کد خبر: 1353135
تاریخ انتشار : ۲۱ دی ۱۳۹۲ - ۱۰:۴۹

مستند «غبار» ساخته می‌شود

خبرنگاران افتخاری/ مرتضی قربانی: مدیر مؤسسه راهبری حق‌پژوهی از ساخت مستند غبار درباره فرقه صوفیه ملاسلطانی خبر داد.


به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی امین‌نیا، مدیر مؤسسه راهبردی حق‌پژوهی گفت: مستند غبار روایت جریان متصوفه در ایران است که دوران تأسیس، رشد و افول فرقه صوفیه ملا سلطانی را نمایش می‌دهد.



وی افزود: این مستند روایتی از افول این فرقه به عنوان ایده شکست خورده از حضور اسلام صوفی منش در جهان معاصر است.



حجت‌الاسلام امین‌نیا با بیان اینکه این مستند به سه دوره آرامش، رشد و افول می‌پردازد درباره دوره اول، گفت: این دوره  با حضور اولین قطب فرقه ملا سلطانی در بیدخت آغاز می‌شود و شیوه تبلیغ دینی بیشتر مورد نظر است و اختلافات آنها بیشتر در خود منطقه با مردم محلی بروز می‌یابد.



وی افزود: ارتباطات آنها با مرکز پنهانی‌تر است و فرقه کم کم از نظر مالی رشد زیادی می‌کند. شکل‌گیری و ساخت عمارت خانقاه در این دوره، بهترین نماد فرقه می‌شود و این دوره تا اواسط قطب صالح علیشاه ادامه دارد.



حجت‌الاسلام امین‌نیا در ادامه در رابطه دوره دوم جریان صوفیه ملا سلطانی، گفت: در این دوره است که گرایشات سیاسی فرقه به اوج می‌رسد و حکومت رضاشاه و محمدرضا در راستای ساختن اسلام جدید و مجزا از قدرت مرکزی حوزه علمیه قم، به این فرقه پر و بال می‌دهد.



وی افزود: امکانات زیاد برای تبلیغ و حضور در محافل علمی و فرهنگی کشور فراهم می‌شود و رشد فرقه در سراسر کشور در این دوره به اوج می‌رسد.



امین‌نیا اعلام کرد: اسناد زیادی درباره ارتباط دربار و دولت با فرقه در این دوره موجود است که این دوره با شخصیت رضاعلیشاه و برادرانش رونق می‌گیرد.



مدیر مؤسسه راهبری حق‌پژوهی پیروزی انقلاب اسلامی ایران را آغاز دوره افول فرقه صوفیه نامید و افزود: انقلاب اسلامی و پیروزی اسلام سیاسی مورد نظر امام خمینی(ره) خط بطلانی بر بسیاری جریان‌های اسلامی سلفی گری، صوفیگری و سکولار بود.



حجت‌الاسلام امین‌نیا بیان کرد: بعد از انقلاب، سلطان حسین قطب فرقه از گناباد خارج شده و به نوعی گوشه‌نشین می‌شود. تولیدات فکری و مذهبی فرقه در این دوره بسیار کاهش می‌یابد و هم‌اکنون این فرقه بیشتر با خاطرات خود زنده است و بیش از آنکه رهبران فعلی آن جایگاهی داشته باشند، مردگان آنها باعث تولید هویت در فرقه هستند.



وی اظهار کرد: ورود و دخالت این فرقه در مسائل سیاسی علیه نظام جمهوری اسلامی و آشکار شدن چهره واقعی آنان و مشخص شدن تفاوت عرفان ناب اسلامی و تصوف در انتظار عمومی رشد آنان کم رنگ شده است.



حجت‌الاسلام امین‌نیا در پایان یادآور شد: به طور خلاصه جریان تصوف در ایران و فرقه ملاسلطانی زمانی همانند یک غبار بر جامعه اسلامی وارد شد که امروزه این غبار در حال ناپدید شدن است و در مستند غبار این روند به نمایش گذاشته خواهد شد.

captcha