به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، برنامه تلویزیونی «فصل نو» شب گذشته، 25 دیماه با حضور لاله افتخاری، رئیس فراکسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی و احمد امیرآبادی، عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی و با موضوع «بودجه فعالیتهای قرآنی سال 93» به روی آنتن شبکه قرآن و معارف سیما رفت.
براساس این گزارش، در ابتدای این برنامه تلویزیونی احمد امیرآبادی، عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسش هادی ربیعی مجری برنامه «فصل نو» مبنی بر اینکه برای موفقیت در فعالیتهای قرآنی بودجه مهمتر است یا لزوم برنامهریزی مدون؟ اظهار کرد: به نظر میرسد هم بودجه و هم برنامهریزی، لازمه توسعه فعالیتهای قرآنی در کشور هستند اما به هر حال اگر یک برنامهریزی دقیق در زمینه فعالیتهای قرآنی داشته باشیم، میتوانیم حتی کارهای بسیاری بدون بودجه نیز انجام دهیم اما اگر بودجه به اندازه کافی داشته باشیم و برنامهریزی خاصی وجود نداشته باشد به هیچ نتیجهای نمیرسیم.
وی ادامه داد: پس نتیجه میگیریم که اهمیت برنامهریزی دقیق برای فعالیتهای قرآنی از بودجه بیشتر است و اثربخشی و کارآیی برنامهریزی مشخص و هدفمند حتی از بودجه و امکانات نیز بیشتر خواهد بود و به نفع فعالیتهای قرآنی است که یک برنامهریزی مشخص از سوی سازمانهای مربوطه انجام شود.
همچنین، لاله افتخاری، رئیس فراکسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش که در حوزه فعالیتهای قرآنی، بودجه از اهمیت بیشتری برخوردار است یا برنامهریزی دقیق؟، گفت: اگر برنامهریزی دقیقی برای فعالیتهای قرآنی صورت گیرد و بودجه لازم نباشد این برنامهریزیها به نتیجه نمیرسد و مشخص است که بودجه و برنامهریزی باید در کنار یکدیگر باشند تا بتوانیم شاهد اثرگذاری آنها باشیم و فعالیتهای قرآنی را در کشور مدیریت کنیم.
افتخاری در ادامه سخنان خود عنوان کرد: یک سری پژوهشهای گسترده در کمیسیون پژوهش شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام شد تا بتوانیم در حوزه فعالیتهای قرآنی به یک نتایج مطلوب برسیم که نتیجه این پژوهشها، ایجاد شورای توسعه فرهنگ قرآنی به منظور توسعه فعالیتهای قرآنی در کشور بود و این کار چند سالی است که در شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام شده است که این شورا وظیفه تخصیص بودجه و انجام برنامهریزی برای فعالیتهای قرآنی را بر عهده دارد.
در این بخش از برنامه تلویزیونی «فصل نو» امیرآبادی در خصوص بودجه فعالیتهای قرآنی در سال 91، 300 میلیارد تومان از طرف دولت اعلام شده بود که این رقم در سال 92 و با تلاشهای فراکسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی به 600 میلیارد تومان افزایش پیدا کرد و 300 میلیارد از این 600 میلیارد به منظور فعالیتهای قرآنی و 300 میلیارد تومان دیگر برای تربیت 10 میلیون حافظان قرآن کریم در نظر گرفته شده بود که البته این مبلغ نیز هنوز به سازمانها تخصیص داده نشده است.
وی درباره بودجه قرآنی سال 93 گفت: بودجه قرآنی که از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی اعلام شده 200 میلیارد تومان است و این رقم نسبت به سال گذشته دوسویه کم شده است و کاهش بودجه فعالیتهای قرآنی برای سال 93 کاملا محسوس است که البته این کاهش بودجه تنها برای قرآن نبوده و در سایر حوزههای فرهنگی از جمله بحث رسانه، فرهنگ و هنر، مساجد و ... نیز با کاهش محسوس بودجه روبهرو هستیم و به طور کلی مثل همیشه مظلومترین بخش، حوزه فرهنگی است.
در ادامه این بحث، لاله افتخاری عنوان کرد: هرچند که به هر حال بحث فرهنگ در جامعه ما همواره مظلومترین بخش بوده است اما فرهنگ قرآنی در میان سایر حوزهها مظلومتر از همه است و به همین دلیل در اختصاص بودجه به این حوزه با کاهش چشمگیری روبهرو بودهایم.
رئیس فراکسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی در ادامه با عنوان این مطلب که در بودجه سال 93 در حوزه میراث فرهنگی با افزاییش 27 درصدی روبهرو بودهایم، اظهار کرد: ما از این افزایش بودجه حوزه میراث فرهنگی، حُسن استفاده را کرده و بخشی از مساجد، حوزههای علمیه را نیز به این حوزه اضافه کردیم تا از بودجه میراث فرهنگی برای مرمت و بازسازی مساجد و حوزههای علمیه نیز استفاده شود و این هم از اصلاحاتی بوده که توسط کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی انجام شده است.
وی با یادآوری اینکه از بودجه قرآنی سال 92 هنوز پرداخت نشده است، گفت: هنوز ریالی از بودجه قرآنی سال جاری که سال گذشته اختصاص یافته است را ندیدهایم و امیدواریم در دو ماه باقیمانده از سال، دولت جبران لازم را در بحث قرآن داشته باشد تا بتوانیم تکالیف و حمایتهایی که در بحث قرآنآموزی، مسابقات قرآنی، فعالیتهای قرآنی دانشجویان و ... را ببینیم.
در این بخش از برنامه تلویزیونی «فصل نو» امیرآبادی با تأکید بر لزوم نظارت بر فعالیتهای قرآنی و تخصیص بودجههای لازم برای دستگاههای مختلف، گفت: نظارت بر فعالیتهای قرآنی کشور بر عهده مجلس شورای اسلامی است اما تخصیص بودجه بر عهده دولت است که به هر حال با استفاده از اهرمهای قانونی در حوزه تخصیص بودجه وارد میشویم.
وی یادآور شد: در برنامه چهارم، (بند ج) به ارتقای معنویت دینی تأکید شده اما در برنامه پنجم، این موضوع صراحت بیشتری پیدا کرده است که براین اساس، منشور توسعه فرهنگ قرآنی و معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد موظف به این کار هستند و همچنین اصل 16 قانون اساسی نیز به خاطر قرآن، بر یادگیری زبان عربی تأکید کرده است که همین امر لزوم توجه بیشتر به فعالیتهای قرآنی و آموزش قرآن را چند برابر میکند.
عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در ادامه این بخش از سخنان خود با بیان اینکه در حوزه فعالیتهای قرآنی متولی خاصی نداریم که از طرف مجلس شورای اسلامی از آنها پرسش و پاسخ داشته باشیم، گفت: هنوز معلوم نیست که متولی اصلی در حوزه فعالیتهای قرآنی کدام سازمان است و در مجلس شورای اسلامی اگر بخواهیم نظارت بر فعالیتهای قرآنی داشته باشیم باید از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و مسئولان سایر سازمانهای قرآنی دعوت کنیم و در این حوزه با یک متولی خاص روبهرو نیستیم.
وی با یادآوری اینکه مهمترین مسئله در مجلس، تصویب ارقام است تا نشان دهد که مجلس به دنبال این ارقام است، ادامه داد: بودجه دو بخش اجتنابناپذیر دارد که به هر حال باید پرداخت شود و به همین دلیل اکثر درآمد دولت صرف بودجه و یارانهها میشود اما در حال حاضر و در دولت فعلی و دولت قبلی به دلیل اعتبارات، مشکلاتی وجود داشته است و مجلس در این میان اعتبارات مورد نیاز را تصویب و عدد را پیشبینی کرده است.
امیرآبادی با اظهار تأسف از اینکه هم مجلس و هم دولت، به مسائل عمرانی اهمیت بیشتری میدهند، عنوان کرد: نه تنها مجلس بلکه دولت هم باید به این نکته توجه داشته باشند که تا زمانی که به فرهنگ و وضعیت اجتماعی و فرهنگی جامعه توجه نشود مسائل عمرانی هم به هیچ دردی نمیخورد.
وی در این بخش از سخنان خود به جلسه روز چهارشنبه 25 دیماه در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: در این جلسه چندین موضوع فرهنگی رأی نیاوردند به این دلیل که به هر حال نمایندگان مجلس براساس تشخیص خود رأی میدهند و سایر حوزهها را نسبت به مسائل فرهنگی و اجتماعی در اولویت میدانند اما به هر حال اینکه در کلیات باید به مسائل فرهنگی توجه شود یک اصل است و باید مورد توجه جدی مجلس و دولت قرار گیرد.
در بخش دیگری از برنامه تلویزیونی «فصل نو» لاله افتخاری با بیان اینکه در کشور متولی خاصی برای فعالیتهای قرآنی وجود ندارد، عنوان کرد: تلاشی که در ایجاد شورای توسعه فرهنگ قرآنی صورت گرفت به این منظور بود که این شورا تمام مسئولیت قرآن را در کشور برعهده بگیرد و تخصیص بودجه و اعتبارات به سازمانهای قرآنی نیز از سوی این شورا انجام شود زیرا به هر حال اگر بودجههای قرآنی هدفمند باشد اثرگذاری بیشتری خواهد داشت و اگر این بودجههای قرآنی را به حال خود رها کنیم نتیجه خوبی به دست نمیآید.
وی با یادآوری اینکه توزیع بودجه سازمانهای قرآنی و نظارت بر اجرای فعالیتهای قرآنی از جمله وظایف شورای توسعه فرهنگ قرآنی تعیین شده است، ادامه داد: در این شورا، پنج وزیر، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، رئیس فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، نماینده سازمان صداوسیما و... عضو هستند تا بتوانند تصمیمگیریهای لازم را در این حوزه داشته باشند و بتوانند ضرورتها را تشخیص داده و بودجههای قرآنی را صرف آن ضرورتها کنند.
افتخاری در ادامه افزود: زمانی که شورای توسعه فرهنگ قرآنی مصوب شد کمیته پایش و نظارت نیز در نظر گرفته شد تا این کمیته کارهای نظارتی بر فعالیتهای شورا را داشته باشد و به هر حال در حال حاضر بستر این کار فراهم شده و ما فاز جدید فعالیتهای قرآنی را آغاز کردهایم و جلساتی نیز با رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی در جهت به ثمر رسیدن فعالیتهای شورای توسعه فرهنگ قرآنی برگزار میکنیم که این جلسات برای رسیدن به نتیجه مطلوب ادامه خواهد داشت.