حجتالاسلام والمسلمین محمد ناصر سقای بیریا، معاون پژوهشی موسسه امام خمینی(ره) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به بیانات قرآن در مورد قسی و سنگ شدن دل اممی در گذشته، گفت: به آیه 16 سوره مبارکه حدید «فَطَالَ عَلَیْهِمُ الْأَمَدُ فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ: و [عمر و] انتظار بر آنان به درازا کشید و دلهایشان سخت گردید...» اشاره کرد.
علت بشارت زنده شدن زمین به ظهور منجی
وی با اشاره به آیه «أَنَّ اللَّهَ یُحْیِی الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا: بدانید که خدا زمین را پس از مرگش زنده مىگرداند»، گفت: برای اینکه امم گذشته دچار قساوت قلب نشوند و حق و حقیقت در وجود آنها از میان نرود، خداوند وعده زنده شدن زمین پس از مرگ آن را در این آیه نوید داده است و منظور از مرگ زمین در این آیه تهی شدن زمین از عدالت و پرشدن آن از ظلم است.
حجتالاسلام سقای بیریا افزود: ضعف ایمان و تقوا از دلایل چنین ظلم و بیعدالتیهایی است که با وعده و بشارت زنده شدن زمین یعنی ظهور منجی به مومنان آنان را نشاط بخشیده و روح امید را در دل آنان زنده کرده است.
سلامت قلب یکی از آثار انتظار فرج
وی با اشاره به اینکه سلامت قلب یکی از آثار انتظار فرج است، افزود: دنبال کردن وعده الهی برای انتظار فرج، روح امید را در دل مومنانی حقیقی که منتظر ظهور منجی هستند روشن و قلب آنان را از سنگدلی میرهاند که این امر سلامت قلب مومنان و منتظران را تضمین میکند.
معاون پژوهشی موسسه امام خمینی(ره) با اشاره به اینکه چنین بشارتی برای ظهور منجی بشارت دیگری نیز برای سالخوردگان به همراه دارد، تصریح کرد: کسی که با انتظار فرج به سن پیری برسد و از دنیا برود همچون کسی است که در رکاب امام عصر بوده و در خون خویش غوطهور شده و از ثوابها و فضایلی که مجاهدان در پیشگاه امام زمان دارند بهرهمند خواهد شد.
وی با اشاره به مراجعه یکی از سالخوردگان به امام عصر خود و شکایت از اینکه عمری در انتظار منجی بوده و ایشان ظهور نکردهاند، افزود: امام حالت خوش پیرمرد را در هنگام حضور ملکالموت بشارت داد و به اطرافیان فرمود اگر میخواهید بهشتیان را بنگرید به چهره این فرد بنگرید.
معاون پژوهشی موسسه امام خمینی(ره) ادامه داد: انتظار فرج در هر حال چه موفق به درک ظهور باشیم چه سعادت آن مشمول حال ما نشود در هر دو صورت فضیلت و اجر عظیم خواهد داشت و این موجب سلامت جوامع مومنین خواهد بود و به حفظ ایمان و معنویت آنان کمک میکند.
انتظار واقعی و آثار آن بر سلامت روح و جسم
وی با اشاره به انتظار واقعی و آثار آن بر سلامت روح و جسم، گفت: نکته اصلی در انتظار، اندیشیدن تمهیدات لازم برای ظهور منجی است همانگونه که انتظار میهمانی را میکشیم و راه را آب و جارو میزنیم؛ انتظار فرج امام زمان(ع) به معنای آن است که مقدمات ظهور آن امام را فراهم کنید.
علت ظهور همان است که علت غیبت
حجتالاسلام سقای بیریا با اشاره به اینکه علت ظهور همان است که علت غیبت بوده است، افزود: ناسپاسی از نعمت امام معصوم باعث غیبت و محرومیت مسلمانان و جامعه اسلامی از حضور شده و قدرشناسی نسبت به این نعمت موجب آماده شدن برای استفاده بهینه از نعمت است و این امر زمینههای ظهور را فراهم میکند.
وی با اشاره به اینکه دست روی دست گذاشتن برای ظهور کافی نیست، عنوان کرد: منتظران واقعی باید با خودسازی زمینه ظهور را آماده کنند زیرا پس از آشکار شدن علائم ظهور ایمان به امام عصر سودی ندارد بلکه ایمانی که منجر به آمادهسازی روحی و زمینهسازی ظهور باشد مفید فایده است و در غیر این صورت فرد از ظهور امام عصر(عج) نیز بهرهای نمیبرد.
حجتالاسلام سقای بیریا با اشاره به آیه «لاَ یَنفَعُ نَفْسًا إِیمَانُهَا لَمْ تَکُنْ آمَنَتْ مِن قَبْلُ: کسى که قبلا ایمان نیاورده یا خیرى در ایمان آوردن خود به دست نیاورده ایمان آوردنش سود نمیبخشد...» گفت: بنا بر این آیه کسی میتواند از ظهور امام عصر بهره ببرد که « کَسَبَتْ فِی إِیمَانِهَا خَیْرًا» به طوری که روی ایمان خود کار کرده باشد و سودی از ایمان خود برده باشد زیرا انتظار حقیقی با لا ابالیگری و بیتفاوتی نسبت به دین و جامعه اسلامی و حکومت حق بر باطل فرق دارد.
مصداق حقیقی انتظار فرج
وی افزود: مصداق حقیقی انتظار فرج این است که انسان هم در صلاح خود و هم در خودسازی بکوشد و هم در خانواده و جامعه خود تمام تلاش کند که وقتی امام زمان ظهور(عج) کردند بتوانند از این ظهور استفاده کنند.