سیدمحسن موسویبلده، پیشکسوت قرآنی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با بیان اینکه در انتخاب یک پیشکسوت قرآنی در درجه اول باید سابقه فعالیت افراد را مورد بررسی قرار داد، گفت: معیار اصلی در انتخاب و معرفی یک فعال قرآنی به عنوان پیشکسوت همین سابقه فعالیت است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه اگر بخواهیم این بحث را بیشتر باز کنیم به طور کلی هر کسی که به قرآن می پردازد، به نوعی فعال قرآنی است و پس از اخذ شرایطی به پیشکسوتی نائل میشود، گفت: مطمئناً در این تعریف علاوه بر قاریان، حافظان و مدرسان قرآنی باید هنرمندان و مفسران قرآن کریم را نیز قرار دهیم، زیرا این افراد نیز به نوعی در صدد ترویج فرهنگ قرآن کریم بودهاند.
توجه به پیشکسوتان ایدهآل نبوده است
این پیشکسوت قرآنی در ادامه در مورد میزان توجه به پیشکسوتان قرآنی در جامعه افزود: با توجه به اینکه حوزه کاری بنده بیشتر در زمینه فن و هنر تلاوت قرآن کریم است، بیشتر در این حوزه بحث خواهم کرد؛ در مورد میزان توجه به قاریان طبیعتاً شاهد وضعیت راضی کنندهای نیستیم و این نظر عده بسیاری از فعالان این عرصه است و نظر شخصی من به عنوان یک پیشکسوت قرآنی نیز این است که توجه چندانی به پیشکسوتان از هر حیثی وجود ندارد.
این فعال قرآنی در پاسخ به پرسشی در مورد دلایل بیتوجهی به پیشکسوتان قرآنی، بیتوجهیها را به دو حیطه مردمی و حکومتی تقسیم و تصریح کرد: اصولاً در مورد پیشکسوتان قرآنی هیچ دیدگاهی وجود ندارد، زمانی توجه و بیتوجهی به عرصه قرآنی به حکومت باز میگشت، قبل از انقلاب حکومت اصلاً اسلامی نبود و ادعا و تعهدی در این زمینه نداشت، بنابر این خود مردم و جامعه بودند که مخاطب چنین سؤالی واقع میشدند که چرا توجهی نسبت به پیشکسوتان وجود ندارد، اما بعد از انقلاب که حکومت اسلامی شد و محور آن اسلام و توجه به مسائل دینی قرار گرفت، پرسیدن چنین سؤالی بیشتر متوجه مسئولان خواهد بود.
مردم چشم به راه کمکهای دولت به پیشکسوتان هستند
موسویبلده اظهار کرد: تقریباً مردم هم به نوعی چشم به دولت و اقدامات نظام دوختهاند و این انتظار را دارند که نظام و دولت باید چنین رسیدگیهایی را انجام دهد. این بحث از برخی جهات درست و از برخی جهات دیگر اشتباه است، به هر حال بودجهها و امکانات در دست نظام است و توده مردم نیز غالباً این توانایی را ندارند که از لحاظ مادی توجهات کافی و ادامهدار را داشته باشند، پس توجه به پیشکسوتان برای مردم بیشتر جنبه معنوی پیدا میکند، یعنی توجه معنوی به پیشکسوتان بیشتر مورد بازخواست از مردم است.
این استاد علم قرائت قرآن در ادامه خاطرنشان کرد: پاسخ نهایی این سؤال این است که توجه به پیشکسوتان قرآنی از سوی مردم و از سوی نظام ایدهآل نیست؛ نباید گفت توجه نمیشود، زیرا در این سالها برنامههای مختلفی همچون همایش تجلیل از خادمان قرآن و ... اجرا شده است که هر چند اختصاص صد در صد به پیشکسوتان قرآنی ندارد، اما به هر حال بخشی از آن مربوط به پیشکسوتان است. در بخش مردمی نیز توسط افرادی که توانایی مالی چنین برنامههایی دارند؛ اقداماتی صورت گرفته است، اما این اقدامات کافی نیست و ایدهآل نبوده است.
گلایه از محرومیت برخی پیشکسوتان از توجهات بیشتر
این پیشکسوت قرآنی محرومیت برخی پیشکسوتان قرآنی از توجهات نظام و دولت را یکی از گلایهها و دغدغههای پیشکسوتان دانست و یادآور شد: برخی مواقع حس میشود که برخی پیشکسوتان قرآنی از سوی کسانی که عنوان مدیریت و مسئولیت قرآنی در دست دارند، بایکوت شدهاند و مورد نوعی عدم اکرام و توجه قرار گرفتهاند.
تأکید بر عمدی بودن برخی بیتوجهیها
موسویبلده در ادامه در پاسخ به این پرسش که بایکوت و بیتوجهی این پیشکسوتان ناخواسته بوده است یا خیر، برعمدی بودن آن تأکید کرد و گفت: البته منظور بنده همه دستاندرکاران نیست، اما به طور دقیق «منظور من برخی از دستاندرکاران که در سطح بالای تصمیمگیری و در مسند تصمیمگیری و دارای دید نافذ هستند و این توان و اختیار را دارند که بگویند این توجه بشود یا نه، است»، چنین افرادی نسبت به برخی پیشکسوتان قرآنی بیمحبت هستند و حتی از بیتوجهی و بیمحبتی نیز گذشته است و متأسفانه برخوردهای مکروه و ناپسندی با پیشکسوتان قرآنی دارند، همین امر باعث میشود که دیگر انتظاری از مردم در سطح جامعه وجود نداشته باشد که چرا پیشکسوتان قرآنی مورد توجه قرار نمیگیرند.
وی با بیان اینکه آن چه که گفته شد مربوط به کمتوجهیها در بعد معنوی قضیه بود، به بحث در مورد توجه مادی به پیشکسوتان قرآنی پرداخت و اظهار کرد: بیتوجهی به پیشکسوتان در زمینه مادی مشکل فعالان عرصه قرآنی نیست و تقریباً اکثر صنوف با چنین مشکلی مواجه هستند، در واقع مشکل مادی به مشکل اکثریت مردم تبدیل شده است و قاعدتاً پیشکسوتان قرآنی نیز جزئی از همین مردم هستند. متأسفانه پیشکسوتان قرآنی را سراغ دارم که دچار تنگناهای اقتصادی هستند، بدون اینکه مسئولی بداند، به هر حال میطلبد هم کسانی که در بین مردم دستشان در کار خیر است و هم مسئولان نظام به عنوان افرادی که بودجه را در دست دارند، توجهات بیشتری از جنبه مادی و معنوی به این عزیزان داشته باشند.
خلأیی در زمینه نهادهای قرآنی وجود ندارد
این پیشکسوت قرآنی گفت: در حال حاضر نهادهای قرآنی متعددی در کشور فعالیت دارند و عمدهترین آنها نیز سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه، شورای عالی قرآن، شورای توسعه فرهنگ قرآنی و معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد هستند که به عنوان نهادهای حکومتی عمده در عرصه قرآنی برنامهریزی میکنند و علاوه بر آن نیز نهادها و ارگانهای ریزتری نیز وجود دارد که کار قرآنی می کنند، بنابر این خلاً نهاد و یا ارگان وجود ندارد.
موسویبلده با بیان اینکه اگر از دل این همه نهاد قرآنی نهادی بیرون بیاید که پیگیر فعالیت پیشکسوتان قرآنی باشد، طرح خوب و اثرگذاری خواهد بود، به آرزوی خود در این زمینه که مربوط به تشکیل یک سازمان فراگیر قرآنی بوده است، اشاره کرد و افزود: شخص بنده با توجه به تجربه تلخی که از این آرزو داشتهام، چندان خوشبین به چنین اتفاقاتی نیستم.
تشکیل سازمان یکپارچه قرآنی در حال حاضر نگران کننده است
وی بیان کرد: از ابتدای انقلاب در آرزوی تشکیل سازمان فراگیری در حیطه قرآنی بودهام که تمام فعالیتها را در این عرصه یکپارجه کند و همه سازمانهای دیگر را تحت پوشش قرار دهد، اما عملکرد برخی از افراد تحت عنوان مسئولیت رسیدگی به امور فعالیتهای قرآنی کشور در سازمانهای مختلف به حدی ناامید کننده بوده است که بنده از اینکه یک روزی سازمان قرآنی واحدی در کشور ایجاد شود، بیش از اینکه خوشحال شوم، نگران خواهم بود. اگر سازمانی ایجاد شود و مدیریت آن در دست افرادی قرار بگیرد که صلاحیت آن را ندارند و نه تنها مفید نخواهند بود، بلکه ضربه زننده هم هستند، بهتر آن است که چنین سازمانی اصلاً تشکیل نشود.
این استاد علم قرائت در ادامه خاطرنشان کرد: اگر سازمانهای موجود بنشینند و هر کدام بخشی از فعالیتهای قرآنی را در دست بگیرند و یک نوع تصدیگری امور را البته با تأکید بر مردمی کردن فعالیتها، انجام دهند؛ مطمئناً فعالیتها بسیار اثرگذارتر خواهد بود. اگر بتوان افراد خیر قرآنی را بیشتر جذب فعالیتها کرد، میتوان شاهد ارتقاء در بهبود وضعیت بود و این میان اقداماتی هم برای پیشکسوتان صورت خواهد گرفت.
پیشکسوتی که زیر مشکلات زندگی له شد
این پیشکسوت قرآنی با بیان اینکه اگر در وضعیت برخی پیشکسوتان قرآنی ریز شویم، شاهد مشکلات عدیدهای خواهیم بود، گفت: یکی از اساتید و پیشکسوتان قرآنی در سالهای گذشته با زیانهای بسیار زیادی مواجه شد، البته اعتقاد همه ما بر این است که این زیانها همه امتحانات خداوند متعال بوده است؛ اما نکته مهم این بود که متأسفانه هیچ کمکی از سوی نهادهای قرآنی برای این شخص صورت نگرفت، برای دریافت کمک به برخی خیران قرآنی که در سالهای اخیر هزینههای زیادی در این عرصه انجام دادهاند، مراجعه کردیم که پس از رفت و آمدهای بسیار زیاد و ارائه عنواع مدارک هیچ کمکی صورت نگرفت و این در حالی بود که با مبلغی نزدیک به 15 میلیون تومان بخش عظیمی از مشکلات این پیشکسوت قرآنی از بین میرفت، اما چنین چیزی نشد تا این پیشکسوت که سالهای زیادی از عمر خود را صرف خدمت به قرآن کرده است، همچنان درگیر مشکلات عدیده زندگیاش باشد و مدیران نیز همچنان از کمبود بودجهها حرف بزنند.