غلامرضا شاهمیوه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به برخی خصوصیات پیشکسوتان قرآنی، گفت: در طرح طبقهبندی عناصر جامعه قرآنی معمولاً پیشکسوت قرآنی به کسی اطلاق میشود که سالهای زیادی از عمر خود را در راه ترویج فرهنگ قرآنی از جمله معلمی، حفظ، قرائت قرآن کریم و ... اختصاص داده باشد.
پیشکسوت قرآنی کسی است که سابقه 20 سال فعالیت دارد
وی در ادامه افزود: هر فعال قرآنی که دارای سابقهای 20 تا 25 سال در عرصه فعالیتهای قرآنی باشد، در زمره پیشکسوتی قرآن خواهد بود، البته سطح فعالیت آن پیشکسوت چندان مهم نیست، بلکه مهم این است که چنین سابقهای را در یکی از حوزههای مرتبط با فرهنگ قرآنی دارا باشد.
این فعال قرآنی در مورد قرار دادن هنرمندان عرصه قرآن در زمره پیشکسوتان قرآنی نیز تصریح کرد: با توجه به اینکه بحث هنر قرآنی یک بحث نوپا است، نمیتوان عنوان پیشکسوت را به فعالان آن عرصه اطلاق کرد؛ زیرا در حدود یک دهه بیشتر از فعالیت هنرمندان قرآنی نمیگذرد و با این وجود نمیتوان فعالان این عرصه را جزئی از جامعه پیشکسوتان قرآنی نامید.
این پیشکسوت قرآنی بیان کرد: مطمئناً برای بیست یا سی سال آینده میتوان پیشکسوتان عرصه هنر قرآنی را نیز جزئی از جامعه پیشکسوتان قرآنی به شمار آورد، این امر منوط به این خواهد بود که فعالیت آن هنرمند قرآنی متمرکز به فعالیتهای قرآنی باشد، یعنی اگر تولید هنری دارد؛ این تولید دارای بار و پیامهای قرآنی باشد.
تجلیلها از پیشکسوتان سازمان یافته نیست
شاهمیوه با تأکید بر اینکه در حال حاضر تعریف مشخصی از یک پیشکسوت قرآنی در جامعه وجود ندارد، اظهار کرد: اکنون به هیچ عنوان از سوی نهادهای دولتی و حتی مردمی توجهی به پیشکسوتان قرآنی نمیشود و اگر گاهی میبینیم برخی مراکز و ارگانها مراسمهای تجلیل از پیشکسوتان قرآنی به عمل میآورند، چندان سازمان یافته نیست و برگزاری چنین تجلیلهایی بستگی به دید مدیران دارد.
وی با اشاره به اینکه باید برای یک پیشکسوت قرآنی تعریف مشخصی ارائه دهیم و بر اساس آن مزایایی هم در نظر بگیریم، خاطرنشان کرد: باید برای پیشکسوتان قرآنی تعریف و مزایای مشخصی در نظر گرفته شود تا اگر مراسم تجلیلی برگزار شد، پیشکسوت قرآنی بداند که بعد از رسیدن به سن بازنشستگی دارای آینده تأمین شدهای خواهند بود.
لزوم در نظر گرفتن حقوق برای پیشکسوتان قرآنی
این قاری بینالمللی گفت: این مزایا میتواند شامل خدمات تأمین اجتماعی، در نظر گرفتن حقوق مشخص و مزایای تعریف شدهای که دارای ردیف بودجه باشد، تا پیشکسوت قرآنی بداند با داشتن شرایط پیشکسوتی میتواند از این مزایا استفاده کند، اما تاکنون چنین کاری صورت نگرفته است و لازم است که هر چه زودتر در مورد آن چارهاندیشی شود.
شاهمیوه در ادامه در پاسخ به این پرسش که دلیل صورت نگرفتن چنین اقداماتی تاکنون در چه چیزی بوده است؟ به تفاوت پیشکسوتان قرآنی با پیشکسوتان سایر عرصهها اشاره کرد و گفت: پیشکسوت قرآنی چون در حوزه قرآن فعالیت میکند و طرف حساب خود را خدا میداند، به فکر مطالبه حقوق خود نبوده است و حجب و حیای فعالان این عرصه اجازه مطالبهگری در مورد حقوق و مزایای دنیوی خود را نمیدهد، اما این دلیل نمیشود که مسئولان به این فکر نباشند.
این فعال قرآنی افزود: پیشکسوت قرآنی که سالها در گوشهای از این مملکت به امر آموزش قرآن مبادرت ورزیده و جوانان زیادی را با قرآن کریم آشنا کرده است، هیچ وقت به دنبال مزایا و خواستههای دنیوی از مسئولان نبوده و اگر خواستهای هم داشته باشد، در راستای توسعه فرهنگ قرآنی و قرآنی شدن جامعه است.
تأمین آتیه پیشکسوتان راه را برای فعالیت بیشتر باز میکند
وی در پایان با یادآوری اینکه تأمین آتیه یک پیشکسوت قرآنی و اینکه حداقل حقوقی به صورت مستمر برای آنها در نظر گرفته شود، از جمله حقوق مسلم فعالان این عرصه است، اظهار کرد: اگر این حقوق حتی اگر ناچیز هم باشد، در نظر گرفته شود یک دلگرمی خواهد بود برای اینکه این افراد با جدیت بیشتری فعالیت خود را ادامه دهند.