرد مؤسسات قرآنی قبل از پیگیری بحث استقلال مالی این مراکز
وی با ذکر شرایط لازم برای کسب استقلال مالی در مؤسسات قرآنی، افزود: استقلال مالی میتواند تأثیرگذار باشد به شرطی که به دور از ترحم باشد و یکی از موارد مهم برای کسب استقلال مالی در مؤسسات قرآنی، عملکرد آنهاست؛ مؤسسات باید توانمندیهای خود را نشان دهند و زمینه کاری هم برای آنها فراهم باشد.
نیکزاد درمورد این که استقلال مالی در مؤسسات قرآنی نیازمند فراهم شدن چه زیرساختهایی است، عنوان کرد: مؤسسه باید سابقه کار و فعالیت مشخص داشته باشد تا بتواند به سمت استقلال مالی برود و بگوید که برای ادامه کارهایم نیاز به این مقدار بودجه دارم تا بتوانیم مستقل شویم، استقلال مالی باید مستمر باشد نه اینکه در پروسه زمانی محدودی این کار عملی شود و پس از آن همان مشکلات قبلی بهوجود بیاید.
وی درباره این که آیا تأمین مکان مؤسسات قرآنی میتواند گامی در جهت مستقلسازی این مراکز بهشمار آید، اظهار کرد: تأمین مکان مؤسسات قرآنی یکی از موارد لازم برای استقلال مالی مؤسسات قرآنی است و مؤسسات مباحث زیادی از جمله هزینههای جاری، حقالزحمه مربیان، هزینههای مربوط به برگزاری مسابقات، تحقیق و پژوهشهای قرآنی را دارند و تأمین مکان، قسمتی از بحث استقلال مالی را حل میکند.
استفاده از ابزارهای نظارتی همراه با استقلال مالی مؤسسات قرآنی
مدیر دفتر منطقه جنوب غربی کشور در رابطه با این که تقویت سیستم نظارت چه نقشی در تخصیص بودجه به مراکز قرآنی دارد، بیان کرد: بحث نظارت حتماً باید وجود داشته باشد، زیرا وقتی مؤسسات استقلال مالی پیدا میکنند، نباید رها شوند و ابزارهای نظارتی هم باید مورد استفاده قرار گیرد.
وی در ادامه افزود: اما این ابزارها باید در محدوده مباحث مالی باشد که به مؤسسه کمک شده است، نه اینکه در مباحث دیگر مؤسسه دخالت کنند و استقلال مرکز را خدشهدارد کنند، بلکه مؤسسات قرآنی باید این احساس را بکنند که از نظر کاری برنامهریزی و آیندهگری میتوانند در چارچوب اساسنامه فعالیت کنند.
نظارت بر مؤسسات قرآنی با توجه به اعتبار اختصاص یافته به این مراکز
نیکزاد تصریح کرد: نهادها اگر بخواهند بهعنوان نظارت در فعالیت مؤسسه دخالت کنند در کار مؤسسه خدشه وارد میشود، اما اگر اعتباری اختصاص داده شده است به همان میزان باید نظارت وجود داشته باشد تا مشخص شود این اعتبار در همان مسیر صرف شده است.
وی در پایان درمورد این که چه بخش یا نهادی باید پیگیری مطالبات این مراکز را بر عهده داشته باشد، خاطرنشان کرد: مؤسسات قرآنی کشور اتحادیهای به عنوان اتحادیه تشکلهای قرآنی کشور دارند که هر ساله هم مجمع عمومی هم کمیسیونها و کمیتههای خاصی دارد و مؤسسات نیز عضو این اتحادیه هستند، این مراکز میتوانند جایگاه خوبی برای پیگیری مطالبات مؤسسات قرآنی باشند.
اخبار مرتبط
..................................................
اختصاص اعتبار ویژه برای اجرای برنامههای آموزشی ـ قرآنی در کشور
حفظ استقلال مالی مؤسسات با تقویت بخش مدیریت مراکز قرآنی
نظارت دقیق و تشکیل هیئت امنا؛ زیرساخت استقلال مالی مؤسسات قرآنی
استقلال مالی مؤسسات قرآنی منوط به تغییر زیرساخت تفکر مسئولان نهادهای قرآنی است