حجت الاسلام والمسلمین محمد شریفیصادقی، عضو جامعه مبلغین کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، گفت: با گسترش رشد علم و فناوری و رخنه ابزار ارتباط جمعی در زندگی بشر امروز، خصوصا در بحث فضای مجازی این سؤال در ذهن مردم با ایمان جلوه میکند که آیا فضای مجازی قابلیت استفاده برای مردم مؤمن را دارد و یا خیر! ریشه این سؤال در ارتباطات زیادی است که در اینگونه فضاها موجود است.
فضای مجازی را نباید به عنوان منبع غنی دانست
وی ادامه داد: امروزه انسانهای مؤمن، خوب و متعهد از فضای مجازی بهترین استفادهها را میکنند. حتی میتوان گفت که طیف وسیعی از محققان و پژوهشگران دینی مدیون این فضا هستند. البته اینقدر که از این فضا تعریف میشود، نباید این را هم فراموش کرد که فضای مجازی را نباید به عنوان منبع غنی که احتیاج به چیزی دیگری ندارد، استفاده کرد.
فضای مجازی یک مکمل است
این عضو جامعه مبلغین کشور افزود: همیشه در کنار چیزی، مکمل آن هم استفاده میشود، این فضا یک فضای تکمیلکننده است و بهذات کامل نیست، اما مکمل است؛ به جهت اینکه در تبلیغ و ترویج دین خصوصا تبلیغ چهره به چهره که همان پا منبری علما بودن، ارتباط و همنشینی با علما از آن یاد میشود، میتوان گفت از مهمترین احتیاجهای روحی انسانها است.
وی با اشاره به حدیثی از امیرالمؤمنین(ع) افزود: حضرت علی(ع)، به والدین توصیه میکنند که فرزندان خود را منطبق با زمان خود تربیت کنید؛ سؤالی در اینجا مطرح میشود، این است که آیا میشود به مردم امروز خصوصا به نوجوانان و جوانان گفت که حق استفاده از رسانهها و اینگونه ابزارها را ندارید؟ که قطعا منفی خواهد بود.
شریفی صادقی تصریح کرد: هیچکس به دانشآموز، دانشجو و استاد نمیگوید که اگر شما نمیتوانید مسئله را حل کنید، باید صورت مسئله را پاک کنید. اینجا هم باید صورت مسئله پاک نشود و مسئله حل شود.
این استاد حوزه در ادامه با اشاره به ماهیت و چگونگی فضای مجازی گفت: میگویند فضای مجازی بسیار پر خطر است، ما میگوییم، مگر فضای حقیقی کم خطر است؟ مگر یک چاقو کمخطر است؟ چرا یک چاقو را جلوی دست مهمان میگذارید؟ با چاقو چه استفادهای میتوان کرد؟ پس صحبت از پر خطر بودن فضا نیست، بلکه صحبت سر پر خطر بودن رفتار ما است.
محقق و کارشناس مذهبی تأکید کرد: آیا رفتار پر خطر در فضای مجازی را نمیتوان با آموزش به موقع از طرف والدین، متصدیان امور فرهنگی، مسئولینی که به این مورد ارتباط دارند، برای بهرهبرداری سالم از این فناوری، پاک کرد و واکسینه کرد؟
یکی از محاسن فضای مجازی صرفهجویی در وقت است
وی با اشاره به محاسن فضای مجازی گفت: یکی از محاسن فضای مجازی که میتوان سبک زندگی اسلامی را در آن جستوجو کرد و از آن استفاده کرد، صرفه جویی در وقت است. ما در جایگاه یک محقق میدانیم که اگر بخواهیم کاری را انجام دهیم، در وقتمان با استفاده از فضای مجازی بسیار صرفهجویی کردهایم.
شریفی صادقی افزود: در فضای مجازی هزینهها پایین آمده و خیلیها که نمیتوانند کتابهای آنچنانی به تعداد بالا و یا تبلت داشته باشند میتوانند استفاده زیادی را از این فضا داشته باشند. آشنایی با مسائل بیشتر و همچنین در مواردی میتوان جستوجو کرد و چند مطلب فرهنگی، ادبی، علمی و... را به دست آوریم. ازطریق فضای مجازی منابع در دسترس هستند و جستوجوی این منابع خیلی آسانتر و سریعتر است.
این مبلغ دینی با اشاره به خاطرهای در رابطه با کاربرد فضای مجازی گفت: مرحوم میرزا جوادآقای تبریزی(ره)، در یکی از دروس خارج فقه خود حدیثی را روایت میکنند که منبع آن را فراموش میکنند، در همان لحظه یکی از طلبهها با لپتابی که داشت از طریق اینترنت آن حدیث را بهصورت کامل پیدا میکند. برای بیان درس خارج فقه باید از احدایث زیادی استفاده شود که باید صحیح و سند معتبر باشد و آن طلبه از طریق اینترنت توانست آن حدیث را با سند معتر به صورت کامل پیدا کند و به میرزا جواد آقا عرضه میکند.
وی خاطر نشان کرد: امروزه مشاهده میکنید که کشورهایی که خودشان صاحب یک فناوری هستند، روش چهره به چهره را اثرگذارترین روش میدانند و در همه دنیا متداول است. اما در یک نگاه کلی باید گفت که فضای مجازی هم خوب است و میتواند در صورت آموزش صحیح از آن استفادههای درستی داشت.